Jocurile Olimpice de la Paris s-au încheiat cu o ceremonie fastuoasă pe Stade de France. Sute de muzicieni, dansatori şi acrobaţi le-au oferit un show de neuitat celor 80.000 de oameni prezenţi pe cea mai mare arenă a Franţei. FANATIK a participat la festivitatea de închidere, la fel ca şi la cele mai importante evenimente din competiţia supremă, şi vă prezintă cum s-a trăit show-ul pe stadion.
Ceremonia a început cu cvadruplul campion olimpic francez, Leon Marchand, la grădinile Tuileries, acolo unde a fost aprinsă flacăra olimpică. Înotătorul a stins balonul uriaş în care flacăra a ars în ultimele două săptămâni şi a captat un licăr din ea într-o candelă specială.
Apoi, show-ul s-a mutat pe stadion, acolo unde a fost intonat imnul Franţei şi prezentaţi publicului preşedintele ţării Emmanuel Macron şi preşedintele CIO, Thomas Bach.
Pe ritm de muzică dance au intrat apoi purtătorii de drapel ai ţărilor participante, de la noi fiind desemnată vicecampioana olimpică Mihaela Cambei să ducă steagul în arenă. Mai apoi, miile de sportivi au intrat în arenă, la comun.
Organizatorii au încercat să ţină publicul în priză cu un karaoke gigantic, doar că momentul a fost întrerupt de o problemă tehnică, toate cele patru ecrane de pe Stade de France cedând fix în momentul în care fanii citeau strofele melodiilor.
A urmat ultima ceremonie de premiere de la Jocurile Olimpice de la Paris. Sportivele de la maraton au primit medaliile de la preşedintele CIO, Thomas Bach, şi preşedintele World Athletics, lord Sebastian Coe. Asta în timp ce sportivii continuau să intre în arenă.
Sâmbătă seara, cu câteva ore înaintea maratonului feminin, a fost organizat pe acelaşi traseu “Maratonul pentru toţi”, unde se putea înscrie oricine, iar cei ajunşi la final erau răsplătiţi cu o medalie. Rezumatul acestei acţiuni a fost rulat şi pe Stade de France, în timpul ceremoniei.
45.000 de voluntari au contribuit la bunul mers al lucrurilor la Jocurile Olimpice, iar la ceremonia de închidere au avut momentul lor, fiind aplaudaţi de un întreg stadion. A urmat apoi spectacolul propriu zis.
Momentul “Voyager” prezenta un călător auriu transportat într-un alt spaţiu şi timp într-un deşert, unde erau prezentate într-o manieră spectaculoasă momente importante din istoria umanităţii şi a Jocurilor Olimpice.
Un joc de lumini spectaculos la care au participat şi cei 80.000 de fani prezenţi în tribune, cărora li s-au dat brăţări de unică folosinţă care luminează în sincron şi formează diverse simboluri.
Momentul a fost unul înălţător în care mai mulţi acrobaţi au contribuit la moment şi au adunat cele cinci cercuri olimpice, care au fost urcate în înaltul stadionului, într-un joc de lumini şi artificii.
Sportivii au fost şi ei celebraţi cu un rezumat al celor mai importante momente de la Jocurile Olimpice, fiind invitaţi pentru câteva minute pe scenă, înainte să concerteze trupa franţuzească Phoenix, care a cântat Lisztomania. A urmat apoi Kavinsky, cu melodia Nightcall.
Pe scenă a urcat şi artistul VannDa, cu “Time to rise”, fiind acompaniat de Phoenix. Melodiile de la diverse trupe şi diverşi artişti se succedau foarte dinamic, mai ales că spectacolul de lumini a fost unul magnific.
După concert a fost momentul discursurilor. Dar, alături de preşedintele CIO şi Tony Estanguet, preşedintele comitetului de organizare al Paris 2024, au urcat pe scenă şi sportivi cu nume sonore precum Eliud Kipchoge sau Teddy Riner, unul dintre cei mai iubiţi sportivi ai Franţei.
În mod tradiţional, după discursuri a urmat predarea steagului olimpic către gazdele următoarei ediţii de Jocuri Olimpice, Los Angeles 2024. Primarul Parisului i-a returnat steagul olimpic lui Thomas Bach, care l-a transmis mai departe primarului din Los Angeles, care a urcat pe scenă alături de Simone Biles.
Imnul Statelor Unite a fost cântat de H.E.R., artistă premiată cu mai multe premii Grammy. După predarea “ştafetei” am intrat în partea americană a show-ului. Iar din înaltul tribunei avea să coboare nimeni altul decât Tom Cruise, care a oferit un moment de “Misiune Imposibilă”.
Americanul a preluat steagul olimpic de la primarul din Los Angeles şi apoi a ieşit pe o motocicletă din stadion. Show-ul s-a mutat apoi pe ecrane, steagul olimpic fiind deja în oraşul de pe Coasta de Vest a Americii.
Pe o scenă din oraşul american a concertat Red Hot Chilli Peppers pentru a celebra acest moment. Snoop Dogg, una dintre cele mai vizibile celebrităţi la Jocurile Olimpice de la Paris a urcat şi el pe scenă, dar la Los Angeles, acolo unde a interpretat două dintre melodiile sale celebre.
Finalul ceremoniei l-a avut în prim plan tot pe Leon Marchand. A intrat cu flacăra olimpică pe Stade de France, iar alături de ceilalţi mari sportivi şi Thomas Bach, au stins-o, în oftatul publicului. Preşedintele CIO a declarat Jocurile Olimpice închise.
O ceremonie spectaculoasă care închide o ediţie memorabilă de Jocuri Olimpice. Parisul şi-a respectat în ultimele două săptămâni renumele de capitală mondială a sportului şi le-a oferit sportivilor şi suporterilor o experienţă de neuitat. Chapeu!