Life

Joia Mare 2024. Ce n-ai voie să faci în această zi din Săptămâna Mare

Joia Mare 2024. Ce n-ai voie să faci în această zi din Săptămâna Mare ce semnificație are și ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate?
01.05.2024 | 15:30
Joia Mare 2024 Ce nai voie sa faci in aceasta zi din Saptamana Mare
Joia Mare 2024. Ce n-ai voie să faci în această zi din Săptămâna Mare. Sursă foto: Doxologia, Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Joia Mare este o zi extrem de importantă din Săptămâna Mare. Ce semnificație are aceasta, ce nu e bine să faci în această zi și ce tradiții și superstiții sunt cunoscute și urmate de creștini?

Ce semnificație are Joia Mare din Săptămâna Patimilor

Joia Mare este cea de a patra zi din Săptămâna Mare, sau Săptămâna Patimilor. Ea mai aceste numită și Joia Neagră sau Joia Patimilor și reprezintă practic ziua în care a avut loc Cina cea de Taină a Mântuitorului.

ADVERTISEMENT

Cu alte cuvinte, în această zi, Mântuitorul Iisus Hristos a luat masa alături de ucenici. El le-a spălat picioarele acestora, iar mai apoi le-a spus că a aflat că unul dintre ei l-a vândut. După Cina cea de taină, Iisus Hristos a mers în Grădina Ghetsimani unde s-a rugat.

Mai departe este deja cunoscut ce s-a întâmplat. Mântuitorul a fost ridicat de farisei, iar ulterior dus în fața lui Pilat. Practic, Joia Mare din Săptămâna Mare reprezintă începutul patimilor și totodată este o un moment important pentru creștini.

ADVERTISEMENT

Tradiții și superstiții în Joia Mare

În Săptămâna Patimilor există mai multe tradiții și obiceiuri care sunt respectate. Fiecare zi însă, are la rândul ei ceva special. Spre exemplu, în Joia Mare din Săptămâna Mare o caracteristică principală o reprezintă Deniile.

De altfel ziua mai este cunoscută și ca Joia celor 12 Denii. Ce se face în această zi? Se aprind 12 lumânări la citirea deniilor, care urmează să stea aprinse pe întreg parcursul anului.

ADVERTISEMENT

Iar credincioșii care participă la Denii știu deja asta foarte bine. Preoții vorbesc despre gestul făcut de Mântuitorul Iisus Hristos înainte, dar și după Cina cea de taină. De asemenea, sunt citite 12 evanghelii ale patimilor Mântuitorului.

Iar un alt lucru important e faptul că în Joia Mare, la slujbă, nu se mai bat clopotele. Ce alte tradiții și obiceiuri există în Joia Mare? O mare parte dintre gospodine vopsesc în această zi ouăle roșii.

ADVERTISEMENT

Ce n-ai voie să faci în a patra zi din Săptămâna Patimilor

În ceea ce privește lucrurile interzise, în Joia Mare din Săptămâna Patimilor sunt interzise mai multe sarcini. Deși multe gospodine vopsesc ouăle, ele trebuie să fie atente pentru că nu au voie să folosească două alimente.

Este vorba despre oțet și despre urzici. Se spune că în momentul în care Iisus a fost răstignit pe cruce, rănile i-au fost bătute cu urzici, iar mai apoi stropite cu oțet. De asemenea, oțetul mai are și o altă semnificație.

Se mai spune că în momentul în care Mântuitorul a cerut apă, acestuia i-a fost oferit să bea oțet, în semn de batjocură. Tocmai din acest motiv, gospodinele trebuie să evite să folosească aceste două ingrediente la mâncăruri, ori treburi casnice.

Joia Mare din Săptămâna Patimilor este cu adevărat o zi de mare sărbătoare. Astfel, sunt interzise și treburile casnice. De altfel ultima zi în care pot fi făcute treburi casnice e Miercurea Mare. Drept urmare, gospodinele nu au voie să spele haine și nici să facă curățenie.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care îşi fac selfie-uri
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie....
Cât de frumoasă şi ce studii are unica fiică a lui Sabin Ilie. Melissa întoarce toate privirile
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a...
Ce se va întâmpla cu rolul Gianinei din Las Fierbinți după ce a aflat că e însărcinată
Vestea așteptată de toată România. Vine de la Florin Piersic
Vestea așteptată de toată România. Vine de la Florin Piersic
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și...
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și frumoși erau! În loc de nuntă, acum familiile se pregătesc de înmormântare
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii