News

Joe Biden dă asigurări că ”se va ocupa” de balonul chinezesc de spionaj care plutește deasupra Americii. Balonul a fost doborât. Update

Joe Biden a promis că se va ocupa personal de cazul balonului de spionaj chinezesc care tranzitează SUA. fără să specifice ce va face mai exact.
04.02.2023 | 22:07
Joe Biden da asigurari ca se va ocupa de balonul chinezesc de spionaj care pluteste deasupra Americii Balonul a fost doborat Update
Joe Biden promite că va lua măsuri împotriva ”balonului”. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
04-02-2023
20:08

Balonul chinezesc a fost doborât

SUA au doborât balonul chinezesc de spionaj care tranzita America. Eforturile de recuperare sunt în desfășurare în largul coastei, în apropierea locului unde a fost doborât balonul.

Metoda specifică de doborâre a balonului este încă neclară, dar ordinul a fost dat de președintele Joe Biden și a fost prezentat și susținut de conducerea militară, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

Cheia a fost trecerea balonului peste ocean, a spus oficialul. Joe Biden dădea asigurări că ”se va ocupa” de balonul chinezesc de spionaj care mai mult deasupra Americii.

Cu toate acestea, conform datelor oficiale prezentate de CNN, americanii sunt reticenți să ia măsuri concrete în cazul acestui balon.

Joe Biden promite că se va ”ocupa” de balonul chinezesc

În primul rând balonul ar putea cauza daune la sol dacă e doborât, în al doilea rând SUA nu vrea să riște un nou incident diplomatic cu Beijingul. Chiar și așa, Biden s-a rezumat să declare că se va ”ocupa” de balon.

ADVERTISEMENT

Între timp, Pentagonul a anunțat că un alt balon chinez survolează America Latină. ”Avem informaţii despre un balon care tranzitează America Latină. Acum evaluăm că este un alt balon de supraveghere chinezesc”, a declarat secretarul de presă generalul Patrick Ryder.

Incidentul ”balonul” a anulat momentan vizita lui Antony Blinken în China, în timp ce tot mai mulți senatori americani îi cer lui Joe Biden să ia măsuri concrete pentru a proteja SUA de spionajul Beijingului.

ADVERTISEMENT

Reacția Chinei nu s-a lăsat așteptată, oficialii de la Beijing considerând că acel balon este o simplă ”navă civilă”, deviată de la ruta planificată.

”Beijing-ul încearcă probabil să-i semnaleze Washingtonului: Deși vrem să îmbunătățim legăturile, suntem, de asemenea, mereu pregătiți pentru o concurență susținută, folosind orice mijloace necesare”, fără a crește și mai mult tensiunile”, a transmis analistul independent He Yuan Ming.

ADVERTISEMENT

”Și ce unealtă ar fi mai bună decât un balon aparent inofensiv? Traiectoria de zbor anticipată a balonului, în apropierea unor baze de rachete, sugerează că este puțin probabil să fi deviat de la curs”, a completat He Yuan Ming.

Alți specialiști cred că situația creată e un simplu test ca Beijingul să vadă care e reacția SUA în astfel de incidente. ”Este posibil ca scopul lui să fie exact acesta: să fie detectat. China ar putea folosi balonul pentru a demonstra că are o capacitate tehnologică sofisticată de a pătrunde în spațiul aerian al SUA fără a risca o escaladare serioasă. În acest sens, un balon este o alegere ideală”, au transmis unii analiști.

ADVERTISEMENT

Secretarul de stat Anony Blinken, cel care și-a anulat vizita în China, a transmis că ”decizia Chinei de a trimite un balon de supraveghere deasupra Statelor Unite este un gest de neacceptat și iresponsabil”.

”Este o violare a suveranității noastre, este o violare a legislației internaționale. De aceea, i-am transmis în această dimineață lui Wang Yi, responsabilul de politici externe al Chinei că îmi amân vizita”, a completat Blinken.

ADVERTISEMENT
Tags:
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o...
Jocurile Olimpice de la Paris, o catastrofă: hoteluri goale, bilete nevândute și o sumă înfiorătoare cheltuită
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
"Cum poţi să zici că vreau să-mi omor copilul?" Filmul revoltei dezlănțuite în Leeds, după ce autoritățile au luat în grijă 5 copii ai unei familii de români
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut...
Strigăt de disperare al văduvei victimei lui Mario Iorgulescu! Cum s-ar fi putut evita tragedia: Mi-a lăsat copiii orfani!
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat...
Povestea resturantului Shorley. Ce se întâmplă cu localul din București care l-a fascinat chiar și pe Florin Piersic
Salarii imense la fermă. Românii se întorc din străinătate să lucreze acolo
Salarii imense la fermă. Românii se întorc din străinătate să lucreze acolo
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am...
Ramona Gabor rupe tăcerea despre Irinel Columbeanu, fostul cumnat: Din acest motiv m-am mutat din țară
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ce scrie presa rusă despre scandalul provocat de Diana Șoșoacă în Parlamentul European
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din...
Ramona Gabor spune adevărul despre relația ei cu Irinel Columbeanu. „M-am mutat din țară exact din acest motiv". Cum se înțelege cu Mr.Pink