News
notix pixel id

NATO: Criza din Belarus nu s-a încheiat. Lukașenko a folosit oameni nevinovați, iar asta e cinic și inuman

Potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, criza de la frontiera externă de est a UE, unde migranții doresc să intre ilegal în UE prin Belarus, nu s-a încheiat încă.
28.11.2021 | 20:55
NATO: Criza din Belarus nu s-a încheiat. Lukașenko a folosit oameni nevinovați, iar asta e cinic și inuman
NATO își sprijină aliații în criza migranților de la granița cu Belarus Foto: hepta
ADVERTISEMENT

Într-un interviu la televiziunea letonă, Stoltenberg a cerut statelor să fie vigilente și să continue să trimită mesaje clare.

Secretarul general NATO cere vigilență în criza de la granița Belarusului

“Intensitatea (crizei n.r.) s-a schimbat destul de mult, desigur că nu este la fel de gravă ca acum câteva zile. Dar cred că este prea devreme să spunem că s-a terminat. Trebuie să fim vigilenți. Trebuie să urmăriți cu atenție evoluțiile și să continuați să trimiteți mesaje clare”, a cerut Jens Stoltenberg, citat de Tiroler Tageszeitung.

De săptămâni, mii de migranți din Irak, Yemen, Siria, Afganistan sau Iran încearcă să treacă din Belarus peste granițele externe ale UE în Polonia sau în statele baltice.

ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană îl acuză pe liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko, că a creeat această criză pentru a destabiliza situația din UE ca răzbunare pentru sancțiunile impuse de blocul comunitar Belarusului.

“Regimul Lukașenko a folosit oameni nevinovați, iar asta este cinic și inuman”, a mai spus secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). “NATO este solidară pe deplin cu toți aliații afectați.”

ADVERTISEMENT

Aleksandr Lukaşenko a respins aceste acuzaţii, însă a declarat de asemenea că nu îi va opri pe migranţii care au ajuns în Belarus să încerce în continuare să treacă frontiera cu UE.

Criza, subectul întâlnirii miniștrilor de externe ai NATO

Între timp, criza a devenit una umanitară, în condiţiile în care migranţii blocaţi la frontieră se află în tabere improvizate şi suferă din cauza temperaturilor din ce în ce mai scăzute.

ADVERTISEMENT

În legătură cu desfășurarea importantă de trupe la granița dintre Rusia și Ucraina, Stoltenberg a cerut, de asemenea, Moscovei să fie transparentă și reținută.

Situația de la granițele cu Belarus și dintre Rusia și Ucraina va face, de asemenea, subiectul întâlnirii miniștrilor de externe ai NATO de la Riga, marți și miercuri.

ADVERTISEMENT

Împreună cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, Jens Stoltenberg a călătorit duminică în Lituania și Letonia pentru a face schimb de idei cu conducerile celor două țări baltice.

În urmă cu mai puțin de 10 zile, premierul Poloniei a cerut ajutorul NATO în problema migranților de la granița cu Belarus. Acesta a adăugat că Polonia, Lituania şi Letonia ar putea cere consultări în baza articolului 4 al tratatului Alianței.

ADVERTISEMENT

În baza articolului al 4-lea, orice aliat poate cere consultări dacă, în opinia lui, integritatea sa teritorială, independenţa politică sau securitatea sa sunt ameninţate.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Abonează-te acum la Taifasuri și poți câștiga premii de vis!
  • Nr. 865. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri