Sport

JO Tokyo 2020 au ajuns la final. Ediţia a 32-a s-a terminat cu stingerea flăcării olimpice. Video

FANATIK îți dezvăluie toate detaliile cu privire la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de Vară Tokyo 2020.
08.08.2021 | 15:50
JO Tokyo 2020 au ajuns la final Editia a 32a sa terminat cu stingerea flacarii olimpice Video
ADVERTISEMENT
08-08-2021
13:18

Flacăra olimpică a fost stinsă. JO Tokyo 2020 s-au încheiat

Flacăra olimpică de la Tokyo s-a stins. Mingea care o cuprindea s-a închis şi, odată cu ea, s-a închis şi ediţia a 32-a a Jocurilor Olimpice. Urmează Jocurile Paralimpice de Vară de la Tokyo 2020 şi Jocurile Olimpice de la Iarnă de la Beijing 2022.

Sayonara!

 

08-08-2021
13:07

Discursul preşedintelui CIO, Thomas Bach

„Dragi prieteni olimpici din întreaga lume, în ultimele 16 zile ne-aţi uimit cu realizările, excelenţa, bucuria şi lacrimile voastre. Aţi fost mai rapizi, aţi urcat mai sus, aţi fost mai puternici. Aţi fost solidari şi aţi concurat cu înverşunare.

Aţi trăit împreună sub un singur acoperiş. Acesta e un mesaj puternic de solidaritate. Aţi fost o inspuraţie.

În aceste vremuri grele, voi oferiţi lumii cel mai preţios dar, speranţa. Pentru prima dată de când a început pandemia, întreaga lume s-a unit. Miliarde de oameni v-au urmărit. JO Tokyo 2020 sunt jocurile speranţei, solidarităţii şi păcii.

Voi v-aţi realizat visurile pentru că poporul japonez v-a pregătit scena. Mulţumim Tokyo, mulţumim Japonia.

O mulţumire specială pentru voluntari. Zâmbetele voastre ne-au încălzit inimile. Arigato!

Aceste Jocuri nu au avut precedent. CIO şi Japonia au depus eforturi imense pentru ca aceste Jocuri să se poată desfăşura. Mulţumesc autorităţilor japoneze. Nimeni, niciodată, nu a organizat JO amânate. Împreună suntem mai puternici.

Acum am ajuns la final. Declar ediţia a 32-a a Jocurilor Olimpice închisă! Ne vedem la Paris“, a spus Bach.

Pe scenă, alături de preşedintele CIO, au urcat sportivi de pe toate continentele.

 

08-08-2021
12:57

Discursul preşedintelui JO Tokyo 2020

Seiko Hashimoto a susţinut un discurs la finalul JO. Ea a mulţumit tuturor celor implicaţi în organizarea competiţiei. „Aţi oferit un zâmbet tuturor. Datorită vouă am reuşit“.

„Le mulţumesc şi colegilor mei, care au depăşit toate provocările“.

„Sportul are puterea de a schimba lumea şi, implicit, viitorul nostru. Flacăra olimpică se va stinge în acestă seară, aici, dar rămâne aprinsă în inimile oamenilor“.

„Acum este timpul pentru Jocurile Paralimpice. Aş dori să mulţumesc CIO, guvernului Japoniei şi tututor, sportivi şi spectatori“.

 

08-08-2021
12:53

Trecerea de la Tokyo la Paris a fost făcută cu un film de prezentare, în care au apărut edificiile-simbol ale capitalei Franţei.

După care transmisiunea s-a mutat LIVE în Paris, pe ecran apărând şi preşedintele Emmanuel Macron. O trupă de acrobaţii aeriene a survolat Turnul Eiffel.

 

„Merci, Tokyo!“, a fost mesajul afişat de francezi.

08-08-2021
12:47

Un astronaut a cântat din spaţiu

În festivitatea de încheiere de la Jocurile Olimpice a fost implicat şi un astronaut. Thomas Pessquet a cântat câteva acorduri la saxofon de pe Staţia Spaţială Internaţională.

08-08-2021
11:46

Se intonează imnul național al Greciei

La Tokyo se intonează imnul național al Greciei, țara care a dat lumii spiritul olimpic. Urmează ceremonia de închidere pentru cea mai veche probă a Jocurilor Olimpice, maratonul.

Cântăreața Milet, foarte populară în Japonia, a susținut un scurt concert. De asemenea, organizatorii au pus în scenă un super joc de lumini și efecte speciale.

08-08-2021
11:17

Drapelul României, purtat de Cătălin Chirilă, intră în arena de la Tokyo. Sportivi din toate țările participante sunt amplasați în jurul unui podium uriaș.

 

 

08-08-2021
11:12

Ceremonia de închidere a competiției, doar oficialități nipone în tribune

Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice a început, tot în fața tribunelor goale. Doar oficialitățile nipone au luat loc pe uriașa arenă de la Tokyo.

S-a intonat imnul național al Japoniei și a fost prezentat un steag uriaș al “Țării Soarelui Răsare”. Au început să intre sportivii din toate țările, în jurul unui podium uriaș.

 

Jocurile Olimpice Tokyo 2020 se pregătesc să tragă cortina, după două săptămâni şi jumătate de întreceri sportive la cel mai înalt nivel. Desfăşurate sub semnul pandemiei de coronavirus, JO se vor închide, aşa cum au început, fără spectatori în tribune.

Unde se vede ceremonia de închidere JO Tokyo 2020

Oragnizatorii ţin secrete detaliile ceremoniei finale de la Jocurile Olimpice, dar ora de începere este oficială. Startul festivităţilor se dă la ora locală 20:00. Din cauza diferenţei de fus orar, în România, ceremonia de închidere se vede de la 14:00, iar telespectatorii o pot urmări pe TVR 1 şi Eurosport 1, canalele care au transmit competiţia.

ADVERTISEMENT

Sportivii intră simultan în stadion

Dacă la deschidere delegaţiile participante la Jocurile Olimpice au intrat în arenă pe rând, cu steagurile naţionale, la ceremonia finală, sportivii îşi vor face apariţia simultan. Acest lucru se va întâmpla ca simbol de unitate mondială. Totuşi, cel mai probabil, atleţii din aceeaşi ţară vor rămâne grupaţi.

Numărul lor va fi, însă, mult mai mic decât în prima zi, întrucât autorităţile locale le-au spus sportivilor să părăsească Japonia în cel mult 48 de ore de la ultima probă susţinută. Decizia a fost luată din cauza pandemiei de coronavirus. Astfel, mulţi atleţi nu vor asista la festivităţi. Este şi cazul celor 9 medaliaţi ai României, reveniţi deja în ţară. Pentru România, portdrapel va fi canoistul Cătălin Chirilă.

ADVERTISEMENT

Muzică şi discursuri

La fel ca la ceremonia de deschidere, vor exista momente muzicale şi discursuri susţinute de personalităţi. Aşa s-a întâmplat şi la Rio 2016 şi Londra 2012. De fiecare dată, s-a ales o coloană sonoră cu specific local. În Brazilia a fost samba, în Anglia, pop britanic, astfel că e de aşteptat ca la Tokyo să avem parte de J-pop.

Mai multe personalităţi vor lua cuvântul. Thomas Bach, preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional va fi una dintre ele. Bach este la rândul lui fost campion olimpic în proba pe echipe la floretă, la Montreal 1976.

ADVERTISEMENT

Un segment dedicat JO Paris 2024

De obicei, viitoare gazdă a Jocurilor Olimpice primeşte un segment de 10-15 minute din ceremonie. De această dată, Parisul va avea şansa de a organiza un mic spectacol la Tokyo, în vederea ediţiei viitoare.

În 2016, la Rio, premierul Japoniei a venit deghizat într-un personaj de jocuri video creat în Japonia, iar în 2018, la JO de Iarnă din Coreea de Sud, chinezii au oferit ursuleţi panda.

ADVERTISEMENT

Ultimele medalii, intonarea imnurilor şi stingerea flăcării olimpice

În cadrul ceremoniei de închidere a JO Tokyo 2020 va exista şi un moment de decernare a medaliilor, un ultim podium de la această ediţie. În mod tradiţional, sunt premiaţi sportivii de la maraton, probă care are loc în chiar ultima zi de concurs.

După intonarea imnului naţional al câştigătorului, e de aşteptat să se audă şi imnurile Japoniei, în calitate de ţară gazdă, al Franţei, viitoarea amfitrioană, al Greciei, ţara în care s-au născut JO, dar şi imnul olimpic.

La finalul festivităţilor, flacăra olimpică va fi stinsă, urmând să reapară peste numai şase luni, odată cu Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing (4-20 februarie 2022).

 

ADVERTISEMENT