Sport

Joan Laporta a explicat motivele plecării lui Lionel Messi de la Barcelona: “Decizia ar fi afectat clubul pentru următorii 50 de ani”. Video

Vestea plecării lui Lionel Messi de la Barcelona a lovit ca un trăznet, iar Joan Laporta va detalia motivele care au dus la această despărțire.
06.08.2021 | 12:00
Joan Laporta a explicat motivele plecarii lui Lionel Messi de la Barcelona Decizia ar fi afectat clubul pentru urmatorii 50 de ani Video
Joan Laporta Lionel Messi FC Barcelona Sursă foto: as.com
ADVERTISEMENT
06-08-2021
09:05

Joan Laporta vorbeşte despre motivele plecării lui Leo Messi de la FC Barcelona!

Joan Laporta: “Sunt aici să explic motivele pentru care Leo Messi pleacă de la club. Moştenire pe care am primit-o de la precedenta conducere este teribilă. Salariile ar fi reprezentat 110% din veniturile clubului dacă semna Messi, Liga Profesionistă Spaniolă este reglementată de fair play financiar şi nu avem nicio marjă prin care să facem excepţii. Numerele de la club arată foarte rău şi asta înseamnă că pierderile sunt mult mai mari decât ne-am aşteptat şi cheltuielile sunt mult mai mari decât ne aşteptam. Iar salariile uriaşe plătite de club sunt peste orice limită. Suntem limitaţi de fair play-ul financiar. De asta nu puteam să inserăm şi contractul pe care l-am convenit cu Messi. Contractul de drepturi tv afectează clubul pentru următorii 50 de ani. Barcelona are peste 100 de ani vechime şi este peste orice individ: inclusiv cel mai bun jucător al planetei sau din istorie.

“Nu este o scuză, ştiam regulile, dar nu puteam riscăm pentru că avem o istorie în spate”

Dacă am fi încheiat contractul cu Messi, clubul ar fi fost în pericol. Am spus că nu putem face asta. Leo Messi a vrut să rămână, noi am vrut ca el să continue. Faptul că el a vrut să rămână a fost primul pas, a fost un factor cheie. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au fost la negocieri, lui Leo Messi. Au fost multe aspecte care au fost negociate, să fie compatibile cu fair play. Evident, e cel mai bun jucător din lume, are oferte. Iar ca în orice negociere, vine un moment în care să spui: destul. Să o analizezi la rece şi să te uiţi la cifre. Şi în La Liga trebuie să jucăm după reguli. Nu este o scuză, ştiam regulile, dar nu puteam riscăm pentru că avem o istorie în spate.

Leo Messi merită orice. Iubeşte Barcelona, rădăcinile lui sunt la Barca. Sunt foarte supărat, dar sunt sigur că am făcut totul pentru interesul clubului Barcelona. A făcut istorie la Barcelona. Este cel mai de succes jucător din istoria clubului. A fost cea mai bună eră din istoria clubului. Acum începe o nouă eră. Va fi înainte şi după Leo.

“Toţi ne-am pus de acord. Voiam ca era post Messi să nu înceapă azi, ci peste cel puţin doi ani”

Nu vreau să vă dau speranţe deşarte. În timpul negocierilor, ştiam că jucătorul are oferte. Dar a trebuit să luăm o decizie rapid. La Liga începe foarte repede, iar jucătorul trebuia să ştie care sunt opţiunile lui. În două luni am trecut prin stagii diferite. A fost mereu prezent la negocieri şi a încercat să facă lucrurile simple pentru noi. Înţelegerea era ca cei doi ani de salariu să fie plătiţi în cinci ani, dar a trebuit să vedem cum facem cu regulile de fair-play. Apoi ne-am înţeles la un contract pe 5 ani, acceptat de Leo. Toţi ne-am pus de acord. Voiam ca era post Messi să nu înceapă azi, ci peste cel puţin doi ani. 

Toţi am vrut să ne bucurăm să ne bucurăm de talentul lui. Când am propus contractul pe 5 ani am sperat că va fi în concordanţă cu regulile din La Liga. După o analiză tehnică a comisiei din La Liga, am fost informaţi că acest contract nu va putea fi validat conform regulilor. Pentru a atinge acel fair-play, Barcelona ar fi trebuit să accepte o operațiune care ar fi afectat clubul pentru următorii 50 de ani în termen de drepturi de televizare. Nu am putut lua o decizie care să afecteze clubul în următorii 50 de ani. Clubul are mai mult de 100 de ani și este mai presus de toate și toți, chiar și decât cel mai bun jucător al lumii. 

“Dacă ar fi semnat Leo contractul, salariile ar fi reprezentat 110% din veniturile clubului”

Motivul pentru care Messi nu rămâne este unul salarial. Încercăm să reducem plafonul salarial. Negociem cu jucătorii, unii dintre ei au acceptat micşorarea contractelor, alţii mai puţin. Nu este simplu să negociem cu fiecare în parte. Sunt contracte semnate. Poate trebuie să luăm şi alte decizii, dar nu garantează nimic. Este o situaţie dificilă, riscantă şi este nevoie de timp. 

Dacă ar fi semnat Leo contractul, salariile ar fi reprezentat 110% din veniturile clubului. Şi aşa ceva este inacceptabil. Au fost contracte semnate în trecut şi este foarte dificil. Oamenii ne întreabă cum de au putut semna Kun Aguero sau Memphis Depay. Dar ei au acceptat nişte condiţii ca să vină aici. Şi le mulţumesc. 

“Decizia a fost făcută în interesul Barcelonei”

Insist. Nu vreau să creez speranţe deşarte. Negocierile cu Messi s-au sistat din cauza limitării salariale. Sunt foarte multe aspecte ale acestei operaţiuni. Motivaţia noastră este maximă. Cu bordul director a fost un proces foarte complicat. Sunt multe aspecte de luat în calcul. Şi suntem mai motivaţi ca niciodată ca Barcelona fără Messi să aibă succes. Este foarte trist că situaţia se prezintă aşa, fără Messi, în pandemie de COVID. 

Cu fanii în tribune, plecarea lui Messi ar fi putut fi făcută altfel, dar aşa este foarte trist. Dar în afară de asta, decizia a fost făcută în interesul Barcelonei. Avem peste 100 de ani şi am trecut prin multe. Vrem ca era post-Messi să fie una de succes şi cred că aşa va fi. 

Am spus-o de multe ori că vom face tot posibilul ca Messi să rămână la Barcelona. Ne-am înţeles cu Messi, dar nu am putut să o finalizăm din cauza problemelor financiare prin care trece clubul şi a regulilor din La Liga. Dacă este cineva de vină pentru această situaţie? Nu vreau să merg spre fosta conducere şi la deciziile lor, dar am avut mai puţin de 6 luni să rezolvăm. Acum ştim că situaţia e mai grea decât ne aşteptam. Auditul confirmă cele mai negre temeri ale noastre. 

“Imediat începe campionatul şi a trebuit să impunem o dată limită”

Negocierile mergeau bine pentru că speram ca La Liga să fie mai flexibilă. Leo Messi s-a comportat ireproşabil şi de asta am zis că lucrurile mergeau bine. Dar a trebuit să punem capăt negocierilor pentru că clubul era în risc. Şi am spus că nu putem continua aşa. A trebuit să luăm o decizie. 

Sunt multe contracte pe care noi nu le putem rupe unilateral. Avem o imagine completă asupra situaţiei de la club. Cu mare tristeţe a trebuit să luăm decizia de a nu continua negocierile cu Messi. Imediat începe campionatul şi a trebuit să impunem o dată limită. Speram să rezolvăm totul până în iulie. Aşa că, este mai bine să luăm această decizie acum. 

“Suntem la limită şi fără Leo Messi la salarii. Nu avem nicio marjă de manevră nici fără Leo”

În urmă cu două zile am ajuns la concluzia că nu putem să încheiem contractul. Ieri am avut ultimele dialoguri cu tatăl lui Messi. Negocierile au fost intense în ultimele două luni şi nu au putut fi încheiate din cauze externe. Nu putem spune că nu ştiam de regulile fair-play şi de celelalte reglementări, dar situaţia financiară este dezastruoasă. 

Suntem la limită şi fără Leo Messi la salarii. Nu avem nicio marjă de manevră nici fără Leo. Am avut meeting-uri cu La Liga, telefoane zilnice, credeam că vor accepta acest contract. Dar analizând cifrele, nu s-a putut. Trebuie să acceptăm şi decizia mea este că nu pot pune clubul în pericol. 

Nu pot spune procentul exact salarial în acest moment, fără Messi. Dar suntem peste limită, chiar şi fără contractul lui Messi. La Liga spune să jucăm după reguli. Ei în vor pe Leo Messi şi eu ştiu asta. Dar este la fel de adevărat că sunt reguli care trebuie respectate, chiar dacă asta înseamnă ca Leo Messi să plece din Primera. 

“Leo Messi nu este fericit de această situaţie”

Leo Messi nu este fericit de această situaţie. El a vrut să rămână, dar trebuie să accepte realitatea. Voiam să fiu cu Leo aici, îmi place să visez, dar trebuie să trăim în realitate şi asta se întâmplă.

A fost important să vorbesc cu jucătorii. Toţi aşteptau să vină Messi la antrenamente şi le-am spus că asta nu se va întâmpla şi că începem o nouă eră, în care ei sunt protagonişti. Trebuie să demonstreze că putem învinge fără unul dintre cei mai buni jucători din lume, cum este Leo Messi. 

“Salariul lui Messi este foarte diferit de salariile pe care le vorbim acum”

Am încercat să luăm decizii logice şi cred că a fost un moment important. Am văzut pe feţele lor. Le-am cerut să dea în plus, să fie o echipă. Cu aceşti jucători tineri şi cu noile transferuri trebuie să explicăm că Barcelona este un club de 122 de ani şi ei sunt protagoniştii acum. 

Salariul lui Messi este foarte diferit de salariile pe care le vorbim acum. Au fost circumstanţe acceptate de noii jucători ca salariile lor să fie în regulă. Sezonul trecut a fost încheiat cu mari pierderi, duble faţă de cum le-am proiectat.

“Nu ştiu dacă PSG este interesată, dar am spus mereu că are opţiuni”

În ceea ce priveşte veniturile, suntem optimişti. Avem anumite opţiuni, sponsori. În fotbal este recomandat ca salariile să fie 65-70% din venituri. Încă avem mult de lucru ca să ajungem aici. Nu doar salariile reprezintă problema. Ci şi investiţiile care au fost făcute şi asta este moştenirea de la vechea conducere. 

Tributul lui Leo Messi va fi organizat cum vrea el şi plecarea o vom organiza cum vrea el. Sunt nişte circumstanţe speciale acum, este complicat. Va trebui să îl întrebaţi pe Leo Messi unde va pleca, nu voi spune eu asta. Nu ştiu dacă PSG este interesată, dar am spus mereu că are opţiuni.

Jucătorii sunt profesionişti şi au acum şansa să arate că Barcelona poate să aibă succes. Au vrut să vadă ce se întâmplă şi cu siguranţă nu se aşteptau. Dar asta este situaţia. Ei vor să demonstreze că sunt jucători foarte buni şi să facă facă provocărilor. Trebuie să câştigăm. Cerem profesionalitate, implicare şi o să le oferim tot ce putem pentru a putea concura în cele mai bune condiţii.

Aşteptam pierderi de 200 de milioane, dar ajung la 400 de milioane, ceea ce este enorm. În ceea ce priveşte sponsorizările, trebuie să lucrăm foarte puternic să explicăm ce este Barcelona. Avem în continuare jucători de valoare care să creeze o motivare a sponsorilor care să rămână lângă Barcelona. Messi mai are câţiva ani de joc, dar asta este noua realitate.

“Leo Messi este dificil de înlocuit, dar Koeman este motivat, integrat în club şi vrea ca această eră să fie una de succes”

Am vorbit cu Ronald Koeman. Este un antrenor profesionist, are abilitatea de a se adapta rapid noilor situaţii. Leo Messi este dificil de înlocuit, dar Koeman este motivat, integrat în club şi vrea ca această eră să fie una de succes. El şi jucătorii trebuie să fie protagoniştii. 

Lista oamenilor vinovaţi de această situaţie cred că este moştenirea dezastruoasă a administraţiei precedente. Şi nu putem schimba asta. Ne-a luat câteva luni să facem auditul şi suntem la primele concluzii deocamdată. Sunt multe probleme.

“Găsim găuri negre în continuare. Dar ne uităm la viitor şi după concluziile auditului o să trecem la fapte”

Găsim găuri negre în continuare. Dar ne uităm la viitor şi după concluziile auditului o să trecem la fapte. Şi nu vorbim doar despre transferuri. Unele decizii sunt aberante, greu de înţeles. Nu vreau să ne victimizăm, ştiam situaţia. În ceea ce priveşte La Liga, nu pot să se aştepte ca noi să acceptăm drepturile tv care să ne afecteze pentru următorii 50 de ani. Înţeleg că unele cluburi vor accepta asta, dar noi suntem Barca”

Preşedintele Barcelonei, Joan Laporta, vorbeşte despre motivele pentru care Leo Messi pleacă de la FC Barcelona. FANATIK vă prezintă în timp real declaraţiile preşedintelui catalanilor. 

VEZI VIDEO: 

La puțin timp după anunțul oficial, catalanii au postat pe conturile oficiale de social media un clip emoționant prin intermediul căruia și-a luat ”adio” de la fostul căpitan ”blaugrana”.

FANATIK a făcut o analiză a ceea ce a făcut Messi pentru catalani, a trofeelor și a golurilor din fiecare sezon și cum a devenit un adevărat simbol pentru fanii echipei.

ADVERTISEMENT

Joan Laporta, întâlnire cu presa pentru a vorbi despre plecarea lui Lionel Messi de la Barcelona

Cotidianul catalan Sport a anunțat că președintele Barcelonei, Joan Laporta, va susține o conferință de presă vineri, 6 august, de la ora 12:00, în care va expune toate motivele care au dus la despărțirea de Lionel Messi.

Sursa citată notează că șeful catalanilor va vorbi despre obstacolele care au stat în calea unui nou contract pentru superstarul argentinian, dar precizează că nu se știe exact dacă la întâlnirea cu presa va fi prezent și Messi.

ADVERTISEMENT

FANATIK v-a oferit povestea starului argentinian, de la puștiul care semna primul contract cu Barcelona pe un șervețel, la căpitanul catalanilor. În plus, este și o retrospectivă a tuturor momentelor în care Messi a fost la un pas să plece de pe ”Camp Nou”.

PSG, în pole position pentru transferu argentinianului

Între primii oameni care au reacționat la vestea care a făcut înconjurul lumii a fost și Gică Hagi, fost jucător la Barcelona. ”Regele” a avut numai  cuvinte de apreciere pentru fotbalistul argentinian.

ADVERTISEMENT

Contractul argentinianului a expirat în această vară, iar cele două părţi au negociat pentru un nou acord, însă totul s-a oprit joi. FANATIK v-a prezentat patru motive pentru care ”Puricele” nu va mai continua pe Camp Nou.

În aceste condiții, chiar dacă vorbim despre un jucător de 34 de ani, va fi foarte interesant de urmărit care va fi următoarea destinație a acestuia, mai ales că pretențiile salariale nu sunt tocmai ușor de asatisfăcut. În pole position ar fi PSG și Chelsea, două dintre cele mai bogate cluburi din lume, dar nu este exclus să asistăm și la o surpriză de mari proporții.

ADVERTISEMENT