News

Joe Biden, avertisment pentru Vladimir Putin: „Statele Unite vor răspunde într-un mod puternic”

Joe Biden i-a transmis un avertisment lui Vladimir Putin, chiar înainte de întrevederea lor din cadrul turului european al liderului de la Casa Albă.
10.06.2021 | 15:07
Joe Biden avertisment pentru Vladimir Putin Statele Unite vor raspunde intrun mod puternic
ADVERTISEMENT

Președintele american Joe Biden a ajuns în Europa în primul său turneu în străinătate de la preluarea mandatului de președinte. Acesta va petrece următoarele opt zile pe continent, iar agenda sa este plină.

Președintele SUA se întâlnește cu Vladimir Putin, în primul turneu său în străinătate

La finalul acestui traseu, președintele are stabilită o întâlnire la Geneva cu liderul rus Vladimir Putin. Șeful statului american a transmis că va avea această întâlnire oficială după reuniunea de la NATO.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Joe Biden a ținut să transmită că dorește reluarea unor relații stabile cu Rusia, iar un conflict nu este în niciun caz ceea ce dorește.

Totodată, acesta a fost ferm și a transmis că Statele Unite nu vor permite nici un fel de acțiune „nocivă” din partea Rusiei. Dacă va fi cazul, președintele de la Casa Albă a avertizat că SUA vor răspunde „puternic”.

ADVERTISEMENT

„Nu căutăm un conflict cu Rusia. Vrem o relație stabilă și previzibilă, dar sunt clar: Statele Unite vor răspunde într-un mod puternic și semnificativ dacă guvernul rus se angajează în activități nocive”, a declarat preşedintele.

În același timp, Joe Biden a precizat că dorește să reia legăturile transatlantice și să aducă o notă pozitivă relațiilor cu Rusia, după ce, timp de patru ani, legătura a fost una dificilă în timpul mandatului lui Donald Trump, care a provocat o tensionare a relațiilor.

ADVERTISEMENT

Președintele Joe Biden discută joi cu premierul britanic Boris Johnson, iar după aceea va participa la summitul G7. Ulterior, va fi primit cu soția sa la Castelul Windsor, unde este așteptat de regina Elisabeta a II-a.

„Particip la G7, la reuniunea ministerială NATO şi apoi mă întâlnesc cu domnul Putin pentru a-i spune ce îmi doresc ca el să ştie”, a declarat  Joe Biden.

ADVERTISEMENT

Ce vrea să discute președintele american cu Vladimir Putin

La finalul turneului european al președintelui american va avea loc această întrevedere cu Vladimir Putin, ea fiind programată pe data de 16 iunie.

Această întâlnire dintre cei doi lideri vine într-un context tensionat, având în vedere poziția Rusiei față de deturnarea avionului din Minsk, dar și otrăvirea și arestarea lui Alexei Navalnîi.

Subiectele pe care vor să le discute cei doi șefi de stat sunt referitoare la atacurile cibernetice care provin din Rusia, dar și atitudinea agresivă față de Ucraina și violențele de la graniță.

ADVERTISEMENT