Sport

Video & foto. Jocurile Olimpice de iarnă au început azi în Coreea de Sud

Între 9 şi 25 februarie, PyeongChang, oraş cu puţin peste 50.000 de locuitori din nord-estul Coreei de Sud, la 180 de kilometri de capitala Seul, devine capitala sportului alb cu ocazia ediţiei 23 a Jocurilor Olimpice de iarnă.
08.02.2018 | 17:21
Video  foto Jocurile Olimpice de iarna au inceput azi in Coreea de Sud

UPDATE, 13:30. Au început Jocurile Olimpice de iarnă. A fost o ceremonie de deschidere spectaculoasă, iar momentul memorabil a fost în momentul în care delegaţiile Coreei de Sud şi a Coreei de Nord au intrat în arenă sub acelaşi steag.

CLICK SUS PE GALERIE FOTO PENTRU A VEDEA IMAGINI DE LA CEREMONIE 

VEZI VIDEO: 


UPDATE, ora 12:20 / Sportivii au început să se îndrepte spre Stadionul Olimpic din PyeongChang, unde va avea loc ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă. VEZI IMAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.


Iubitorii sporturilor de iarnă au o lună februarie încărcată. Timp de 16 zile, toţi ochii vor fi aţintiţi spre Coreea de Sud, mai precis spre PyeongChang. Aproape 3.000 de sportivi se vor întrece pentru un „fulg” din „ninsoarea” de medalii ale Jocurilor Olimpice de iarnă. Competiţia vine într-un moment în care scandalurile legate de dopaj au ajuns la un maxim istoric, Rusia, una dintre ţările cu tradiţie în fenomenul olimpic, fiind suspendată din cauza acestui flagel, ridicat la politică de stat de „bolşevici” şi continuat la fel de noii capitalişti ai lui Putin.

92 de ţări participă la JO de la PyeongChang, printre acestea aflându-se şi România, cu 28 de sportivi. 15 discipline, cu 102 probe, sunt trecute în calendarul marii competiţii. Cele mai multe probe, 14 la număr, sunt la patinaj viteză, câte 7 pentru masculin şi feminin. Urmează schi fond, cu 12 probe, schi alpin şi biatlon, ambele cu câte 11 probe. Disciplinele schi acrobatic şi snowboard au câte 10 probe, în timp ce patinajul viteză pe pistă scurtă are parte de 8 finale. La patinaj artistic sunt 5 finale, individual masculin şi feminin, perechi, dans şi pe echipe. Disciplinele sanie şi sărituri cu schiurile au câte 4 finale, în timp ce bobul, combinata nordică şi curlingul au câte 3. La hochei pe gheaţă şi skeleton, sportivii se vor duela pentru câte două finale pe disciplină. Chiar dacă ceremonia de deschidere este programată pentru 9 februarie, cu o zi înainte vor începe calificările la sărituri cu schiurile şi primele dueluri la curling.

Jocurile Olimpice de iarnă, ediţia 23, au început în Coreea de Sud cu 6 premiere exotice

Poate părea uşor ciudat ca în 2018 încă să existe ţări care nu au participat la nicio ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă. La PyeongChang îşi vor face debutul şase state: Ecuador, Eritreea, Kosovo, Malaezia, Nigeria şi Singapore. Prezenţe, să recunoaştem, exotice… La ediţia din acest an a Olimpiadei de Iarnă nu se vor consemna doar debuturi, ci şi absenţe. 11 ţări care au participat la Jocurile Olimpice de la Soci nu vor participa şi la PyeongChang. Rusia este cel mai important stat care nu va face deplasarea în Coreea de Sud, din cauza suspendării antidopaj primite din partea Comitetului Internaţional Olimpic. Chiar şi în aceste condiţii, 168 de sportivi ruşi vor forma, sub drapel neutru, a patra delegaţie ca mărime de la această ediţie a JO. Pe lângă Rusia vor mai absenta, printre altele, Peru, Paraguay, Nepal sau Venezuela, ţări care oricum nu au o prea mare tradiţie în sporturile de iarnă.

MEDALII: Norvegia versus Germania

Cele două ţări europene sunt marile favorite la primele două locuri în clasamentul final pe medalii. Nordicii au o cotă de 2,00 pentru prima poziţie în ierarhie, în timp nemţii au o cotă de 3,00. Specialiştii consideră că Norvegia va obţin în jur 36 de medalii la această ediţie, dintre care 13 ar putea să fie de aur. De cealaltă parte, pronosticul pentru Germania este de 34 de medalii, dintre care 11 ar putea să fie din cel mai preţios metal. Pe locul trei, în opinia specialiştilor, ar urma să se claseze Statele Unite ale Americii, cu un total de 30 de medalii, dintre care 10 de aur. Ca de fiecare dată, România are şanse minime să câştige vreo medalie, chiar dacă în acest an se împlineşte jumătate de secol de la singura medalie obţinută de compatrioţii noştri la Jocurile Olimpice de iarnă. Se întâmpla în 1968, când Ion Panţuru şi Nicolae Neagoe s-au clasat pe locul 3 la bob.

ROMÂNIA: Eva Tofalvi, la a şasea Olimpiadă!

România merge la Jocurile Olimpice de la PyeongChang cu un lot format din 28 de sportivi. De departe, Eva Tofalvi este vedeta echipei, biatlonista de 40 de ani din Miercurea Ciuc fiind la a şasea prezenţă la o Olimpiadă, egalând astfel recordul deţinut de Lia Manoliu, Sorin Babii, Elisabeta Lipă şi Nicoleta Grasu, toţi cu acelaşi număr de prezenţe majore, însă la Jocurile Olimpice de vară. Biatlonistul Marius Ungureanu va fi purtătorul de drapel la ceremonia de deschidere a JO de iarnă.

LOTUL ROMÂNIEI

Bob: Maria Adela Constantin şi Andreea Grecu (bob 2), Mihai Cristian Tentea şi Nicolae Ciprian Daroczi (bob 2), Dorin Alexandru Grigore, Florin Cezar Crăciun, Levente Bartha (bob 4), Beatrice Puiu (rezervă)

Schi alpin: Alexandru George Barbu, Ania Monica Germaine Caill

Patinaj viteză: Alexandra Ianculescu

Schi fond: Alin Florin Cioancă, Paul Constantin Pepene, Timea Lorincz

Sărituri cu schiurile: Daniela Vasilica Haralambie

Biatlon: Eva Tofalvi, Cornel Dumitru Puchianu, Nicolae Remus Faur, George Răzvan Buta, Gheorghe Iulian Pop, Marius Petru

Sanie: Raluca Strămăturaru (simpu feminin), Valentin Creţu, Andrei Turea (simplu masculin), Cosmin Atodiresei, Ştefan Muşei (dublu masculin)

Skeleton: Maria Marinela Mazilu, Dorin Dumitru Velicu

HOCHEI PE GHEAŢĂ: Fără jucătorii din NHL

După 20 de ani, proba de hochei pe gheaţă va avea de suferit din cauza absenţei sportivilor care evoluează în NHL. Decizia a fost luată în primăvara anului trecut, după lungi negocieri pentru o pauză în campionatul nord-american de hochei. Un alt motiv a fost acela că CIO nu a fost de acord să plătească din nou compensaţii financiare aşa cum a făcut-o la ediţiile trecute. Astfel, pentru prima dată de la ediţie din 1998, turneul de hochei de la Jocurile Olimpice de la PyeongChang va fi mai sărac fără starurile din NHL. Numeroşi hocheişti şi-au arătat nemulţumirea faţă de decizia luată de oficialii ligii nord-americane. „Mulţi jucători şi-au exprimat dorinţa de a-şi reprezenta ţara la JO 2018, precum şi fanii echipelor naţionale, iar aceste dorinţe nu pot fi exprimate”, a declarat Nancy Park, purtătoare de cuvânt a organizatorilor. În consecinţă, delegaţia atleţilor ruşi este mare favorită să câştige medalia de aur, în timp ce americanii sunt văzuţi abia cu şansa a şasea la un triumf în această probă!

Hochei pe gheaţă masculin (14-25 februarie 2018)
Grupa A: Canada (locul 1 în clasamentul IIHF), Cehia (6), Elveţia (7), Coreea de Sud (12)
Grupa B: Rusia (2), SUA (5), Slovacia (8), Slovenia (11)
Grupa C: Suedia (3), Finlanda (4), Norvegia (9), Germania (10)

Hochei pe gheaţă feminin (10-22 februarie 2018)
Grupa A: SUA (1), Canada (2), Finlanda (3), Rusia (4)
Grupa B: Suedia (5), Elveţia (6), Japonia (7), Coreea de Sud (8)

PATINAJ ARTISTIC: Cu lama-n… gât!

Proba de patinaj artistic este unul dintre evenimentele mult aşteptate de la Jocurile Olimpice şi va prilejui o încleştare dură, de mare tensiune. La masculin, marii favoriţi sunt Yuzuru Hanyu (Japonia), campionul olimpic en-titre, Shaoma Uno (Japonia), vicecampion mondial în 2017, şi Javier Fernandez (Spania), proaspăt campion european la Moscova. Hanyu se luptă cu problemele medicale la gleznă, după o accidentare suferită la un antrenament, dar mulţi îl văd ca marele favorit la cucerirea celei de-a doua medalii de aur consecutive. Pe lângă cei trei, pentru o medalie se vor mai lupta Patrick Chan (Canada), Jin Boyang (China) sau Nathan Chen (SUA). La feminin, bătălia se va da între Evgenia Medvedeva (Echipa olimpică a atleţilor ruşi), campioană olimpică en-titre, şi Kaetlyn Osmond (Canada). Mare surpriză ar putea fi rusoaica de origine tătară Alina Zagitova, care a câştigat în ianuarie Campionatul European la doar 15 ani şi 7 luni.

SĂRITURI CU SCHIURILE: Anii, doar un număr

Săriturile cu schiurile este o altă probă care are o audienţă mare la Jocurile Olimpice de iarnă. Printre vedetele care vor participa la ediţia din acest an se numără şi Noriaki Kasai, care la 45 de ani va bifa cea de-a opta Olimpiadă de iarnă! Japonezul vine la PyeongChang având vise destul de mari. În urmă cu patru ani, la Soci, a devenit cel mai bătrân medaliat la proba săriturilor cu schiurile din istoria Jocurilor Olimpice. În Rusia, la 41 de ani, a cucerit medalia de argint pe trambulina mare la individual şi bronzul cu echipa, tot pe trambulina mare. „Ţelul meu este să urc pe cea mai înaltă treaptă la PyeongChang. Când am ajuns la 40 de ani, am decis că la 50 mă voi retrage, dar Saporro, locul unde m-am născut, candidează pentru Jocurile Olimpice din 2026. O să am 54 de ani, e o şansă prea mare ca să o ratez dacă într-adevăr Saporro va câştiga organizarea JO”, declara Kasai la un an după ediţia de la Soci. Kamil Stoch (Polonia), campionul olimpic en-titre, şi Richard Freitag (Germania) sunt marii favoriţi la medalia de aur.

SCHI ALPIN: Vise americane

Lindsey Vonn (SUA) este numele de pe buzele tuturor în proba de schi alpin. Sportiva de 33 de ani a ratat ediţia de la Soci din cauza unei accidentări şi nu a putut să-şi apere medalia de aur cucerit la proba de coborârea de la Vancouver. Cea mai titrată schioare este favorită la medalia de aur, însă italianca Sofia Goggia poate fi o contracandidată puternică. Mikaela Shiffrin a făcut furori la Soci, când a obţinut medalia de aur la slalom la 18 ani, iar la PyeongChang este mare favorită să repete isprava. La probele masculine, Marcel Hirscher (Austria) este favoritul numărul 1 la slalom şi slalom uriaş. Sportivul de 28 de ani este lider la cele două probe în actualul sezon din Cupa Mondială la schi alpin. Rivalul său, Henrik Kristoffersen (Norvegia), este cotat cu şansa a doua la medalia de aur la slalom şi slalom uriaş.

Întrecerile au început înaintea deschiderii oficiale

Primele competiţii oficiale din cadrul Jocurilor Olimpice de iarnă, ediţia 2018, de la PyeongChang au debutat joi în Coreea de Sud, aşa cum era prevăzut, cu o zi înaintea ceremoniei de deschidere. Startul a fost dat cu patru partide curling dublu mixt, desfăşurate simultan joi dimineaţa, la centrul de curling de la Gangneung, oraş de coastă care găzduieşte probele pe gheaţă din cadrul JO 2018. Într-unul dintre cele patru jocuri, formaţia Statelor Unite a învins cu 9-3 echipa Sportivilor olimpici din Rusia. În celelalte trei partidei au fost înregistrate următoarele rezultate: Coreea de Sud – Finlanda 9-4, China – Elveţia 7-5 şi Canada – Norvegia 9-6.

Deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de iarnă ediţia 2018 este programată vineri, la ora locală 20:00 (13:00, la Bucureşti, Coreea de Sud este cu 7 ore înainte de România), cu ceremonia şi defilarea sportivilor, care vor avea loc pe Stadionul Olimpic din PyeongChang.

„N-au crezut mulţi în mine, dar acelora puţini eu le mulţumesc că mi-au dat încredere că pot reuşi acest record de prezenţe la o competiţie de anvergura unei olimpiade, unde participarea în sine este o performanţă” – Eva Tofalvi

„Acum avem sănii şi boburi bune. Să sperăm că nu o să se mai răstoarne nimeni, aşa cum ni s-a întâmplat la Soci, în 2014” – Dan Mihoc, preşedintele Federaţiei României de Schi şi Biatlon

2.952 de sportivi din 92 de ţări participă la Jocurile Olimpice de iarnă

50,00 este cota ca România să câştige o medalie

240 de sportivi fac parte din delegaţia SUA, cea mai mare de la această ediţie

18 ţări au în delegaţie un singur sportiv!

102 evenimente sportive din 7 sporturi – patinaj artistic, schi, bob (inclusiv scheleton), biatlon, curling, hochei pe gheaţă şi sanie – va transmite postul public de televiziune TVR