Fotbal international

Jiangsu Suning și românii. Cosmin Olăroiu le-a adus titlul, după ce Dan Petrescu a luat Cupa

12.11.2020 | 15:55
Jiangsu Suning si romanii Cosmin Olaroiu lea adus titlul dupa ce Dan Petrescu a luat Cupa
ADVERTISEMENT

Cosmin Olăroiu a câștigat unul dintre cele mai importante trofee din cariera de antrenor, după ce Jiangsu Suning s-a impus în fața lui Guangzhou Evergrande. Chinezii lui Oli au cucerit și Cupa Chinei în 2015, cu Dan Petrescu antrenor.

La cinci ani după reușita „Bursucului”, este rândul unui alt antrenor român să atingă o performanță remarcabilă în China, iar Cosmin Olăroiu își adaugă în palmares un trofeu foarte important.

ADVERTISEMENT

Campionatul Chinei este unul care atrage nume importante din fotbalul mondial, ademenind vedete precum Paulinho sau Hulk cu salarii imense.

Jiangsu Suning și românii. Performanța carierei pentru Cosmin Olăroiu

Deși nu se află la primul trofeu ca antrenor, pentru Cosmin Olăroiu este o reușită extrem de importantă, mai ales că bonusul pe care chinezii care mai patronează și gruparea Inter Milano i-l vor oferi, nu are cum să fie deloc neglijabil.

ADVERTISEMENT

Fostul antrenor al FCSB-ului a semnat cu Jiangsu Suning în primăvara anului 2018, atunci când l-a înlocuit pe celebrul italian Fabio Capello. De atunci, Olăroiu nu a reușit să câștige niciun trofeu, însă lucrurile s-au schimbat în data de 12 noiembrie 2020, atunci când formația sa a învins-o cu 2-1 pe Gunagzhou Evergrande în returul finalei campionatului și a cucerit pentru a treia oară campionatul național.

Cosmin Olăroiu ajunge, astfel, la 17 trofee cucerite de-a lungul carierei de antrenor, însă este primul succes obținut în China. Majoritatea trofeelor câștigate de fostul tehnician al FCSB-ului și al Politehnicii Timișoara au fost cucerite în zona Golfului. El a cucerit trofee importante în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar. Iată lista performanțelor lui Olăroiu:

ADVERTISEMENT
  • Un campionat (2006), o Cupă (2011) și o Supercupă (2006) cu FCSB;
  • Un campionat (2008) și două Cupe (2008, 2009) cu Al Hilal, în Arabia Saudită;
  • O Cupă (2010) cu Al Sadd, în Qatar
  • Două campionate (2012, 2013) și o Supercupă (2012) cu Al Ain, în Emiratele Arabe Unite;
  • Două campionate (2014, 2016), două Cupe ale Ligii (2014, 2017) și trei Supercupe (2013, 2014, 2016) cu Al Ahli, în Emiratele Arabe Unite.

Succesul obținut de Olăroiu este important îndeosebi din punct de vedere financiar. FANATIK a aflat că prima pe care antrenorul o va încasa ca urmare a cuceririi titlului se ridică la nu mai puțin de 3,5 milioane de euro, sumă ce se adaugă salariului de peste 7 milioane de euro pe an!

ADVERTISEMENT

Dan Petrescu a luat Cupa în 2015

Campionatul câștigat de Cosmin Olăroiu nu este prima performanță reușită de un antrenor român la Jiangsu Suning, chiar dacă poate fi considerată cea mai importantă. În 2015, Dan Petrescu reușea să cucerească și el un trofeu foarte important. „Bursucul” câștiga Cupa Chinei, după ce prelua echipa în luna iulie a anului respectiv.

Dan Petrescu fusese numit cu doar o ună în urmă antrenor la ASA Târgu Mureș și cucerise Supercupa României, după o finală cu FCSB, însă oferta primită din China l-a determinat să plece imediat în țara din Asia.

După succesul din Cupă, Petrescu a mai petrecut jumătate de an pe banca lui Jiangsu, iar apoi a încetat colaborarea cu chinezii în iunie 2016 și a ajuns să o pregătească pe Kuban Krasnodar, club la care se întorcea după experiența din 2009.

Dan petrescu a mai antrenat în China și în 2018, atunci când a ajuns în Asia de la CFR Cluj. „Bursucul” câștigase titlu în Liga 1, dar banii celor de la Guizhou Hengfeng l-au atras mai tare decât posibilitatea de a evolua în UEFA Champions League.

Cosmin Olăroiu și Dan Petrescu s-au înfruntat pe vremea când ambii antrenau în China. Oli era deja la Jiangsu atunci când Petrescu a preluat-o pe Guinzhou Hengfeng, iar în meciul direct fostul antrenor de la FCSB l-a învins pe „Bursuc” cu 3-1.

ADVERTISEMENT