News

Jill Biden, în România. Soția liderului de la Casa Albă reinventează rolul tradițional al Primei Doamne a SUA

Jill Biden a făcut deja istorie când a anunțat că își va continua activitatea la catedră. Este prima soție de președinte cu o carieră în afara Casei Albe.
06.05.2022 | 08:03
Jill Biden in Romania Sotia liderului de la Casa Alba reinventeaza rolul traditional al Primei Doamne a SUA
Jill Biden este cea dintâi primă doamnă care are o carieră în afara Casei Albe Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW, EPA-EFE/Al Drago, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii se va afla în România vineri, unde se va întâlni cu militarii de la baza Mihail Kogălniceanu, cu refugiații ucraineni și voluntarii care se ocupă de ei, dar și cu reprezentanți ai autorităților române.

Jill Biden reinventează rolul tradițional al Primei Doamne a Statelor Unite ale Americii

Jill Biden promovează vaccinurile împotriva Covid-19 și participă la mitinguri politice, dar numai atunci când programul ei de profesor îi permite. Soția liderului de la Casa Albă reinventează rolul tradițional al Primei Doamne a Statelor Unite.

ADVERTISEMENT

Anunțul din septembrie anul trecut conform căruia prima doamnă reia predarea față în față a făcut titluri în presa americană. Niciodată o soție de președinte nu a avut o carieră profesională în afara Casei Albe.

Jill Biden, acum în vârstă de 70 de ani, s-a căsătorit cu Joe Biden în 1977, care era un senator văduv cu doi băieți. Cuplul a avut mai târziu o fiică împreună.

ADVERTISEMENT

Membră a uniunii naționale a profesorilor cu un doctorat în educație, Jill Biden a continuat să predea în timp ce soțul ei era vicepreședinte în mandatele lui Barack Obama.

La fel ca majoritatea educatorilor din Statele Unite, ea a predat de la distanță în timpul pandemiei de coronavirus, înainte de a reveni la instruirea în persoană în toamna anului trecut. Acum predă două zile pe săptămână.

ADVERTISEMENT

Când nu este în clasă, Jill Biden poate fi văzută alături de președinte la evenimente private și publice, dar și, din ce în ce mai des, singură pe scenă.

Turneu pentru promovarea vaccinării contra Covid-19

Prima doamnă a SUA a călătorit prin țară îndemnând americanii să se vaccineze împotriva Covid-19 și, de când au fost aprobate vaccinurile pentru adolescenți și copiii mai mici, să-și imunizeze și copiii.

ADVERTISEMENT

De asemenea, a făcut campanie în sprijinul unui candidat democrat la alegerile locale, a participat la Jocurile Olimpice de la Tokyo și a fost văzută într-o cafenea cu Brigitte Macron, soția președintelui francez, în timp ce Washingtonul era prins într-o criză diplomatică cu Parisul.

„Cu siguranță că a crescut ritmul aparițiilor sale publice în ultima vreme”, a spus Tammy Vigil, profesor asociat de științe media la Colegiul de Comunicare al Universității din Boston, citată de France24.

„În epoca modernă, este extrem de așteptat de la primele doamne ca acestea să devină din ce în ce mai active public.”

Jackie Kennedy a căutat să păstreze moștenirea culturală a Americii și a redecorat Casa Albă. Nancy Reagan a făcut campanie împotriva consumului de droguri. Iar Michelle Obama a lansat o mișcare majoră care promovează alimentația sănătoasă și exercițiile fizice în rândul copiilor americani.

În schimb, succesoarea lui Michelle Obama, Melania Trump, „a intrat în multe probleme pentru că nu a fost atât de activă pe cât ar trebui să fie în ceea ce privește serviciul public”, a spus Vigil.

Cine este Jill Biden?

Când Joe Biden a depus jurământul ca cel de-al 46-lea președinte al SUA în ianuarie, dr. Jill Biden, în vârstă de 70 de ani, și-a asumat rolul de Primă Doamnă, preluând rolul Melaniei Trump.

Născută Jill Tracy Jacobs în Hammonton, New Jersey, și-a petrecut o mare parte din copilărie în Willow Grove, Pennsylvania, același stat în care s-a născut viitorul ei soț.

Cea mai mare dintre cele cinci surori, Jill Biden a absolvit liceul în 1969, înainte de a studia merchandisingul de modă la colegiu în Pennsylvania.

Un an mai târziu, s-a căsătorit cu Bill Stevenson pe când avea doar 18 ani, iar perechea a urmat împreună Universitatea din Delaware, deși căsătoria lor a fost de scurtă durată.

A absolvit universitatea în 1975 și a început să lucreze ca profesoară de engleză la școlile publice locale.

Dar Jill nu a luat o pauză de la propria educație, ci a obținut două diplome de master, în alfabetizare la Universitatea West Chester și limba engleză la Universitatea Villanova, în timp ce ea lucra și se ocupa de familie.

Apoi a predat limba engleză timp de 15 ani la Delaware Technical and Community College, precum și la un liceu public și un spital de psihiatrie pentru adolescenți.

Cum s-au cunoscut Jill și Joe Biden?

Cu trei ani înainte de a se întâlni, după alegerea domnului Biden în Senatul SUA în 1975, politicianul și-a pierdut în mod tragic prima soție, Neila, și fiica de un an, într-un accident de mașină.

A cunoscut-o pe Jill pe când ea încă urma facultatea, la o întâlnire pe nevăzute, organizată de fratele său. În ciuda diferenței de vârstă de nouă ani, perechea s-a potrivit.

Într-un interviu acordat revistei Vogue, Jill Biden a spus: „Eram în ultimul an și mă întâlneam cu bărbați în blugi, saboți și tricouri, iar el a venit la ușă și purta un sacou sport și mocasini și m-am gândit: Doamne, asta nu va funcționa niciodată, nici într-un milion de ani.

Era cu nouă ani mai în vârstă decât mine! Dar am ieșit să vedem Un bărbat și o femeie la cinematograful din Philadelphia și ne-am cu adevărat bine.”

Cu toate acestea, Joe Biden s-a chinuit până sa logodit cu Jill. A cerut-o în căsătorie de cinci ori înainte ca ea să accepte în cele din urmă.

Cei doi s-au căsătorit apoi în 1977, iar în 1981 s-a născut fiica lor Ashley.

În ce domeniu are Jill Biden un doctorat?

În 2007, Jill Biden și-a obținut doctoratul în educație la Universitatea din Delaware. Teza ei s-a concentrat pe maximizarea reținerii studenților în colegiile comunitare.

Aceasta a fost a patra ei diplomă universitară.

Care este rolul ei la Casa Albă?

Dr. Biden a făcut istorie în Casa Albă devenind prima femeie în poziția ei care își continuă propria carieră în timp ce soțul ei conduce țara.

Ea a făcut același lucru în timpul rolului său de Second Lady (A Doua Foamnă), când și-a echilibrat poziția politică cu slujba ei de profesoară de engleză la Northern Virginia Community College.

De la începutul mandatului ca primă doamnă, Jill Biden a depus un efort pentru a evidenția munca profesorilor din întreaga țară și dificultățile speciale cu care s-au confruntat în timpul pandemiei.

Ea a spus anterior că nu are de gând să-și schimbe cariera cât timp domnul Biden este președinte. Descriindu-și pasiunea, dr. Biden a spus: „A fi profesor nu este ceea ce fac, ci cine sunt”.

ADVERTISEMENT
Tags: