News

Joe Biden, primele două decizii importante ca președinte SUA: se întorc în acordul pentru climă de la Paris și în OMS

21.01.2021 | 07:54
Joe Biden primele doua decizii importante ca presedinte SUA se intorc in acordul pentru clima de la Paris si in OMS
ADVERTISEMENT

La doar câteva ore distanță de la învestirea sa oficială ca al 46-lea președinte din istoria SUA, Joe Biden a luat mai multe decizii importante. Printre acestea se numără revenirea țării sale în acordul pentru climă de la Paris și în Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Nu mai puțin de 17 decrete prezidențiale a semnat succesorul lui Trump pe tronul de la Casa Albă, la puțin timp după învestire. Pe lângă cele amintite anterior, democratul a intensificat o serie de restricții din pandemie.

ADVERTISEMENT

Astfel, primul ordin semnat de Joe Biden a fost impunerea purtării măștii de protecție și păstrarea distanței în toate clădirile federale..

Joe Biden, primele decizii importante ca președinte SUA. Revenirea în acordul pentru climă și în OMS

Miercuri, într-o ceremonie de excepție prin prisma măsurilor de securitate și de protecție sanitară unice, Joe Biden a fost învestit ca nou președinte al Statelor Unite ale Americii.

ADVERTISEMENT

În primele sale momente la Casa Albă, noul lider democrat al SUA a semnat mai multe ordine executive, pe care imediat le-a catalogat drept ”curajoase”. Un prim ordin executiv semnat de Joe Biden a fost acela de a impune purtarea măștii de protecție pe toate proprităţile guvernului american.

De asemenea, noua administrație democrată de la Washington oprește retragerea țării din Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi readuce SUA în Acordul de la Paris pentru climă. Prevederile vor intra în vigoare în termen de 30 de zile.

ADVERTISEMENT

”Americanii sunt mai în siguranță atunci când SUA se angajează să consolideze sănătatea globală. În prima mea zi de președinte, mă voi alătura OMS și îmi voi restabili leadershipul pe scena mondială”, a scris pe Twitter Biden, în iulie, când fosta administrație a notificat Organizației Națiunilor Unite retragerea. de la OMS.

Miercuri, Biden s-a ținut de promisiune: ”Cred că unele lucruri pe care le vom face vor fi îndrăznețe și vitale și nu e alt moment mai bun să începem decât astăzi. Voi începe prin a-mi respecta promisiunile făcute poporului american (n.r. semnarea decretelor legate de OMS și Acordul de la Paris). Avem multe de făcut.

ADVERTISEMENT

Acestea sunt doar decrete prezidențiale, sunt importante, dar avem nevoie de legislație pentru multe dintre lucrurile pe care le vom face. Primul ordin pe care îl voi semna are legătură cu pandemia de COVID-19 și va impune, după cum am tot spus, purtarea măștilor, păstrarea distanței fizice în clădirile federale și în mijloacele de transport care fac legătura între state și așa mai departe. Este primul pe care îl semnez”, a declarat Joe Biden, potrivit Business Standard.

Ce decizie a luat Trump în relația cu OMS

Predecesorul lui Biden, Donald Trump, notificase ONU în privința intenției SUA de a părăsi acordul în 2019, decizie care a devenit oficială în noiembrie 2020.

Decizia de atunci venea în contextul în care Statele Unite treceau printr-o creștere masivă a cazurilor de infectare cu noul coronavirus: aproximativ 50.000 de cazuri pe zi la nivel național.

ADVERTISEMENT
Tags: