News

Discuții între președinții SUA și Chinei. Xi Jinping: „Conflictul nu este în interesul nimănui”. Joe Biden a avertizat asupra consecinților sprijinirii Rusiei. Update

Liderul SUA, Joe Biden, a început discuția cu omologul său chinez Xi Jinping. Războiul din Ucraina reprezintă o temă fundamentală pe ordinea de zi a întâlnirii.
18.03.2022 | 16:30
Discutii intre presedintii SUA si Chinei Xi Jinping Conflictul nu este in interesul nimanui Joe Biden a avertizat asupra consecintilor sprijinirii Rusiei Update
ADVERTISEMENT
18-03-2022
20:01

Casa Albă, după discuția Joe Biden - Xi Jinping: „Președintele a descris implicațiile unui sprijin pentru Rusia”

Casa Albă a dat publicității un comunicat refeitor la dialogul dintre președintele american Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping. Potrivit comunicatului, Biden l-ar fi avertizat pe Xi în ce privește un eventual sprijin chinez oferit Rusiei.

Președintele Biden a detaliat eforturile noastre de a preveni și apoi de a răspunde invaziei, inclusiv prin impunerea unor costuri Rusiei. El a descris implicațiile și consecințele unui ajutor material furnizat de China Rusiei, care recurge la atacuri brutale împotriva orașelor și civililor ucraineni. Președintele a subliniat sprijinul său pentru o soluție diplomatică a acestei crize”, precizează sursa citată.

Un alt avertisment al lui Biden la adresa Chinei a fost să nu recurgă împotriva Taiwanului la o acțiune similară celei din Ucraina.

Președintele a reiterat că politica SUA față de Taiwan nu s-a schimbat și a accentuat faptul că Statele Unite continuă să se opună unor schimbări unilaterale ale status quo-ului. Cei doi lideri și-a însărcinat echipele să continue conversația de astăzi în perioiada critică ce va urma”, mai transmite Casa Albă.

18-03-2022
15:23

Convorbirea dintre Xi Jinping și Joe Biden s-a încheiat. Xi: „Trebuie să facem eforturi pentru pace”

În  cadrul discuției prin video call cu Joe Biden, Xi Jinping a afirmat că SUA și China au o responsabilitate comună pentru a asigura pacea.

Ca membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU și cele mai mari economii ale lumii, trebuie nu doar să ducem dezvoltarea relațiior dintre China și SUA pe drumul corect, ci să ne asumăm responsabilitățile pe plan internațional și să facem eforturi pentru pace mondială și liniște”, a spus Xi Jinping, citat de postul public chinez de televiziune CCTV.

Lumea nu este nici pașnică, nici liniștită. Criza ucraineană este ceva la care nu vrem să asistăm”, a mai spus liderul chinez.

18-03-2022
14:35

Xi Jinping, în discuția cu Biden: „Conflictul nu este în interesul nimănui”

Președintele Chinei Xi Jinping ar fi spus  în cadrul convorbirii cu omologul său american Joe Biden că actualul conflict ruso-ucrainean nu servește intereselor nimănui.

Relațiile dintre state nu pot ajunge în stadiul confruntării militare. Conflictul și confruntarea nu sunt în interesul numănui. Pacea și securitatea sunt cele mai prețuite comori ale comunității internaționale”, ar fi spus Xi Jinping, informează CCTV, citată de CNN.com.

Convorbirea dintre președinții Chinei și SUA este prima după mai multe luni și survine în contextul în care oficiali americani au sugerat că partea chineză ar fi exprimat o oarecare deschidere față de posibilitatea de a oferi Rusiei asistență militară și financiară.

18-03-2022
13:36

Joe Biden și Xi Jinping au început mult-așteptata convorbire

Casa Albă a transmis că președintele Joe Biden și omologul său Xi Jinping au început convorbirea video securizată la ora 15:03, ora României.

Și agenția de presă de stat din China a confirmat că cei doi lideri au început discuția.

Joe Biden și Xi Jinping, liderii primelor două economii ale lumii, au vineri, 18 martie, o discuție pe tema războiului din Ucraina.

Joe Biden și Xi Jinping, discuție extrem de importantă în contextul războiului din Ucraina

Președintele Joe Biden va vorbi vineri cu președintele chinez Xi Jinping, a anunțat Casa Albă. Dsicuțiile au loc într-o perioadă în care SUA urmărește cu atenție legăturile Chinei cu Rusia pe fondul invaziei Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Discuția face parte din ”eforturile continue de a menține linii deschise de comunicare între” SUA și China, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, într-un comunicat.

”Cei doi lideri vor discuta despre gestionarea competiției dintre cele două țări ale noastre, precum și despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei și despre alte probleme de interes comun”, a mai spus Psaki.

ADVERTISEMENT

Biden și Xi Jinping au vorbit ultima dată în noiembrie, într-un summit virtual care a durat mai mult de trei ore. Discuția lor de vineri urmează unei întâlniri între consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, și directorul Oficiului Comisiei pentru Afaceri Externe al Chinei, Yang Jiechi, care a avut loc luni, la Roma.

După întâlnirea din Italia, Sullivan a spus că administrația Biden are ”îngrijorări profunde cu privire la apropierea Chinei de Rusia”, stat care își continuă atacurile în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Anterior,  secretarul de stat Anthony Blinken a făcut o serie de declarații îngrijorătoare. Conform acestuia, Rusia ar fi cerut Chinei sprijin militar în Ucraina. Beijingul şi Moscova au negat aceste informaţii.

”Suntem îngrijorați de faptul că se gândesc (n.r. oficialii de la Beijing) să ajute în mod direct Rusia cu echipamente militare pe care să le folosească în Ucraina”, a spus Blinken.

ADVERTISEMENT

Ce sprijin ar putea oferi China Rusiei

Potrivit CNN, oficialii de la Washington nu cred că China ar fi dispusă să ofere Rusiei echipamente ofensive mari, cum ar fi tancuri sau avioane. În schimb, Casa Albă consideră că este mai probabil ca China să trimită articole mai mici, cum ar fi alimente, muniții, piese de schimb sau echipamente de supraveghere.

La discuția virtuală de vineri, Biden speră să-i explice lui Xi dezavantajele susținerii războiului Rusiei, fie prin asistență militară, fie financiară.

Președintele SUA ”va avertiza  China că va fi responsabilă pentru orice acțiuni pe care le va lua pentru a sprijini agresiunea Rusiei”, notează sursa citată.

Biden și Xi Jinping au purtat foarte multe discuții când ambii erau vicepreședinți în țările lor. Liderul american a susținut că a petrecut mai mult timp cu Xi decât cu orice alt lider mondial.

ADVERTISEMENT