News

Joe Biden a dat undă verde. Liderul de la Casa Albă va permite Ucrainei să lovească ținte din Rusia cu arme furnizate de SUA

Președintele american Joe Biden va permite Ucrainei să lovească anumite ținte din Rusia cu arme furnizate de Statele Unite ale Americii, conform unor surse din presa americană.
31.05.2024 | 00:57
Joe Biden a dat unda verde Liderul de la Casa Alba va permite Ucrainei sa loveasca tinte din Rusia cu arme furnizate de SUA
Joe Biden va permite Ucrainei să lovească ținte din Rusia cu arme furnizate de Statele Unite ale Americii. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Se pare că Joe Biden ar fi fost de acord să permită acest scenariu doar în apropiere de regiunea Harkov, acolo unde Rusia a început o nouă ofensivă care, în ultima perioadă, dă roade. Conform Politico, care citează surse din interiorul Casei Albe, Joe Biden vrea să le transmită astfel rușilor că NATO e dispusă să facă orice pentru a se asigura că Moscova nu va câștiga războiul.

Joe Biden va permite Ucrainei să lovească ținte din Rusia cu arme furnizate de Statele Unite ale Americii

”Președintele a dat indicații, recent, echipei sale să se asigure că Ucraina poate folosi armele americane în scopuri de contra-atac în Harkov, în așa fel încât Ucraina să poată lovi forțele ruse care atacă acolo sau care se pregătesc să atace”, ar fi declarat un oficial american de rang înalt, conform Politico.

ADVERTISEMENT

Interesant, analiștii de la Politico se așteaptă ca Rusia să exagereze mult decizia luată de Joe Biden și să o interpreteze ca pe o nouă escaladare. Încă de la începutul războiului, țările NATO au încălcat sistematic linia roșie impusă de Rusia, însă momentan riposta Moscovei a fost verbală.

Cert e că SUA și aliații din NATO nu vor să permită ca Harkovul, al doilea cel mai mare oraș din Ucraina să cadă în mâinile Rusiei. E neclar, totuși, dacă armamentul livrat de SUA ar putea să schimbe cu ceva soarta războiului, chiar dacă va fi folosit pentru a lovit ținte mai ”în adâncime”.

ADVERTISEMENT

Statele Unite ale Americii nu au permis până acum Ucrainei să se folosească de arme occidentale pentru a ataca adânc în Rusia, însă politica aceasta pare să se schimbe în măsura în care Moscova pare tot mai aproape de o victorie de moment în Ucraina.

Astfel, secretarul de stat Antony Blinken a declarat că SUA își vor ”adapta și ajusta” această politică. ”Cred că ceea ce aţi văzut de-a lungul celor peste doi ani, pe măsură ce natura câmpului de luptă s-a schimbat, pe măsură ce locaţiile, mijloacele pe care Rusia le foloseşte s-au schimbat, ne-am adaptat şi ne-am ajustat la asta.

ADVERTISEMENT

Jens Stoltenberg le cere aliaților din NATO să ajute mai mult Ucraina

Este exact ceea ce vom face şi în continuare”, a declarat Blinken. Mai mult, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a anunțat că sprijinul SUA pentru Ucraina rămâne unul neschimbat, deși va evolua în funcție de condițiile de pe câmpul de luptă.

”În acest moment, nu există, de asemenea, nicio schimbare în politica noastră”, a completat Kirby, lăsând să se înțeleagă că Ucraina se va adapta în următoarea perioadă pentru a face față Moscovei, cu orice preț.

ADVERTISEMENT

Inclusiv șeful NATO, Jens Stoltenberg, i-a tras de mânecă pe aliații NATO și le-a cerut să-și revizuiască poziția față de aceste restricții impuse Ucrainei. Financial Times scria în urmă cu mai multe zile că SUA și Ucraina vor semna un tratat bilateral de securitate, menit să liniștească ”spiritele” la Kiev.  Ucrainenii au fost mereu nemulțumiți că armele primite nu au putut fi folosite pentru a ataca teritoriu rus, însă aliații NATO nu au dorit niciodată să treacă această linie roșie.

ADVERTISEMENT
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să...
Teodora Stoica a făcut top 3 cei mai petrecăreți jucători români: „Sper să nu mă urască!” + Antrenorul pe care îl admiră în secret: „N-am avut curaj să-i spun”
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care...
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus...
Muritor de foame după ce a fost milionar în fotbal. Cum s-a auto-distrus un fotbalist cunoscut
"Luna roz" sau "Luna căpşunilor", fenomen rar pe 21 iunie 2024. Unde va fi vizibilă
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă:...
Destinul cumplit al milionarului care a ajuns falit şi a rămas fără casă: „A pierdut totul! Nici nu ştiu unde a dormit”
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A...
Wow, ce apariție!! Cum s-a pozat Ilinca Vandici în costum de baie. A spus 'stop joc' pe plajă! / FOTO
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut...
EXCLUSIV Povestea impresionantă a lui Alex, copilul bolnav de autism care l-a ținut de mână pe Bancu la Euro 2024."Sunt mândră de el. Îmi era teamă. Am fost a patra rezervă"
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Nadia Comăneci are un avion care-i poartă numele. Imagini rare cu aeronava
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama...
Bombă în showbiz! Zanni e într-o relație și se gândește la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care...
Prințesa Kalina a Bulgariei, apariție controversată la Palatul Varna din Sofia. Tragedia care și-a pus amprenta asupra chipului ei
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a...
Cum a descoperit Christian Sabbagh că fiul său are autism. Soția sa a fost prima persoană care și-a dat seama: „O bună perioadă de timp nu mi-a zis”