News

Joe Biden a denunțat din nou Genocidul Armean. „Una dintre cele mai mari atrocități în masă din secolul XX”

Președintele Joe Biden a denunțat duminică, din nou, genocidul armean, vorbind despre „una dintre cele mai mari atrocităţi în masă din secolul XX” în care au fost uciși peste un milion de persoane
24.04.2022 | 19:39
Joe Biden a denuntat din nou Genocidul Armean Una dintre cele mai mari atrocitati in masa din secolul XX
Joe Biden denunță din nou genocidul armean. Sursa foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Președintele Statelor Unite a denunțat, din nou, duminică genocidul armean, vorbind despre „una dintre cele mai mari atrocități în masă din secolul XX”, stârnind astfel o reacție dură din partea liderului de la Ankara care a amenințat că Washingtonul ar putea pierde un „stat prieten”.

Joe Biden denunță genocidul armean

Liderul de la Casa Albă a denunțat, din nou, „genocidul” armean, evocând astfel ”una dintre cele mai mari atrocităţi în masă din secolul XX”, masacrarea a un milion şi jumătate de armeni de către Imperiul Otoman, în 1915.

ADVERTISEMENT

Joe Biden a recunoscut pentru prima oară anul trecut genocidul armean, spre furia Turciei.

”Azi ne amintim de un milion şi jumătate de armeni care au fost deportați, masacrați sau care au mărşăluit până la moarte, într-o campanie de exterminare şi purtăm doliul pierderii tragice a atâtor vieţi”, se arată într-un comunicat de presă al Casei Albe în ziua care marchează comemorarea genocidului armean.

”La 24 aprilie 1015, autorităţile otomane au arestat intelectuali şi lideri armeni la Constantinopol. Aşa a început genocidul armean, una dintre cele mai grave atrocităţi în masă din secolul al XX-lea”, se arată în comunicatul semnat de Joe Biden.

ADVERTISEMENT

Recent, în contextul războiului din Ucraina, președintele Joe Biden a folosit termenul de „genocid”, acuzându-l pe președintele Vladimir Putin de faptul că încearcă ”pur şi simplu să șteargă ideea însăși de a putea fi ucrainean”.

Turcia respinge acuzațiile de genocid

Armenii estimează că un milion şi jumătate de oameni au fost ucişi în mod sistematic în Primul Război Mondial de către trupe ale Imperiului Otoman cu intenția clară de a elimina complet minoritatea armeană.

ADVERTISEMENT

Turcia, care a rezultat în urma destrămării Imperiului Otoman, în 1920, recunoaşte doar o serie de masacre comise, însă respinge încadrarea la ”genocid” şi evocă un război civil în Anatolia şi o foamete în care au murit 300.000 până la 500.000 de armeni şi tot atâţia turci.

Anul trecut, Joe Biden a înfuriat Ankara după ce a devenit primul preşedinte al Statelor Unite în funcţie care a denunţat aceste masacre drept un genocid.

ADVERTISEMENT

El l-a informat pe omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, cu privire la intenţiile sale cu o zi înainte de acest anunţ, cu scopul de a limita reacția statului aliat NATO.

Erdogan a denunţat atunci această recunoaştere drept ”fără fundament” şi ”distrugătoare” şi a amenințat Washingtonul că poate pierde un stat prieten într-o regiune-cheie.

Relaţiile între cele două ţări s-au destins treptat, în ultimul an, iar preşedintele turc a salutat în iunie o ”eră nouă” în relaţiile Ankarei cu Washingtonul. În plus, în contextul războiului din Ucraina, Joe Biden şi Recep Tayyip Erdogan au discutat luna trecută despre o mediere turcă în acest conflict.

ADVERTISEMENT