Joe Biden a jurat cu mâna pe o Biblie veche de 120 de ani. Detaliu inedit pe coperta cărții

Flaviu Popa   
în HotNews
20/01/2021, 21:49
Joe Biden a jurat cu mâna pe o Biblie veche de 120 de ani. Detaliu inedit pe coperta cărții
Biblia pe care a jurat Biden, veche de peste 100 de ani. Foto: Hepta

Președintele ales al Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a depus jurământul miercuri, 20 ianuarie, pe o Biblie care aparține familiei sale din 1893.

Aceeași carte sfântă a fost folosită și la învestiarea sa ca vicepreședinte în 2009 și 2013, conform NBC News, potrivit Agerpres.

Biblia are o cruce celtică pe copertă și a fost folosită de Biden de fiecare dată când a fost învestit senator al SUA.

Biblia pe care a jurat Joe Biden are peste 100 de ani vechime

inclusiv Beau Biden, fiul decedat al președintelui, a folosit această Biblie când a fost învestit procuror general al Delaware.

Biden a depus jurământul în fața președintelui Curții Supreme, John Roberts, și a devenit al 46-lea președinte al Statelor Unite.

Joe Biden este al doilea președinte catolic al SUA, astfel că Biblia are o însemnătate specială pentru politician.

„Tot ce e important e scris pe această carte, fiecare dată când am depus jurământul e aici”, a declarat Biden pentru New York Times.

Biblia este extrem de importantă pentru publicul american atunci când cineva depune jurământul, lucru remarcat și de specialiștii în domeniu.

În 1789 George Washington a folosit pentru prima dată o Biblie pentru a depune jurământul, după care acest obicei s-a încetățenit în rândul președinților americani. Aceeași biblie a fost folosită de președinii Warren Harding, Dwight Eisenhower, Jimmy Carter și George Bush.

Donald Trump în 2017 a folosit o Biblie care fusese folosită de Abraham Lincoln în 1861, dar și o Biblie primită de la mama sa. Aceeași Biblie a lui Lincoln a fost folosită și de Barak Obama, care a suplimentat-o cu o Biblie dăruită lui Martin Luther King Jr. în 1954. Așadar, această carte sfântă are o însemnătate aparte pentru toți.

Joe Biden în 1973, când a jurat prima oară pe Biblie
Joe Biden în 1973, când a jurat prima oară pe Biblie. Foto: New York Times

Cu toate acestea, Constituția nu îi obligă pe președinți să jure cu mâna pe Biblie, existând excepții în trecut. John Quincy Adams a jurat cu mâna pe o carte de rugăciuni catolică după asasinarea lui Kennedy.

În 2007, reprezentantul statului Minnesota Keith Ellison, singurul musulman din Congres, a jurat cu mâna pe coran, același lucru făcându-l și Rashida Tlaib, politician democrat din Michigan.

Închide ×