Asta, în ciuda faptului că salariile pot să fie 4.000 de lei net, pe lângă mâncare, cazare și băutură. Țara noastră are un deficit de 50.000 de astfel de ciobani, în condițiile în care majoritatea preferă să ”fugă” în străinătate și să muncească pe 1.800 de euro, în condiții teoretic mai bune și mai sigure.
Un fermier din Timiș citat de Știrile PRO TV spune că a avut anul trecut 1.500 de animale, însă a rămas cu 600 pentru că nu mai are angajați. Problema e destul de serioasă și fermierii se reorientează spre angajații din Asia.
Problema e că aceștia nu prea știu ce au de făcut și nu fac față frigului de la munte din țara noastră. ”Gardul le păzește, altfel nu ai șanse să le mai ții. Nici nu se mai mulg oile, special numai pentru miei le ținem.
Înainte mai aveam oameni care veneau, te rugau ei să vină să stea”, povestește Ion Bratu, crescător de oi. La o altă stână, proprietarul are nevoie disperată de patru ciobani, dar a găsit doar unul singur.
Tinerii nu par interesați să muncească în aceste condiții, astfel că joburile rămân neocupate. ”Tineretul nu mai vine la oi, nu le mai place. Pentru un cioban, salariul lui, în jur de 3.000 de lei”, explică Dumitru Bodea, crescător de oi.
”În mână, da, și alte facilități, mâncare, băutură, căldură, tot!”, completează oierul. Potrivit Institutului Național de Statistică, în țara noastră există peste 10 milioane de oi. Așadar, pentru a face față ar fi nevoie de 50.000 de ciobani ca să acopere deficitul de forță de muncă.
Majoritatea ciobanilor cu experiență au luat calea Europei, pentru salarii de 1.800 de euro, plus cazare și mâncare. Fermierii se plâng că oamenii vin și stau cel mult o lună, pentru că nu fac față. Nu sunt atrași nici de salariul de 4.000 de lei net.
”Să vină muncitori străini, că îi angajăm, îi plătim, numai să vină să stea cu ele. Trebuie să mulgă, trebuie să meargă cu ele, trebuie să le ştie rostul”, completează Ioan Dogariu. Recunoaște că ”ăștia” din Asia ar fi ultima soluție, pentru că în rest nu mai e nimeni.
România exportă anual 2,3 milioane de miei și aduce aproximativ 300 de milioane de euro în țară. Cu toate acestea, condițiile sunt grele și ciobanii deseori își fac griji că vor da nas în nas cu urșii sau lupii, sus la stână.