News

Jill Biden, vizită în România. Soția președintelui SUA: “Tot ce au făcut România și poporul român este minunat!”. Carmen Iohannis: “E foarte important că suntem împreună”

Jill Biden, Prima Doamnă a SUA, vizitează România vineri și sâmbătă. Ea se va întâlni cu soldații de la baza Mihail Kogălniceanu și cu Carmen Iohannis, Prima Doamnă a României.
07.05.2022 | 15:00
Jill Biden vizita in Romania Sotia presedintelui SUA Tot ce au facut Romania si poporul roman este minunat Carmen Iohannis E foarte important ca suntem impreuna
Jill Biden, vizită în România. Prima Doamnă a Statelor Unite a servit masa soldaților. Sursa foto: colaj Fanatik / Twitter
ADVERTISEMENT
07-05-2022
18:25

Ce a transmis premierul Nicolae Ciucă după vizita soției lui Biden

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a desemnat-o pe Mădălina Turza, consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului şi coordonator strategic al asistenţei umanitare a refugiaţilor, să reprezinte Guvernul României la întâlnirea de astăzi cu doamna Dr. Jill Biden, prima doamnă a Statelor Unite ale Americii, anunţă Guvernul.

Şeful Executivului afirmă că de mai bine de două luni România este “acasă” pentru sute de mii de copii, femei, persoane în vârstă care au fugit din calea războiului iar efortul făcut de români în această perioadă va rămâne simbol al solidarităţii şi al înţelepciunii unei naţii care a deschis semenilor uşa spre pace şi libertate, şi că a dorit să transmită acest mesaj Primei Doamne a Americii.

“De mai bine de două luni România este “acasă” pentru sute de mii de copii, femei, persoane în vârstă care au fugit din calea razboiului. Efortul făcut de români în această perioadă va rămâne simbol al solidarităţii şi al înţelepciunii unei naţii care a deschis semenilor uşa spre pace şi libertate. Un popor generos care oferă nu doar un acoperiş refugiaţilor, ci şi educaţie copiilor ucraineni, servicii medicale persoanelor care au nevoie şi posibilitatea de a munci celor care doresc să se integreze în societatea românească. Am dorit să transmitem acest mesaj al Guvernului României primei doamne a Statelor Unite ale Americii, precum şi gratitudinea noastră pentru sprijinul oferit de Partenerul nostru strategic, în această perioadă extrem de dificilă, în care cetăţenii noştri au nevoie de siguranţa că sunt protejaţi în faţa oricăror riscuri de securitate”, a transmis premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
 
Consilierul de stat Mădălina Turza a prezentat primei doamne a SUA, Dr. Jill Biden, strategia de răspuns a României la criza umanitară a refugiaţilor din Ucraina. De asemenea, a oferit detalii cu privire la asistenţa psihologică oferită persoanelor care au trecut prin trauma războiului, programele derulate în domeniul sănătăţii mintale, precum şi măsurile aplicate pentru integrarea copiilor ucraineni în sistemul de educaţie din România.
 
Totodata, consilierul de stat în Cancelaria Prim-Ministrului a prezentat mecanismul de coordonare a eforturilor Guvernului cu Agenţiile ONU prezente în România şi cu societatea civilă, parteneri importanţi în gestionarea crizei refugiaţilor. 
 
Aplicarea mecanismelor de cooperare europene pentru gestionarea situaţiei provocate de agresiunea rusă din Ucraina a reprezentat un alt subiect abordat in cadrul intrevederii.
 
Prima doamna a Statelor Unite ale Americii a exprimat deplina susţinere pentru oferirea suportului şi solidarităţii faţă de statele aflate în prima linie în gestionarea crizei ucrainene.
 
”Faptul că România a reuşit să sprijine aproape 900.000 de persoane alungate de război, într-un context social post pandemic complex, arată nu numai capacitatea noastră de a fi solidari şi de a ne mobiliza, ci şi capacitatea de coordonare instituţională şi răspuns rapid al României de la cel mai înalt nivel de decizie al Executivului, până la personalul care lucrează neobosit la punctele de trecere a frontierei”, a declarat Mădălina Turza, Consilier de stat în Cancelaria Prim-Ministrulu

07-05-2022
14:08

Rezumatul video al vizitei lui Jill Biden în România

Pe contul oficial de Twitter al Primei Doamne a SUA au fost postate clipuri video cu cele mai importante momente ale prezenței acesteia în țara noastră.

07-05-2022
12:35

Ce mesaje au transmis cele două soții. Jill Biden și Carmen Iohannis, discursuri directe

Cele două soții de șefi de stat au călătorit în mașini separate la școala gimnazială “Uruguay”, unde au fost întâmpinate de ministrul Educației, Sorin Câmpeanu. 

“Vreau să mulțumesc Primei Doamne a României. Tot ce au făcut România, poporul român este minunat. Copiii se simt bine primiți, se simt acasă. Vreau să le mulțumesc acestor mame incredibile”, a spus Jill Biden, după care a rugat-o pe Carmen Iohannis să vorbească “despre români, despre poporul dumneavoastră”.

“Vă suntem recunoscători pentru că ați inițiat acest eveniment, pentru că v-ați făcut timp pentru a ne vizita. Noi am iubit întotdeauna SUA și poporul american. Ne simțim în siguranță cu sprijinul vostru (…) Cred că toată lumea se simte mai bine știind că are prieteni (în SUA) iar faptul că suntem împreună, că suntem uniți este foarte important pentru noi. Este, de asemenea, foarte important sentimentul că ne putem baza pe dumneavoastră. Cred că vorbesc în asentimentul tuturor, inclusiv al prietenilor noștri ucraineni (…)

Sunt mândră să pot să spun că românii sunt ospitalieri iar acum au arătat atâta căldură. Cred că toți cei care au creat acest proiect care ne-a reunit aici  – ONG-urile, autoritățile – au făcut o treabă foarte bună într-un timp atât de scurt. Au reușit să-i implice în activități educaționale pe copii și pe mamele lor, astfel încât să uite de suferințe, dureri și probleme. Le spun ucrainenilor să conteze pe noi. Suntem prietenii voștri, dorim să facem tot ce putem pentru a vă alina suferința, cât se poate, și să vă simțiți în siguranță aici. Mulțumesc directoarei acestei școli, care a făcut un lucru extraordinar într-un timp atât de scurt”, a spus, la rândul său, Carmen Iohannis.

07-05-2022
11:04

Jill Biden și Carmen Iohannis au ajuns la unitatea școlară pe care o vizitează în Capitală

Cele două prime doamne vizitează o școală publică din București care găzduiește elevi ucraineni refugiați.

La sosirea în fața unității de învâțământ Jill Biden și Carmen Iohannis au fost întâmpinate de ministrul educației, Sorin Cîmpeanu.

07-05-2022
09:19

Primele imagini de la întâlnirea dintre Jill Biden și Carmen Iohannis

Pe pagina oficială de Facebook a președintelui Klaus Iohannis au fost postate imagini cu momentul în care cuplul prezidențial român a întâmpinat-o pe soția președintelui SUA.

Cele două prime doamne au ales ținute similare, ambele optând pentru rochii cu imprimeu floral.

07-05-2022
06:25

Prima Doamnă a SUA se întâlnește cu Prima Doamnă a României

Soția președintelui SUA, Jill Biden, se întâlnește sâmbătă cu soţia preşedintelui României, Carmen Iohannis. Cele două prime doamne vor vizita o şcoală din Capitală în care au fost primiți câțiva elevi ucraineni refugiaţi.

Jill Biden a ajuns vineri în România când a vizitat baza militară „Mihail Kolgălniceanu” unde se află staționați soldaţi americani. 

„Oriunde m-aș afla în lume, întotdeauna găsesc un pic de acasă. Acești membri ai Gărzii Naționale din Delaware (statul de origine al Primei Doamne a SUA n.r.) își îndeplinesc misiunea alături de aliații noștri NATO la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu”, a postat pe Twitter Jill Biden.

„Trupele noastre de la Baza Aeriană MK continuă să-și facă datoria cu curaj, onoare și forță. Eu și Joe ne rugăm pentru siguranța fiecărui membru al armatei noastre care lucrează pentru pace alături de aliații noștri NATO”, a mai scris soția liderului de la Casa Albă.

06-05-2022
18:16

Jill Biden a ajuns în București. A fost întâmpinată cu flori pe Otopeni

După ce a vizitat baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, unde s-a întâlnit cu militarii americani, Jill Biden a plecat spre București.

În jurul orei 21, Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii a ajuns pe Aeroportul Internațional Henri Coandă din Otopeni. Aici, a primit un buchet de flori albe.

Aceasta a fost întâmpinată de oficialii Ambasadei SUA la București, notează Știrile TVR.

06-05-2022
16:44

Prima Doamnă a Statelor Unite a servit masa soldaților

Prima Doamnă a Americii este în România. Jill Biden a fost vineri seară în baza militară de la Mihail Kogălniceanu, unde s-a întâlnit cu soldații americani staționați acolo.

Soția lui Joe Biden a postat pe contul său de Twitter o imagine cu momentul în care servește soldații americani la o cantină din baza militară.

”Mâncarea este dragoste” este textul scurt care însoțește tweet-ul Primei Doamne din SUA.

06-05-2022
14:58

Primele imagini cu Jill Biden după sosirea în România

Au apărut primele imagini cu Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii după ce avionul acesteia a aterizat pe aeroportul de la Mihail Kogălniceanu.

Jill Biden a fost surprinsă în timp ce îi salută pe o parte dintre militarii americani prezenți la baza militară din județul Constanța. 

Jill Biden. Sursa foto: captură TVR

06-05-2022
14:07

Jill Biden a ajuns în România. Aeronava Air Force 2 a aterizat la baza militară Mihail Kogălniceanu

Jill Biden, Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, a ajuns în România. Aeronava Air Force 2 a aterizat la baza militară Mihail Kogălniceanu în jurul orei 17.00.

Air force 2. Jill Biden în România. Sursa foto: captură Digi24

Aceasta îi va vizita pe militarii americani de la baza militară din Constanţa, iar sâmbătă va ajunge la Bucureşti. În Capitală, se va întâlni cu voluntarii şi cu profesorii care se ocupă de refugiaţii din Ucraina.

Jill Biden a mai vizitat România și în 2014, atunci când a venit alături de Joe Biden, vicepreședinte al SUA la acea vreme.

06-05-2022
06:04

Ashley Biden nu își va însoți mama în vizita din România. Fiica președintelui SUA, contact al unui caz Covid-19

Prima Doamnă a SUA nu va fi însoțită în vizita pe care o face în România de fiica sa, Ashley. Reuters notează că aceasta este un contact apropiat al unei persoane diagnosticate cu Covid-19.

Reprezentanții Casei Albe au mai transmis că, momentan, Ashley Biden nu a fost diagnosticată cu această boală, dar nu va călători la recomandarea medicului său.

“Cu toate acestea, la recomandarea medicului său şi dintr-un exces de precauţie, ea nu va călători cu mama sa în Europa”, se arată într-un comunicat emis de administrația prezidențială.

Jill Biden, soția președintelui american Joe Biden, a părăsit Statele Unite ale Americii urmând să ajungă în Europa în cadrul unei vizite oficiale în România și Slovacia.

Programul vizitei din România

Informațiile despre o posibilă vizită a Primei Doamne a SUA au apărut în presă de la începutul săptămânii, acestea fiind reconfirmate și de un comunicat de presă emis de Casa Albă, notează Europa FM.

ADVERTISEMENT

După cum a transmis biroul de presă al Casei Albe, Jill Biden se va întâlni cu trupele americane din cele două țări și va ajuta la consolidarea relațiilor cu acestea.

“Prima Doamnă a Americii, Jill Biden, va petrece weekendul călătorind în România și Slovacia, pentru a vizita trupele militare americane și pentru a reafirma legăturile noastre bilaterale puternice cu cei doi aliați NATO”, au transmis oficialii americani.

ADVERTISEMENT

Jill Biden a vorbit și pe pagina sa de Twitter despre această vizită. Ea a explicat că se va întâlni cu soldații americani chiar în weekendul în care în SUA este sărbătorită Ziua Mamei.

“În drum spre România și Slovacia pentru a petrece Ziua Mamei cu mamele și copiii ucraineni care au fost forțați să-și părăsească casele din cauza războiului lui Putin.

ADVERTISEMENT

Voi vizita, de asemenea, trupele americane și îmi voi exprima recunoștință pentru eforturile de ajutorare făcute de țările vecine și ale voluntarilor”, a transmis Prima Doamnă a SUA.

Programul vizitei în România

Avionul care o transportă pe Prima Doamnă a SUA va ajunge la Baza Mihail Kogălniceanu, vineri. Jill Biden urmează să se întâlnească cu soldații americani staționați acolo, dar și cu oficiali ai NATO.

ADVERTISEMENT

Ea va servi masa și va vizita o parte din trupele americane alocate bazei înainte de a pleca spre București. Totodată, va avea și o întâlnire online cu organizația “United Through Reading” (Uniți prin Lectură), o organizație dedicată reunirii familiilor despărțite prin intermediul cărților.

Sâmbătă, Jill Biden va călători spre București, acolo unde se va întâlni cu Prima Doamnă a României, Carmen Iohannis, dar și cu copii din Ucraina care învață la o școală din Capitală.

Prima doamnă a SUA va mai participa la o sesiune de ascultare cu educatori și mame din Ucraina. În plus, ea va avea o întrevedere cu reprezentanți ai ONG-urilor și Guvernului României.

Programul vizitei în Slovacia

După întâlnirile pe care le va avea la București, Jill Biden se va îndrepta către Bratislava, acolo urmând să se întâlnească cu Zuzana Caputova, președintele Slovaciei.

Prima Doamnă a SUA va vizita ambasada americană din Bratislava, urmând să călătorească către orașele Kosice și Vysne Nemecke pentru a se întâlni cu refugiații ucraineni.

ADVERTISEMENT