Joan Laporta a fost ales președinte al Barcelonei pe 7 martie 2021. Și-a început al doilea mandat într-un moment greu pentru club, precedentul fiind în perioada 2003-2010.
Șeful Barçei a trecut în revistă anul petrecut la conducerea clubului catalan, vorbind despre mai multe evenimente întâmplate în ultimele 12 luni. „A fost un an în care s-au întâmplat multe lucruri, unul dintre cei mai grei din viața mea.
L-am trăit foarte intens. În unele momente a fost incitant, în altele, stresant, dar tot timpul am vrut ca lucrurile să meargă bine.
Decizia legată de plecarea lui Lionel Messi (n.r. – în vară, la PSG) a fost cea mai tristă dintre toate pe care le-am luat. Nu mi-aș fi dorit niciodată să o iau, dar nici nu îmi pare rău că am procedat așa, pentru că a trebuit să pun clubul deasupra tuturor intereselor.
Trebuia să punem Barcelona mai presus de orice, ceea ce am făcut, chiar și în fața celui mai bun jucător. Situația a fost așa cum era. Ne-am lovit de realitate.
La vremea respectivă, s-a considerat că nu mai contează ce se întâmplă cu echipa după plecarea lui Lionel Messi, dar istoria Barçei continuă.
Cu muncă și decizii bine gândite am putea reveni pe calea succesului. Noi asta încercăm să facem”, a declarat Joan Laporta, conform site-ului oficial al clubului.
Președintele Barcelonei s-a referit și la predecesorul lui Xavi Hernandez pe banca tehnică a echipei. „Am avut îndoieli vizavi de Ronald Koeman încă după primul sezon, dar din respect pentru el am continuat.
A venit un moment când am fost nevoit să iau altă decizie grea. Dacă ar fi trebuit să o fac mai timp? Da. Trebuia să îmi ascult intuiția.
Îmi voi aminti mereu de Ronald Koeman datorită golului de pe Wembley și pentru că este antrenorul care a avut curaj să mizeze pe tineri. Dacă este supărat pe mine, sper să-i treacă”, a mai spus președintele Barcelonei.
Golul la care a făcut referire Joan Laporta a fost marcat în minutul 112 al finalei Cupei Campionilor Europeni (actuala Ligă a Campionilor) din 1992, când Barcelona a învins Sampdoria cu 1-0. A fost prima ediție în care a fost introdus sistemul grupelor.
Președintele Barcelonei s-a referit și la actualul tehnician. „Xavi răspunde foarte bine șansei pe care i-a dat-o Barcelona, pentru că este un antrenor care cunoaște clubul, iubește clubul, respectă deciziile clubului și are personalitate pentru a nu fi influențat.
Știe foarte bine cum trebuie să joace echipa, muncește mult, este la curent cu toate noutățile. Sunt foarte mulțumit să am un antrenor ca Xavi. Sunt convins că este un antrenor care va pregăti echipa mulți ani de acum înainte. El are meritul principal în această schimbare a mentalității.
A revenit la sistemul care ne-a făcut celebri în lumea fotbalului, dar încă nu suntem la acel nivel pe care ni-l dorim. Dar sunt mulțumit, pentru că echipa joacă fotbal și răspunde cerințelor lui Xavi”, a mai spus Joan Laporta.
„Barça a deschis o etapă, care sper să fie frumoasă. Xavi folosește mulți tineri, crescuți de noi, deci avem prezent și un viitor mult mai bun.
Ambiția noastră este să alcătuim o echipă care să joace bine, care să reziste mulți ani la un nivel înalt, care să marcheze multe goluri și care să facă suporterii fericiți.
Ne dă speranțe faptul că vedem tineri ca Pedri sau Ansu, alături de jucători cu o experiență mai mare, dar la fel de tineri”, a mai spus Joan Laporta.
Președintele Barcelonei a mai spus, în interviul acordat site-ului oficial al clubului, că nu și-a pierdut orice speranță la titlu, chiar dacă echipa este pe locul 3 în La Liga, la 15 puncte de liderul Real Madrid, cu 12 meciuri înainte de finalul sezonului.
Totodată, Joan Laporta a refuzat să facă orice fel de comentariu legat de eventuala aducere, din vară, a atacantului norvegian al Borussiei Dortmund, Erling Haaland, dar s-a referit la Superliga Europei.
„În prezent, se desfășoară toate acțiunile în justiție pentru a dovedi că Superliga este viabilă și legală. Încă nu există o soluționare a procesului împotriva UEFA. Barça este aici pentru a lupta împotriva cluburilor de stat.
Regulamentele sunt stricte cu noi. Nu putem concura împotriva cluburilor de stat, pentru că sunt unități de măsură diferite. Fair play-ul financiar, de exemplu, nu este armonizat în toată Europa.
Superliga Europei prezintă standarde de control pe care trebuie să le respecte toate cluburile care vor fi implicate în competiție. În primul rând, trebuie schimbată mentalitatea UEFA.
Forul european a fost mai flexibil cu aceste cluburi de stat, lucru care ne face să fim suspicioși, pentru că sunt cluburi de stat care finanțează UEFA”, a mai precizat președintele Barcelonei.