Sport

Jocurile Olimpice de iarnă fără zapadă naturală! Beijing 2022, prima ediţie artificială 100%. Localnicii au de suferit din cauza apei folosite

Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing au o mare problemă: nu există zapadă. Astfel, ediţia 2022 este prima în care s-a folosit în totalitate zapada artificială, iar din această cauză, locuitorii au de suferit.
02.02.2022 | 15:30
Jocurile Olimpice de iarna fara zapada naturala Beijing 2022 prima editie artificiala 100 Localnicii au de suferit din cauza apei folosite
ADVERTISEMENT

Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing stau să înceapă. Autorităţile chineze au promis că această ediţie va fi una în totalitate “eco-friendly”, prin protejarea mediului şi un nivel foarte scăzut al emisiilor de dioxid de carbon.

Jocurile Olimpice de iarnă fără zapadă naturală!

Însă, la ediţia 2022 a Jocurilor Olimpice de iarnă există o mare problemă, nu este deloc zapadă naturală. Toate pârtiile vor avea zăpadă artificială şi asta duce la mari probleme cu apa în localităţile limitrofe pârtiilor de la JO.

ADVERTISEMENT

Competiţia se va desfăşura în trei locaţii: Beijing (patinaj, curling, hochei), Yanqing (schi alpin, bob, sanie), Zhangjiakou (sărituri cu schiurile, schi fond şi biatlon).

Pentru construirea pârtiilor de schi alpin au fost relocaţi 20.000 de copaci!

Pentru zona Yanqing autorităţile au hotărât relocarea a 20.000 de arbori, care au fost scoşi pentru a se construi pârtiile de schi alpin. Astfel, pârtiile au fost construite într-o rezervaţie naturală şi cei 20.000 de arbori au fost mutaţi în partea de nord.

ADVERTISEMENT

Conform autorităţilor, 90% dintre copaci au supravieţuit relocării. Totuşi, specialiştii susţin că în zonă a crescut foarte mult riscul de alunecări de teren şi poluare ca urmare a construirii acestor pârtii.

O pârtie de schi alpin din Yanqing
O pârtie de schi alpin din Yanqing. Sursa: COSR

Zapada, marea problemă! Totul va fi artificial 100%

Însă, marea problemă este cea a zăpezii. Organizatorii au promis o calitate ridicată a zăpezii, deşi în locaţiile în care se desfăşoară JO ninge doar câteva zile pe an. Yanqing are, în medie, doar 21 de cm de zapadă anual.

ADVERTISEMENT

Pentru a putea găzdui competiţiile olimpice, zona trebuie acoperită cu 1,2 milioane de metri cubi de zapadă. Astfel, va fi folosită 100% zapadă artificială, însă asta înseamnă un consum imens al apei din zonă.

Pârtiile din Yanqing. Sursa foto: COSR
Pârtiile din Yanqing. Sursa foto: COSR

Localnicii au de suferit! Regiunea are puţină apă

Cum în regiune este şi în condiţii normale o criză a apei, tunurile artificiale nu fac decât să adâncească această criză. BBC scrie că se vor folosi 222.8 milioane de litri de apă pentru pârtiile din zonă.

ADVERTISEMENT

Regiunea Beijing este cunoscută ca fiind una în care există probleme privind colectarea apei. Specialiştii estimează că în anul 2030 cererea de apă potabilă va depăşi resursele naturale în zonă şi se va atinge un punct critic.

Vedere din telecabină. Sursa foto: COSR
Vedere din telecabină. Sursa foto: COSR

Zapada artificială, pro şi contra!

Pentru sportivi, zapada artificială are părţi pro şi contra. Îi ajută pe schiorii tehnici să fie mai stabili pe schiuri în timp ce coboară în viteză. Însă, zapada artificială creează pante mai dure şi mai rapide, astfel că riscul de accidentare este mai mare.

Conform unui studiu efectuat de Loughborough University arată că până în 2050, doar jumătate dintre locaţiile care au găzduit Jocurile Olimpice de iarnă din 1924 până în prezent vor mai avea destulă zapadă pentru a găzdui competiţia (10 din 20).

Jocurile Olimpice de la Beijing se desfăşoară între 4 şi 20 februarie 2022. România este reprezentată la competiţia olimpică de 22 de sportivi, însă nu avem nicio şansă la vreo medalie.

Pârtia de schi alpin. Sursa foto: COSR
Pârtia de schi alpin. Sursa foto: COSR
  • 3.900.000.000 de dolari este bugetul ediţiei 2022 a Jocurilor Olimpice
  • 222.800.000 de litri de apă sunt folosiţi de tunurile de zapadă artificială
ADVERTISEMENT