Sport

Prima femeie președinte campioană în Bolivia. Cum a scris istorie Jenny Montano în fotbalul sud-american: „Muncim de la 4 dimineața”

Numele Jenny Montano este gravat cu aur în istoria fotbalului bolivian, deoarece ea este prima femeie președinte care a cucerit titlul în Division de Futbol Profesional.
29.01.2022 | 15:23
Prima femeie presedinte campioana in Bolivia Cum a scris istorie Jenny Montano in fotbalul sudamerican Muncim de la 4 dimineata
Jenny Montano, președintele lui Independiente Petrolero. FOTO: Twitter
ADVERTISEMENT

Club Independiente Petrolero este un club de mare tradiție în Bolivia. Înființați în urmă cu 89 de ani, „rafinarii” au spart gheața în 2021, atunci când au reușit să cucerească primul titlu din istorie.

Campionatul câștigat anul trecut nu este doar primul titlu, ci și primul trofeu pe care îl ia vreodată Independiente Petrolero. Artizanul principal al acestui succes este nimeni altcineva decât Jenny Montano, președintele grupării de pe Estadio Olimpico Patria.

ADVERTISEMENT

Jenny Montano, femeia președinte care a cucerit titlul în Bolivia

Montano este o femeie cu greutate în Bolivia. Ea nu este doar președintele clubului din Sucre, ci și o femeie de afaceri de succes. În vârstă de 37 de ani, doamna de la conducerea „rafinarilor” deține o firmă de catering de peste un deceniu, împreună cu sora ei.

Mai mult, Jenny Montano este consilier municipal în Sucre, capitala constituțională a Boliviei, și este de profesie chimist farmaceutic. În ceea ce privește familia, Jenny este mamă a doi copii și este căsătorită cu Manuel Grass, fratele lui Juan Pablo Grass, fost fotbalist al lui Independiente Petrolero în anii ’90.

ADVERTISEMENT

Cum explică Montano succesul istoric al lui Independiente Petrolero

Deși a așteptat timp de 89 de ani o victorie în Division de Futbol Profesional, Jenny Montano nu este surprinsă de performanța echipei antrenate de Marcelo Robledo. Femeia consideră că munca și modestia fotbaliștilor a fost cheia succesului.

„Am luat campionatul cu multă muncă, responsabilitate și modestie din partea tuturor. Independiente a luat-o mereu pas cu pas, jucătorii au rămas mereu modești, au tratat serios fiecare meci în parte, până la ultimul, atunci când am primit ce meritam”, a declarat Jenny Montano.

ADVERTISEMENT

Jenny Montano poate fi un exemplu viu pentru președinții de club din întreaga lume. Femeia spune că a știut să țină mereu vestiarul unit și că nu a oferit niciodată prime de meci jucătorilor, ci prime de obiectiv.

„La Independiente nu au existat niciodată certuri. Fotbaliștii au primit ce trebuie de fiecare dată. Chiar dacă am avut probleme financiare, ei nu au fost supărați, iar noi le-am plătit mereu la timp salariile.

ADVERTISEMENT

La noi nu se acordă prime de meci. Cred că este obligația fotbalistului să dea tot ce are mai bun pentru ca echipa să câștige. Nu le putem face chiar orice moft jucătorilor, iar ei știu acest lucru de la bun început. Dacă alte echipe își recompensează jucătorii pentru o victorie sau un egal, acasă sau în deplasare… E păcat.

Eu le sugerez președinților să reflecteze asupra acestei concepții pentru că, repet, este datoria jucătorului să dea totul pe teren și să lupte pentru performanțe și bani”, a adăugat doamna de la conducerea lui Independiente Petrolero.

Femeia președinte are aspirații mari și în Copa Libertadores

Jenny Montano e conștientă că echipa are nevoie de întăriri pentru a face față în Copa Libertadores, cea mai puternică competiție intercluburi din America de Sud, dar speră ca jucătorii care vor veni să nu dezechilibreze omogenitatea deja creadă la Independiente.

„Suntem o familie foarte frumoasă la Independiente. Totul se bazează pe respect și seriozitate. Vom continua pe acest drum, iar fiecare jucător care ajunge aici trebuie să știe că trebuie să fie modest, chiar dacă vine de la Bolivar sau de la Always Ready. Smerenia este cuvântul de ordine la Independiente și niciun jucător nu este mai presus de echipă. Toată lumea trebuie să muncească și să fie responsabilă”, a mai spus Montano.

Fotbalul e viața ei

Jenny Montano are în sânge din totdeauna dragostea pentru Independiente Petrolero. Încă de când era mică, ea mergea pe stadion la meciurile campioanei Boliviei, alături de tatăl ei, Abelardo Montano.

„Port în suflet fotbalul și clubul Independiente de când eram foarte mică. Vibrez pentru aceste culori, roșu și alb. Am devenit cei mai buni și trebuie să rămânem cei mai bun. Muncim pentru acest lucru și vrem ca Independiente, echipa inimii mele, să devină și mai bună.

Vom face tot ce putem ca să obținem rezultate bune și în afara granițelor, dar nu putem promite salarii colosale, care să ne afecteze bugetul clubului. Aici sunt bine primiți doar fotbaliștii care își doresc cu adevărat să joace la Independiente”, a declarat Jenny Montano.

„Muncim de la 4 dimineața”

Copa Libertadores, ediția 2022, va începe pe 8 februarie și se va încheia pe 29 octombrie. Flamengo, din Brazilia, este campioana en-titre.

„Când îți place ce faci, nu există să nu ai timp. Ne trezim și muncim de la patru dimineața. Sunt obișnuită cu munca. Mama mea, Mirian Daza, ne-a învățat de mici să muncim.

Copiii mei sunt binecuvântarea mea de la Dumnezeu. Am o fiică de 15 ani și un băiat de șapte ani. Ei sunt cel mai bun lucru al meu. Sora mea, Ivonne, este mâna mea dreaptă. Îi mulțumesc pentru tot sprijinul acordat, daca nu ar fi ea, eu nu aș fi astăzi aici”, a conchis femeia în vârstă de 37 de ani.

  • 5,16 milioane de euro este valoarea la care este estimat lotul lui Independiente Petrolero, conform transfermarkt.com

  • (P) Cota FORTUNA pentru Athletic Bilbao – Real Madrid: 1,68 este cota pentru „ambele marchează”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT