News

Joe Biden exclude intervenția în Ucraina: ”O confruntare directă între NATO şi Rusia este al treilea război mondial. Trebuie să prevenim asta”

În ciuda sprijinului logistic acordat Ucrainei, președintele american Joe Biden exclude o confruntare directă în Ucraina cu armata rusă, echivalentă cu izbucnirea unui alt conflict la nivel mondial.
12.03.2022 | 12:02
Joe Biden exclude interventia in Ucraina O confruntare directa intre NATO si Rusia este al treilea razboi mondial Trebuie sa prevenim asta
ADVERTISEMENT

Deși președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a solicitat în mod repetat intervenția NATO în sprijinul țării sale, invadată de armata rusă, Joe Biden exclude din start o asemenea variantă, foarte riscantă din punct de vedere strategic.

De ce exclude Joe Biden un război direct cu Rusia în Ucraina

”Vreau să fiu clar: vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO cu toată puterea unui NATO unit şi galvanizat. Dar nu vom duce un război împotriva Rusiei în Ucraina. O confruntare directă între NATO şi Rusia este Al Treilea Război Mondial. Şi este ceva ce trebuie să ne străduim să prevenim”, a explicat preşedintele SUA.

ADVERTISEMENT

La un eveniment al Partidului Democrat în Pennsylvania, Biden a comentat de asemenea și varianta propusă de terți, de predare de avioane de luptă către Ucraina, echivalentă în opinia președintelui american tot cu implicarea într-un alt conflict la scară mondială.

”Ideea că vom trimite echipament ofensiv şi vom avea avioane şi tancuri şi trenuri care intră cu piloţi americani şi echipaje americane.. Nu vă amăgiţi, indiferent ce-aţi spune. Asta se numeşte Al Treilea Război Mondial”, a declarat Biden.

ADVERTISEMENT

NATO e dispusă să ajute Ucraina, dar fără intervenție directă în conflict

Zielele trecute, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a criticat în termeni duri NATO pentru refuzul de a impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a criticat la rândul său, vineri seară, decizia Alianţei Nord-Atlantice, apreciind că acest lucru arată că NATO nu consideră prioritară libertatea Europei.

“A avut loc un summit NATO astăzi, un summit slab, un summit confuz, un summit care demonstrează că nu consideră toată lumea lupta pentru libertatea Europei ca fiind obiectivul numărul unu. Ţările NATO au creat o poveste că închiderea spaţiului aerian al Ucrainei ar provoca o agresiune directă a Rusiei împotriva NATO.

ADVERTISEMENT

Aceasta este autohipnoza celor care sunt slabi, nesiguri pe plan intern, în pofida faptului că deţin arme mult mai puternice decât noi”, a declarat acum câteva zile Volodimir Zelenski, citat de BBC News.

Zelenski a fost refuzat de NATO atunci când a cerut o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei

În ciuda insistențelor Ucrainei, NATO s-a delimitat clar de la începutul conflictului de ideea de a interveni armat în acest război declanșat de Rusia. Recent, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat după o reuniune a miniştrilor de externe ai statelor membre, că Alianţa nu va impune o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei şi nici nu va trimite trupe în această ţară, dar a promis Kievului alte forme de sprijin.

ADVERTISEMENT

Instalarea unei zone de excludere aeriană deasupra ţării atacate, cerută insistent de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a fost deci categoric respinsă de către Washington şi NATO. Motivul este că pentru a respecta ”no fly zone”, avioanele Alianţei ar trebui să fie pregătite să doboare aparate de vânătoare ruseşti şi ”aceasta ar putea duce la un război total”, a explicat și secretarul de stat american Antony Blinken.

Un ajutor militar fără precedent, de 350 de milioane de dolari, anunţat la sfârşitul lunii februarie, a fost livrat deja în mare parte armatei ucrainene sub formă de rachete antitanc Javelin şi de rachete antiaeriene Stinger. Congresul american a girat și acordarea unui ajutor de urgență pentru Ucraina de 1,4 miliarde de dolari.

ADVERTISEMENT