News

Joe Biden, videoconferință cu mai mulți lideri europeni. 8.500 de soldați americani, plasați în stare de alertă pentru o posibilă trimitere în Europa de Est. Update

Președintele SUA, Joe Biden, va avea o videoconferință cu mai mulţi lideri europeni. Se va discuta pe tema crizei Rusia - Ucraina. La discuții nu a fost convocat Klaus Iohannis.
24.01.2022 | 22:26
Joe Biden videoconferinta cu mai multi lideri europeni 8500 de soldati americani plasati in stare de alerta pentru o posibila trimitere in Europa de Est Update
ADVERTISEMENT
24-01-2022
20:27

SUA plasează în alertă 8.500 de militari pentru o posibilă trimitere în Europa de Est

Până la 8.500 de cadre militare din SUA au fost plasate într-o stare de ”alertă sporită” pentru o potențială desfășurare în Europa de Est, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Rusia și Ucraina, a anunțat luni Pentagonul.

Secretarul de presă al Departamentului Apărării de la Casa Albă, John Kirby, a subliniat, în timpul briefing-ului său obișnuit, că nu a fost luată încă decizia finală cu privire la dislocarea de trupe în regiune.

Aceasta va fi parte a unei forțe de răspuns a NATO (NATO Response Force) în cazul în care Rusia își invadează vecinul din vest.

”Vom continua să oferim actualizări în zilele următoare despre aceste decizii”, a spus Kirby. Acesta a completat: ”Printr-o posibilă detașare, Statele Unite își arată angajamentul față de NRF”

Kirby a mai adăugat faptul că trupele vor fi ”forțe terestre” și că NRF poate fi activată doar de NATO sau de președintele Biden, notează NYPost.

”Este contribuția noastră la forța de răspuns. Vrem să ne asigurăm că sunt gata de plecare în orice moment”, a mai spus Kirby despre această mobilizare a soldaților.

Luni, de la ora 15.00, ora Statelor Unite ale Americii (ora 22.00 ora României), liderul american Joe Biden are o videoconferință cu șefii instituțiilor europene, șeful NATO și liderii câtorva state europene, pentru a discuta despre criza din estul Europei.

Joe Biden, discuții cu liderii europeni pe tema situației de la granița Rusia – Ucraina. Klaus Iohannis nu participă

Întâlnirea are loc în contextul în care SUA și NATO analizează și vor să pună la punct desfășurarea de echipamente militare și personal în statele din regiune.

ADVERTISEMENT

Deși România a fost adusă în discuție chiar de Joe Biden ca fiind o destinație a unor detașări de forțe militare NATO, Klaus Iohannis nu a fost convocat la această videoconferință extrem de importantă.

Din ”Situation Room”, liderul de la Casa Albă urmează să aibă discuţii cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, preşedintele francez, Emmanuel Macron, cancelarul german, Olaf Scholz, premierul italian, Mario Draghi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, preşedintele polonez Andrzej Duda şi premierul britanic, Boris Johnson, notează CNBC.

ADVERTISEMENT

În cursul acestei zile, NATO a anunțat că își va suplimenta forțele în Europa de Est cu mai multe nave și avioane de luptă.

Mișcarea tactică a alianței vine în condițiile în care Rusia refuză să renunțe la activitatea amenințătoare în apropierea granițelor Ucrainei.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește Washington-ul, un înalt oficial al administrației Biden a declarat pentru NBC News, sub protecția anonimatului, că, deși sunt în curs de discuții cu țările NATO despre trimiterea de trupe în Europa de Est, președintele încă nu a ordonat nicio desfășurare.

SUA recomandă cetățenilor să părăsească Ucraina

Un semn al agravării situației și așa tensionate dintre Rusia și Ucraina este ultima mișcare făcută de Departamentul de Stat al SUA.

ADVERTISEMENT

Duminică seara, Departamentul de Stat a emis un ordin prin care cere membrilor eligibili ai familiilor personalului de la ambasada SUA din Kiev să părăsească țara din cauza condițiilor de securitate care se deteriorează.

Casa Albă a recomandat, duminică, tuturor cetățenilor americani din Ucraina să părăsească țara imediat, invocând acumularea militară extraordinară a Rusiei la graniță.

”Recomandarea noastră pentru cetățenii americani aflați în prezent în Ucraina este ca aceștia să ia în considerare plecarea acum folosind opțiuni de transport comerciale sau private”, a declarat un oficial înalt al Departamentului de Stat, duminică seara.

ADVERTISEMENT