Sport

Joachim Low se întoarce în iarbă. E aproape să semneze cu o echipă de tradiție din Turcia

Joachim Low revine în antrenorat după plecarea de la naționala Germaniei, pe care a pregătit-o vreme de 15 ani. Turcii anunță că este aproape să preia Fenerbahce.
03.02.2022 | 16:12
Joachim Low se intoarce in iarba E aproape sa semneze cu o echipa de traditie din Turcia
Joachim Low ar putea antrena Fenerbahce. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

La aproape jumătate de an de când a părăsit naționala Germaniei, pe care a făcut-o campioană mondială în 2014, Joachim Low e foarte aproape să revină în activitate. Și nu oriunde, ci la una dintre cele mai iubite echipe ale Turciei.

Joachim Low, la un pas de Fenerbahce. A mai antrenat această formație cu peste două decenii în urmă

Potrivit publicației T24, tehnicianul de 62 de ani – împliniți chiar pe 3 februarie – a ajuns la un acord cu oficialii lui Fenerbahce pentru preluarea postului de antrenor principal la finalul sezonului, în locul interimarului Ismail Kartal. Acum, formația ocupă locul al cincilea în clasament, la 17 puncte distanță de liderul Trabzonspor.

ADVERTISEMENT

Trebuie spus, însă, că Low nu este deloc străin de fotbalul din Turcia. În sezonul 1998-1999, când se afla chiar pe banca lui Fener, acesta a bifat 38 de partide, cu un bilanț deloc de neglijat (n.r. 24 de victorii, 6 remize și 8 înfrângeri), dar a fost îndepărtat după ce a pierdut titlul în fața rivalilor de la Galatasaray.

Au urmat Karlsruher (1999-2000), Adanaspor (2001), FC Tirol Innsbruck (2001-2002), Austria (2003-2004) și, bineînțeles, naționala Germaniei (2004-2006). Practic, Fenerbahce ar fi prima sa echipă după cei 17 ani petrecuți la cârma „Panzerelor”, dintre care doi în calitate de asistent.

ADVERTISEMENT

Reîntâlnire cu Mesut Ozil. Ce spunea Low despre retragerea mijlocașului de la națională

Odată cu revenirea pe banca echipei care are în palmares nu mai puțin de 34 de trofee (19 titluri, 6 Cupe ale Turciei și 9 Supercupe), Joachim Low va avea ocazia să-l pregătească din nou pe Mesut Ozil. Cei doi nu au mai lucrat împreună din 2018, când mijlocașul a acuzat Federația Germană de rasism și s-a retras de la echipa națională.

Totul a pornit de la o fotografie realizată alături de Ilkay Gundogan de la Manchester City și președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, cu puțin timp înaintea Mondialului din Rusia. Deranjat de atitudinea federalilor, care nu i-au luat apărarea în scandalul ce a urmat, Ozil a refuzat să mai îmbrace tricoul Germaniei, în ciuda încercărilor fostului selecționer de a-l face să se răzgândească.

ADVERTISEMENT

Plecarea lui de la națională fără să se consulte cu mine înainte a fost o mare dezamăgire. Va veni momentul când ne vom întâlni din nou.

La un moment dat, va veni ziua când vom vorbi despre ce s-a întâmplat și vom lăsa deoparte totul. A fost un jucător foarte bun și foarte important, cu calități grozave”, spunea Low într-un interviu acordat recent.

ADVERTISEMENT

Ulterior, Federația Germană a recunoscut la rândul ei că nu a gestionat corect această situație. „DFB a comis greșeli în modul în care a tratat evenimentele din jurul cazului Ozil.

O fotografie a declanșat un scandal uriaș. Când au existat acuzații rasiste ar fi trebuit să ne întâlnim cu jucătorul, dar am ratat acel moment.”, a declarat secretarul general Friedrich Curtis.

ADVERTISEMENT