News

Joe Biden vrea să afle adevărul despre apariția noului coronavirus. Serviciile secrete, termen de 90 de zile

Liderul SUA Joe Biden cere serviciilor secrete să afle adevărul despre apariția noului coronavirus.
27.05.2021 | 08:15
Joe Biden vrea sa afle adevarul despre aparitia noului coronavirus Serviciile secrete termen de 90 de zile
ADVERTISEMENT

Președintele SUA, Joe Biden, a cerut serviciilor de informații să investigheze apariția noului coronavirus, pe fondul unei controverse tot mai mari cu privire la originile virusului.

În acest sens, liderul de la Casa Albă a anunțat, într-un comunicat de presă publicat miercuri, că a cerut un raport despre originile SARS-CoV-2 imediat după ce şi-a intrat în atribuţiile de președinte. Acesta doreşte să afle dacă virusul a apărut în urma contactului uman cu un animal infectat ori în urma unui accident de laborator.

ADVERTISEMENT

Joe Biden cere aflarea adevărului despre originea noului coronavirus

Covid-19 a fost depistat pentru prima dată în orașul chinez Wuhan la sfârșitul anului 2019. De atunci până în prezent, peste 168 de milioane de cazuri au fost confirmate în întreaga lume și au fost raportate cel puțin 3,5 milioane de decese.

Într-o primă fază, autoritățile au legat primele cazuri Covid de o piață de fructe de mare din Wuhan, iar oamenii de știință au crezut că virusul a trecut mai întâi la oameni de la animale.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, rapoartele recente ale presei americane sugerează că există dovezi din ce în ce mai mari conform cărora virusul ar fi putut ieși dintr-un laborator din China. Beijingul a condamnat rapoartele și a sugerat că ar fi putut proveni de la un laborator american.

În acest context, președintele american a cerut celor 17 servicii secrete să ”își dubleze eforturile pentru a colecta și analiza informații care ne-ar putea apropia de o concluzie definitivă” și să îi raporteze în termen de 90 de zile. Totodată, el a cerut ca Congresul SUA să fie ținut ”pe deplin informat” cu privire la demersul anchetei.

ADVERTISEMENT

Joe Biden anunță cele două piste abordate de serviciile de informații

”Până astăzi (n.r. miercuri, 26 mai), serviciile de informaţii ale Statelor Unite au ajuns la două scenarii plauzibile, dar nu au o concluzie definitivă asupra problemei”, spune preşedintele american, conform BBC.

Liderul de la Washington spune că două servicii de informații tind să susţină scenariul transmiterii virusului de la un animal infectat, în timp ce un serviciu de informaţii tinde să susţină scenariul apariţiei virusului în urma unui accident de laborator.

ADVERTISEMENT

Toate serviciile de informaţii care au investigat problema şi-au exprimat poziţiile cu ”cu o încredere scăzută ori moderată”, majoritatea considerând că nu există informaţii suficiente momentan pentru un răspuns clar.

Președintele le-a cerut agențiilor de informații ”să-şi reia eforturile pentru a colecta şi analiza informaţiile care ne pot aduce mai aproape de o concluzie definitivă” în termen de 90 de zile.

”Statele Unite vor continua să colaboreze cu partenerii săi din întreaga lume pentru a presa China să participe la o anchetă internaţională completă, transparentă şi bazată pe dovezi”, a adăugat preşedintele, criticând atitudinea Beijingului cu privire la această problemă.

Declarația lui Biden vine la două zile după ce Xavier Becerra, secretarul SUA pentru sănătate și servicii umane, a cerut OMS să asigure o anchetă ”transparentă” asupra originilor virusului.

”Pandemia Covid-19 nu numai că a furat un an din viața noastră, ci a luat milioane de vieți”, a spus Becerra într-o intervenție la Adunarea Mondială a Sănătății, o conferință organizată de OMS.

ADVERTISEMENT