Biden le-a transmis reporterilor care călătoreau cu el în Virginia, atunci când a fost întrebat dacă va trimite vreodată trupe în Ucraina: “Vom trimite trupe în Ucraina? Nu, trimitem materiale, aşa cum am făcut-o, milioane de dolari”.
Administrația Biden ceruse Congresului SUA fonduri suplimentare pentru a continua să sprijine consistent Ucraina. Shalanda Young, directorul Biroului de Management și Buget, i-a trimis o scrisoare lui Nancy Pelosi prin care cerea 37.7 miliarde de dolari ca ajutor acordat Ucrainei.
Young i-a transmis, astfel, lui Pelosi că SUA s-ar asigura că Ucraina are “finanţarea, armele şi sprijinul de care are nevoie pentru a se apăra şi pentru ca persoanele vulnerabile să continue să primească ajutor vital”.
Din această sumă, 21.7 miliarde sunt pentru Departamentul Apărării și vor fi cheltuiți pentru “echipamente pentru Ucraina, refacerea stocurilor Departamentului Apărării şi pentru continuarea sprijinului militar, de informaţii şi alte tipuri de sprijin pentru apărare”.
Între timp, 14.5 miliarde de dolari sunt pentru Departamentul de Stat, mai exact pentru “sprijin bugetar direct pentru Ucraina, investiţii critice pe timp de război, asistenţă de securitate, pentru consolidarea securităţii alimentare globale şi pentru asistenţă umanitară”.
Totodată, Departamentul Energiei are nevoie de 626 de milioane de dolari “pentru sprijin pentru securitatea nucleară a Ucrainei şi pentru modernizarea rezervei strategice de petrol”. 900 de milioane de dolari au fost ceruți de Departamentul de Sănătate și Servicii Umane, ”pentru a oferi asistenţă medicală standard şi servicii de sprijin”.
Ucraina insistă de multă vreme ca NATO să-i trimită sisteme de apărare Patriot, însă acest lucru nu se întâmplă. Germania a refuzat acest lucru în urmă cu câteva zile, motivând că sistemele Patriot fac parte din sistemul de apărare colectivă NATO, deci NATO nu se poate lipsi de ele.
Între timp, americanii au anunțat pe surse că ar fi dispuși să trimită Patriot în Ucraina, însă un general a anunțat oficial că acest lucru nu se va întâmpla. Principala problemă, menționa oficialul american, e că Ucraina nu ar avea cum să folosească aceste sisteme complicate de apărare, iar trainingul ar dura luni de zile, timp pe care Kievul nu îl are în lupta cu Moscova.
Între timp, SUA a promis că va găsi soluții să protejeze cerul Ucrainei, cel mai probabil cu aparatură mai puțin scumpă și performantă, care ar fi mai ușor de folosit de armata ucraineană.