FANATIK anunța, de curând, că, potrivit unei analize marca Axios.com, popularitatea șefului de stat american Joe Biden se află pe o pantă descendentă, principalul motiv fiind retragerea trupelor din Afganistan. În replică, politologul Cristian Pîrvulescu a reiterat amestecul Rusiei în campania de denigrare a lui Biden și a explicat că, de fapt, părăsirea Afganistanului a fost o reacție firească, în contextul războiului din Ucraina.
Discuția referitoare la cota înregistrată de Joe Biden în rândul preferințelor americanilor (și nu numai), în contextul geopolitic, este amplă. Am dorit, așadar, să aflăm motivele și, mai ales, efectele potențialei scăderi a popularității lui Joe Biden, în plan extern, dar și ce reprezintă pentru România relația cu Administrația Biden.
„Mulți dintre cei care astăzi îl atacă pe Biden o fac, de fapt, în interesul Moscovei. Rușii sunt cei care au susținut permanent că actualul președinte al SUA este neavenit. În schimb, pentru Putin, Trump era excelent, pentru că era președintele care, la Helsinki, își privea vârful pantofului, în compania lui Putin. Era dominat psihologic de președintele rus”, a început, în trombă, Cristian Pîrvulescu.
Profesorul universitar susține că, indiferent de unele păreri contra, Joe Biden nu este dominat de nimeni. „Este un politician cu prea multă experiență. E prezent de prea mult timp în politică, și mai ales în politica externă, și a deținut două mandate de vicepreședinte”, a continuat, în exclusivitate pentru FANATIK, Cristian Pîrvulescu.
Acesta a amintit și faptul că actualul șef al statului american a lucrat, timp de decenii, în Comisia de Politică Externă a Senatului, care este cea mai puternică structură de acest gen din lume.
De asemenea, potrivit interlocutorului nostru, „Joe Biden este un personaj care are capacitatea de a înțelege foarte ușor”. Iar, din acest moment, discuția s-a mutat pe… ruinele din Kabul, părăsite de armata SUA.
„Poate că nu întotdeauna Biden are capacitatea de a convinge. Spre exemplu, mulți nu au înțeles retragerea de acum un an, din Afganistan. Este, însă, simplu. Manevra respectivă a fost, de fapt, preambulul războiului din Ucraina. Ca de obicei, jurnaliștii s-au grăbit, catalogând retragerea trupelor din Afganistan drept o înfrângere. Nu a fost deloc așa”, a continuat intervievatul nostru.
Potrivit lui Cristian Pîrvulescu, retragerea a fost angajată de Donald Trump: „A existat o amânare obținută de Biden, dar, câtă vreme afghanii nu erau dispuși să se apere, așa cum urmau s-o facă ucrainenii, Statele Unite nu aveau niciun motiv să piardă miliarde de dolari. În acel moment, atacul asupra Ucrainei era o certitudine”.
„Ce s-a fi întâmplat dacă, în momentul de față, SUA ar fi susținut trupe în Afghanistan, fără să se poată retrage, pentru că acest lucru ar fi fost imposibil în actualul context geopolitic?”, s-a întrebat partenerul nostru de dialog.
Răspunsul a sosit imediat: „Ar fi fost o investiție inutilă, în timp ce acum, respectivii bani au fost cheltuiți, cu mult succes, pentru problema ucraineană. Asta înseamnă viziune și strategie. Cei care nu înțeleg acest lucru ori sunt rău voitori, ori fac jocurile Rusiei”.
Profesorul universitar susține că Statele Unite nu puteau să continue jocul inutil, început în mod absurd de George W. Bush, în Afganistan. Era o ocupație ce nu a adus niciun rezultat, pentru că vorbim despre o țară care s-a încăpățânat să nu se dezvolte, timp de două decenii, dar care a costat o avere.
Cristian Pîrvulescu este de părere că problema popularității președintelui Joe Biden este o chestiune relativă, de natură fluctuantă, așa cum s-a întâmplat și cu Donald Trump, mai ales după scandalul perchezițiilor. „Imaginea sa nu este deteriorată în mod fundamental. În SUA, sondajele de opinie indică în continuare că, în cazul unui posibile înfruntări, în anul 2024, între Biden și Trump, cel dintâi va câștiga”, a explicat analistul politic.
Acesta a continuat, pe marginea competiției dintre fostul și actualul șef de stat al SUA: „Chiar și după percheziția pe care FBI i-a făcut-o lui Trump, care s-a victimizat, publicul republican îl susține în continuare pe fostul președinte, ba chiar și cu mai multă îndârjire. Ca dovadă, să luăm în calcul atacul asupra unui sediu FBI, comis de un admirator al lui Trump…”
Contextul politic din America este unul extrem de complicat. Spre exemplu, „Trump este cel mai popular dintre republicani, dar distanța dintre el și Ron De Santis, Guvernatorul Floridei, este foarte mare. Lumea l-a susținut pe Donald Trump în timpul perchezițiilor, dar înainte de acest incident începuse deja o campanie de susținere a lui De Santis”.
„Este foarte clar că, pentru mulți, Trump este istorie. Pornind din acest punct, candidatura lui Joe Biden din 2024 ar putea să nu mai fie atât de simplă, în cazul apariției unei alte figuri. Dar, atât timp cât persistă pericolul Trump, împotriva acestuia nu există un alt candidat”, a argumentat partenerul nostru de dialog.
Politologul s-a referit pe larg la încercările din mass–media de a-l prezenta pe Joe Biden „ca pe un bătrân incapabil să se orienteze”, și care s-au modificat, în funcție de noua strategie de imagine adoptată de președinte.
Referindu-se la tactica adoptată de… primul locatar de la Casa Albă, Cristian Pîrvulescu a precizat: „După ce a fost testat pozitiv cu virusul COVID-19, Biden a dat impresia că s-a schimbat. De fapt, este o formă de campanie, iar imaginea sa este mai puternică. Și totuși, în realitate nimic nu s-a modificat. Biden este același ca și acum două luni. Mai mult, situația economică din Statele Unite s-a îmbunătățit în această perioadă”.
În opinia profesorului universitar, totul depinde foarte mult de retrospectivă. Problemele Administrației Biden sunt legate, în primul rând, de situația economică.
„Aceasta este independentă față de situația geopolitică, unde răspunsul președintelui a fost foarte dur, într-atât încât Putin a declarat că în Ucraina nu va fi pace din cauza SUA, care încearcă să aplice modelul NATO asupra întregii lumi. Să fim serioși! Ce a făcut Putin nu a fost altceva decât un compliment la adresa lui Joe Biden!”, a comentat intervievatul FANATIK.
În privința atitudinii mass-media referitoare la Joe Biden, Cristian Pîrvulescu susține că aceasta variază de la un colț la altul al planetei: „Există o atitudine pro anglo–americană în America Latină sau în Africa. În Europa, imaginea lui Joe Biden este clar bună, mai ales acolo unde cea a lui Trump a fost foarte proastă”.
Specialistul în științe politice consideră că Joe Biden a reușit o performanță foarte bună, izbutind să convingă nu numai Uniunea Europeană, dar în special Germania, să aleagă linia sancțiunilor împotriva Rusiei.
„Nu ar fi existat această solidaritate, pe care a creat-o Biden, împreună cu liderii europeni. În alte condiții, Rusia ar fi fost astăzi învingătoare. În schimb, Rusia se găsește într-o situație deplorabilă”, a argumentat Cristian Pîrvulescu.
Așa cum ne-am propus, am dorit să atingem și problema legăturilor dintre România și Administrația Biden, pe fondul acestor schimbări. De altfel, așa cum a remarcat și partenerul nostru de dialog, între țara noastră și SUA au existat, după 1990, relații excelente, indiferent de liderii care s-au aflat la putere, de ambele părți.
„România a avut o relație bună inclusiv cu Administrația Trump. Președintele Iohannis este unul dintre puținii lideri care au făcut mai multe vizite la Washington în respectiva perioadă. A avut o întâlnire istorică, în cadrul căreia Donald Trump a acceptat, în premieră, să pună în aplicare Articolul 5, în calitate de stat important al NATO, în cazul unui posibil atac împotriva unuia dintre statele membre”, a detaliat profesorul Pîrvulescu.
Acesta a opinat că, pentru România, faptul că la Casa Albă se află un președinte democrat sau unul republican are mai puțină importanță. Însă democrații insistă mai mult pe ideea statului de drept și pe respectarea drepturilor constituționale, ceea ce nu înseamnă că președinții republicani sunt total dezinteresați de acest subiect.
„Poate că Donald Trump era mai puțin interesat de acest fenomen, dar Departamentul de Stat avea aceeași linie”, a subliniat politologul.
La final, am dorit să aflăm dacă se poate face o comparație între relația dintre Administrația Trump și România, față de relația lui Biden cu țara noastră. Răspunsul a venit imediat:
„În mod surprinzător, relația lui Trump a fost foarte bună cu România. Spun „surprinzător”, pentru că nimic nu indica acest lucru. În anul 2019, președintele Iohannis a făcut o vizită electorală în SUA, care l-a ajutat foarte mult, înaintea alegerilor. Așadar, legătura a fost bună, chiar mult mai bună decât a altor state, dar din motive conjuncturale, nu strategice”, a explicat Cristian Pîrvulescu.
Intervievatul nostru a concluzionat că, „în privința relației dintre SUA și România, indiferent de locatarul de la Cotroceni sau de la Casa Albă, aceasta a fost mereu una bună. Să ne gândim că, în timpul celui de-al treilea mandat, Ion Iliescu era omologul lui George W. Bush. Asta nu a împiedicat România să intre în NATO”.
„Au fost președinți precum Traian Băsescu și Klaus Iohannis care au avut relații mai bune cu omologii lor americani. Dar și Emil Constantinescu a simțit prezența lui Bill Clinton, la București, chiar dacă acesta venise să ne explice motivele pentru care România nu intra în NATO, la vremea respectivă”, a reamintit partenerul nostru de dialog.
„Numai că, la Madrid, România nu era pregătită, ci se găsea în situația Ucrainei de acum, dar fără război. Exista un entuziasm sporit, după schimbarea guvernării și a majorității parlamentare, dar acest lucru nu însemna că problemele României se rezolvaseră. Acest fenomen a fost posibil mai târziu, iar relația româno – americană este, în continuare, foarte bună”, a încheiat Cristian Pîrvulescu.