News

Joe Biden declasifică informațiile despre originea pandemiei Covid-19. Decretul semnat de președintele SUA

Președintele SUA, Joe Biden, a promulgat o lege care permite declasificarea documentelor cu privire la originea Covid-19.
21.03.2023 | 10:25
Joe Biden declasifica informatiile despre originea pandemiei Covid19 Decretul semnat de presedintele SUA
Joe Biden dispune declasificarea informațiilor despre originea Covid-19. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În debutul acestei săptămâni, preşedintele american Joe Biden a promulgat o lege extrem de importantă. Actul permite declasificarea documentelor cu privire la originea pandemiei Covid-19.

Joe Biden dispune declasificarea informațiilor despre originea Covid-19: ”Trebuie să mergem până la capăt pentru a afla originea pandemiei”

SARS-CoV-2, o boală care a apărut în China la sfârşitul lui 2019, a provocat deja peste 6,8 milioane de decese la nivel mondial. De asemenea, în ultimii trei ani, aproape 700 de milioane de oameni s-au infectat cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT

SUA este principala voce care acuză China că ar fi responsabilă de apariția bolii. Americanii fac pași mari pentru a afla originea infecției. Luni, 20 martie, Joe Biden a promulgat o lege care permite declasificarea documentelor cu privire la originea pandemiei Covid-19, notează AP News.

”Trebuie să mergem până la capăt în privinţa originii pandemiei Covid-19, pentru a ne asigura că ştim să prevenim mai bine pandemiile viitoare. Administraţia mea va declasifica şi va publica cât mai multe informaţii, respectând totodată securitatea naţională”, a spus președintele SUA.

ADVERTISEMENT

Încă de vineri, 10 martie, Congresul SUA a adoptat o lege care ordonă serviciilor de informaţii americane să-şi declasifice informaţiile privind originea pandemiei. Recent, ipoteza unei scurgeri din laborator a revenit în prim plan.

În SUA, comunitatea de informaţii este divizată în ceea ce privește originea Covid-19. Există susţinători ai ipotezei “unei scurgeri din laborator“, dar şi unii ai “expunerii la un animal contaminat“.

ADVERTISEMENT

FBI susține că originea Covid este ”cel mai probabil” un laborator din China

Pasul făcut în prezent de Joe Biden vine la câteva săptămâni după ce FBI a avut o poziție pe acest subiect. Directorul instituției spunea că pandemia de Covid-19 a fost provocată de un incident petrecut la un laborator din Wuhan.

FBI a evaluat de ceva timp că originea pandemiei este cel mai probabil un potențial incident de laborator din Wuhan”, a declarat Wray pentru Fox News. Anterior poziției lui Wray, și Departamentul de Energie al SUA a ajuns la aceeași concluzie.

ADVERTISEMENT

Instituția preciza, conform Wall Street Journal, că virusul a apărut cel mai probabil în urma unui accident de laborator. Un raportul a fost transmis ulterior Casei Albe și membrilor cheie ai Congresului SUA.

ADVERTISEMENT