News

Joia Mare – vopsitul ouălor. Ce culori trebuie să aibă ouăle de Paște și ce simbolizează acestea

24.04.2019 | 19:44
Joia Mare  vopsitul oualor Ce culori trebuie sa aiba ouale de Paste si ce simbolizeaza acestea

Paștele este cea mai veche și importantă sărbătoare a creștinătății, ce a adus omenirii speranța mântuirii și a vieții veșnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos. De când s-a stabilit, iar lumea a luat aminte de sărbătoare, a dorit întotdeauna să aducă un omagiu celui care s-a răstingnit pentru creștini.

Joia Mare- copsitul ouălor, simboluri și culori

În Săptămâna Mare

se fac pregătiri atât ce țin de bogăția mesei, cât și a trupului. În Joia Mare, e lăsat din bătrâni să se vopsească ouă, în general roșii. Ele sunt considerate păzitorii casei și tocmai din acest motiv nu trebuie să lipsească de pe mesele oamenilor.

În același timp, oul simbolizează viața eternă, renașterea, norocul și fertilitatea. În Antichitate, ele erau vopsite în diferite culori și oferite cu prilejul venirii primăverii și simbolizau revenirea naturii la viață. Ornamentarea ouălor este, de asemenea, și ea variată și cuprinde simboluri geometrice, animale, vegetale ori religioase. Nu e recomandat, totuși, să vopsim ouăle negre sau în culori închise.

Joia Mare - vopsitul ouălor. Ce culori trebuie să aibă ouăle de Paște și ce simbolizează acestea
Ce culori trebuie să aibă ouăle de Paște și ce simbolizează acestea

Simboluri și semnificații:

  • linia dreaptă verticală – viaţa ;
  • linia dreaptă orizontală – moartea ;
  • linia dublă dreaptă – eternitatea ;
  • linia cu dreptunghiuri – gândirea şi cunoaşterea ;
  • linia uşor ondulată – apa, purificarea ;
  • spirala – timpul, eternitatea ;
  • dubla spirală – legătura dintre viaţă şi moarte

”De acum să faceți și voi ouă roșii, în aducere aminte”

Revenind la ouăle roșii, culoarea aceasta fiind cea recomandată în ziua cea sfântă, există o legendă cum că Maria, în timp ce Iisus era răstignit pe cruce, a încercat să îi înduplece pe iudei cu un coș cu ouă. În schimb, aceștia au început să îl chinuie și mai tare. Maria, plângând, a pus coșul la picioarele lui Hristos. Când ele s-au înroșit de la sângele care se scurgea pe picioarele Lui, i-a spus Mariei: „De acum să faceți și voi ouă roșii, în aducere aminte”.

Conform tradiției, ouăle de Paște trebuie adunate din cuibar în miercurea din a patra săptămână a Postului Mare, numită și ”miercurea Paresimilor”. De asemenea, există obiceiul ca de la Lăsatul Secului și până în această zi, gospodinele să nu adune ouăle. Din popor se spune că ouăle alese în ziua respectivă nu se strică până la Paște.