News

Joe Biden vrea să candideze din nou în 2024. “Asta e planul meu, dar voi respecta soarta”

26.03.2021 | 18:59
Joe Biden vrea sa candideze din nou in 2024 Asta e planul meu dar voi respecta soarta
ADVERTISEMENT

Joe Biden confirmă că va candida din nou la președinție în 2024, la vârsta de 81 de ani, punând capăt speculațiilor. Dacă este sigur că vrea să facă echipă tot cu Kamala Harris, președintele american a declarat că „habar nu are” dacă va candida împotriva lui Donald Trump.

Joe Biden își dorește al doilea mandat

În prima sa conferință de presă formală de la preluarea mandatului, președintele Joe Biden a declarat că intenționează să candideze pentru a fi reales în 2024, punând astfel capăt speculațiilor că va fi un președinte cu doar un mandat, și că „habar nu are” dacă va candida împotriva lui Donald Trump.

ADVERTISEMENT

“Răspunsul este da, planul meu este să candidez pentru realegere”, a declarat “Acestea sunt așteptările mele.”

Biden a adăugat că „se așteaptă” ca Harris să fie din nou coechipiera sa și a lăudat-o pentru că „face o treabă grozavă” ca vicepreședinte. „Este un partener extraordinar”, a spus Biden, citat de Business Insider.

ADVERTISEMENT

Un reporter a remarcat faptul că, până în acest moment al mandatului lui, fostul președinte Donald Trump, își depusese deja oficial candidatura pentru campania de realegere din 2020. Biden nu a făcut până acum acest lucru.

“Predecesorul meu avea nevoie să facă asta”, a răspuns Biden râzând. “O, Doamne, mi-e dor de el.”

ADVERTISEMENT

Biden a subliniat apoi că se așteaptă să candideze din nou, dar nu s-a mai angajat definitiv.

“Am un mare respect pentru soartă – nu am reușit niciodată să fac planuri definitive pentru patru ani și jumătate, trei ani și jumătate”, a spus Biden.

Când a fost întrebat dacă crede că Trump va fi rivalul său republican în 2024, Biden a luat în derâdere noțiunea, răspunzând: „habar n-am. Nu am idee dacă va exista un partid republican”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

Poate părea devreme, să se discute despre alegerile din 2024, dar republicanii se confruntă deja în lupta pentru nominalizarea republicană drept candidat în 2024.

Vineri, fostul secretar de stat Mike Pompeo intenționează să țină un discurs în Iowa, care organizează în mod tradițional primul scrutin primar prezidențial al națiunii.

Cu un democrat în Casa Albă, până acum nu a existat practic niciun joc în partea democrată.

Harris ar fi cel mai probabil succesor în cazul în care Biden se va da deoparte, dar probabil s-ar confrunta cu concurență. Cu toate acestea, la scurt timp după preluarea mandatului, aliații lui Harris nu au luat măsuri pentru a se pregăti pentru o ofertă prezidențială proprie.

În privat, mulți democrați cred că Biden nu va candida pentru un al doilea mandat. Dar public, puțini sunt dispuși să-i pună la îndoială intențiile.

În prima sa conferință de presă formală de la preluarea funcției pe 20 ianuarie, președintele în vârstă de 78 de ani s-a confruntat cu întrebări cu privire la subiecte din imigrație, Coreea de Nord sau războiul din Afganistan.

Președintele democrat a atacat, de asemenea, eforturile republicanilor de a limita votul, descriind acțiunile din zeci de state care ar face mai dificilă votarea pentru milioane de oameni ca „dezgustătoare” și „ne-americane”.

Parlamentarii republicani din mai multe state au început de atunci să elaboreze o serie de modificări ale legii electorale care ar restricționa votul, în acțiuni care probabil ar afecta mai mult democrații decât republicanii.

Democrații au marcat efortul drept cel mai direct atac asupra democrației americane de la era Jim Crow, când guvernele de stat și locale au adoptat legi care legalizau segregarea rasială.

ADVERTISEMENT