News

Joe Biden, mesaj ferm pentru Beijing: ”SUA vor apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze”. Reacția dură a Chinei. Update

Tensiunile Washington - Beijing sunt pe cale de reintensificare. Joe Biden a transmis ferm că SUA vor apăra Taiwanul în cazul unei invazii din partea Chinei.
19.09.2022 | 12:40
Joe Biden mesaj ferm pentru Beijing SUA vor apara Taiwanul in cazul unei invazii chineze Reactia dura a Chinei Update
Joe Biden, cea mai fermă poziție față de o apărare a Taiwanului în fața unei invazii chineze. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT
19-09-2022
10:03

China, reacție dură după declarațiile lui Joe Biden: ”O încălcare gravă a angajamentelor SUA”

La scurt timp după ce Joe Biden a anunțat că SUA vor interveni militar în cazul în care armata chineză va invada Taiwanul, de la Beijing a venit o primă reacție.

China a criticat comentariile președintelui american. Beijingul a denunțat o ”încălcare gravă” a promisiunilor diplomatice ale Washingtonului, potrivit Le Figaro.

”Aceasta este o încălcare gravă a angajamentului important al Statelor Unite de a nu susține independența Taiwanului.

Transmite un semnal greșit, grav, de susținere a forțelor separatiste care luptă pentru independența Taiwanului”, a declarat Mao Ning, o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.

Dacă în cazul agresiunii ruse din Ucraina SUA a preferat o poziție neutră din punct de vedere militar, o situație similară în zona Taiwan – China va fi tratată diametral opus de Casa Albă.

Joe Biden, cea mai fermă poziție față de o apărare a Taiwanului în fața unei invazii chineze

Președintele american Joe Biden a avertizat, într-un interviu difuzat duminică peste ocean, că forțele americane vor apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze. Vorbim de cea mai explicită declarație a sa de până acum pe această temă.

ADVERTISEMENT

Liderul de la Washington a fost întrebat într-un interviu de la emisiunea ”60 minutes” de la CBS dacă ”americanii ar apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze”. Biden a răspuns direct: ”Da, ar exista un atac fără precedent”.

În același interviu, lui Biden i s-a cerut să clarifice dacă vrea să spună că, spre deosebire de cazul Ucraina, forțele americane, bărbați și femei, vor apăra Taiwanul în cazul unei invazii chineze. Și aici, el a răspuns ferm: ”Da”.

ADVERTISEMENT

Clarificări din partea Casei Albe

La scurt timp după această declarație a lui Biden, CNBC a solicitat un punct de vedere oficial al Casei Albe. Un purtător de cuvânt al instituției a afirmat, duminică seară, că politica Statelor Unite cu privire la Taiwan ”nu s-a schimbat”.

”Președintele a mai spus acest lucru, inclusiv la Tokyo la începutul acestui an. El a precizat, de asemenea, că politica noastră în Taiwan nu s-a schimbat. Asta rămâne adevărat”, a spus reprezentantul Washington-ului.

ADVERTISEMENT

Reamintim că regimul de la Beijing consideră că Taiwanul este una dintre provinciile sale, pe care încă nu a reuşit să o unească cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez din 1949.

Declarațiile preşedintelui american apar într-o perioadă în care Statele Unite şi Taiwan mențin relații extrem de apropiate.

ADVERTISEMENT

În paralel, relaţiile dintre Beijing şi Washington sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

În debutul lunii trecute, o vizită în Taiwan a a preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a agitat spiritele la Beijing. După acest eveniment, China a declanșat importante manevre militare în apropiere de Taiwan.

ADVERTISEMENT