News

Pas istoric făcut de SUA în combaterea armelor. Joe Biden a promulgat legea

Președintele american Joe Biden a promulgat o lege care vizează reglementarea drastică a armelor de foc, cea mai importantă lege din ultimii 30 de ani.
25.06.2022 | 19:20
Pas istoric facut de SUA in combaterea armelor Joe Biden a promulgat legea
Joe Biden vrea să schimbe istoria în SUA. Armele nu vor mai fi disponibile tutuor. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, legea pare un simplu compromis între democrați și republicani, pe fondul atacurilor armate din ultimii ani din SUA.

Lege anti-arme, promulgată de Joe Biden

Cu toate că această lege nu conţine tot ceea ce vreau eu, ea cuprinde măsuri pe care le cer de mult timp şi care vor salva vieţi”, a anunţat la Casa Albă Joe Biden. Președintele SUA a plecat către Europa, unde va participa la Summitul G7 și NATO.

ADVERTISEMENT

“Astăzi, spunem mai mult decât suficient. Spunem mai mult decât suficient“, a punctat președintele. „Într-un moment în care pare imposibil să facem ceva la Washington, facem ceva cu consecințe”, a adăugat Biden.

Legea va permite statelor americane să decidă confiscarea armelor de foc din posesie persoanelor considerate periculoase și instabile. Legea mai prevede o verificare a antecedentelor judiciare și psihologice ale cumpărătorilor armelor de foc, în special în cazul persoanelor cu vârsta între 18 și 21 de ani.

ADVERTISEMENT

Totodată va fi impus un mai bun control al vânzării ilegale de armament în SUA și finanțarea semnificativă a unor programe de consiliere psihologică, potrivit NPR.org.

Semnarea actului are loc la puțin peste o lună după ce atacul armat de la o școală primară din Texas unde au fost uciși 19 copii și doi adulți. Atacul a avut loc la 10 zile după ce un atac armat la un supermarket din Buffalo, a ucis 10 oameni de culoare.

ADVERTISEMENT

Asociația Națională a Armelor a anunțat, cum era de așteptat, că se opune proiectului de lege. ”Această legislație poate fi abuzată pentru a restricționa achizițiile legale de arme, pentru a încălca drepturile americanilor care respectă legea și pentru a folosi dolari federali pentru a finanța măsurile de control al armelor adoptate de politicienii de stat și locali”, a transmis NRA.

Senatorul Chris Murphy, cel care a condus negocierile dintre 10 republicani din Senat și 10 democrați, a numit proiectul de lege drept un compromis chiar înainte ca votul Senatului să înceapă.

ADVERTISEMENT

Nu face tot ce îmi doresc”, a explicat Murphy. „Dar ceea ce facem va salva mii de vieți fără a încălca drepturile nimănui, conform celui de-al doilea amendament”, a completat senatorul.

ADVERTISEMENT
Tags: