Joe Biden, prima discuție telefonică oficială cu Vladimir Putin. Ce subiecte au fost abordate

Bogdan Solomon   
în HotNews
26/01/2021, 22:28
Joe Biden, prima discuție telefonică oficială cu Vladimir Putin. Ce subiecte au fost abordate
Cei doi șefi de stat au adus în discuție și otrăvirea lui Aleksei Navalnîi. Sursa foto: Colaj Fanatik

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden a avut în cursul zilei de marți, 26 ianuarie, prima discuție oficială cu omologul său rus, Vladimir Putin, de la preluarea mandatului.

Potrivit unui purtător de cuvând al Casei Albe, printre subiectele abordate s-au numărat tratatul New START, situația din Ucraina și Afganistan, precum și otrăvirea lui Aleksei Navalnîi.

Convorbirea telefonică vine la doar câteva zile după discuția purtată cu premierul britanic Boris Johnson despre efectele pandemiei, schimbările climatice, securitate, precum şi chestiuni legate de comerţ.

Joe Biden a avut prima convorbire telefonică oficială cu omologul său rus, Vladimir Putin

L-am contactat pe preşedintele Putin în această după-amiază cu intenţia de a discuta despre dorinţa noastră de a prelungi cu cinci ani tratatul bilateral de reducere a arsenalului nuclear New Start,⁣ care expiră la începutul lunii februarie.

De asemenea, am discutat în vederea reafirmării sprijinului nostru ferm pentru suveranitatea Ucrainei în faţa agresiunii persistente a Rusiei”, a declarat, Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

La rândul său, Vladimir Putin, a declarat că sprijină „o normalizare a relațiilor dintre Rusia și Statele Unite”, întrucât aceasta „ar satisface interesele celor două țări, dar și pe cele ale întregii comunități internaționale, având în vedere responsabilitatea lor specială în menținerea securității și stabilității în lume”.

Trebuie spus, însă, că președintele rus s-a numărat printre ultimii președinți care l-au felicitat pe Biden pentru victoria obținută în alegerile din noiembrie 2020.

În schimb, Boris Johnson, a discutat cu omologul său american încă de săptămâna trecută, când au fost abordate, printre altele, subiecte precum efectele pandemiei, schimbările climatice, securitatea şi comerţul.

Aştept cu nerăbdare să aprofundăm alianţa de lungă durată dintre ţările noastre, pe măsură ce promovăm o redresare ecologică şi durabilă după COVID-19”, a anunțat premierul Marii Britanii printr-un mesaj publicat ulterior în mediul online.

Închide ×