Fotbal international

Jose Mourinho despre Colțescu și scandalul de rasism: „Îl știu pe arbitru, e băiat bun”

09.12.2020 | 20:56
ADVERTISEMENT

Toată Europa a fost cu ochii pe scandalul izbucnit la Paris pe parcursul meciului dintre PSG și Istanbul Bașakșehir. Jose Mourinho, antrenorul lui Tottenham, crede și el că Sebastian Colțescu a greșit, dar îl apără pe Hațegan.

Arbitrul oltean a fost rezerva lui Ovidiu Hațegan la duelul din ultima etapă a Ligii Campionilor și este acuzat de rasism după ce a folosit apelativul „ăla negru” pentru a-l identifica pe Pierre Webo, membru al staff-ului turcilor.

ADVERTISEMENT

Meciul PSG – Istanbul Bașakșehir s-a întrerupt la scorul de 0-0, în minutul 14, și a fost reluat cu o zi mai târziu. Brigada condusă de Ovidiu Hațegan a fost înlocuită cu o alta.

Jose Mourinho despre Colțescu și scandalul de rasism: „Este o greșeală de neacceptat”

Scandalul momentului în Europa are în prim-plan un român. Din păcate, în rol de agresor. Sau cel puțin așa susține cea mai mare parte a opiniei publice, care l-a pus la zid pe Sebastian Colțescu după ce arbitrul l-a identificat pe Pierre Webo prin apelativul „ăla negru”. FANATIK a aflat că, cel puțin în primă fază, cel care a folosit această expresie a fost Octavian Șovre. Cu toate acestea, vina a picat în totalitate pe Colțescu, deși marile publicații europene au preluat și ele informația oferită de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Situația nu avea cum să îi scape din vedere nici lui Jose Mourinho. Tehnicianul portughez al lui Tottenham a comentat într-o conferință de presă situația de la Paris. De asemenea, el a dezvăluit că îl cunoaște pe Ovidiu Hațegan și că are o impresie excelentă despre arbitrul român.

„Este o situaţia foarte tristă. Orice formă de rasism trebuie combătută. Nu ne dorim aşa ceva în fotbal. Îl ştiu personal pe arbitru, nu pe cel de rezervă. Dar arbitrul de centru (n.r. Ovidiu Hațegan) este un băiat bun, un arbitru bun. Să fii implicat direct sau indirect într-un meci care va deveni emblematic într-un mod negativ nu este un lucru bun.

ADVERTISEMENT

Doar arbitrul de rezervă poate să-şi exprime sentimentele. Evident, că este o greşeală de neacceptat, dar el este singurul care îşi poate deschide sufletul, se poate scuza şi poate accepta consecinţele”, a spus Mourinho citat de Mirror.

Ce spune judecătorul român de la TAS: „Cariera lui Colțescu s-a sfârșit”

Cristian Jura, judecătorul român de la TAS, susține că UEFA nu va ierta această ieșire în decor care i-a fost atribuită lui Colțescu. El crede că arbitrul de 43 de ani nu va mai avea niciodată ocazia să arbitreze în competițiile europene. De asemenea, Jura este de părere că arbitrul a procedat greșit și că FRF va urma modelul setat de UEFA. Astfel, sunt șanse bune ca cele 14 minute de la Paris să fie ultimele din cariera lui Sebastian Colțescu în arbitraj.

ADVERTISEMENT

„Chiar dacă nu a avut intenția, efectele pe care le-a provocat pot fi asociate cu rasismul. Deși e o diferență între «negru» din română și «negro» din engleză, care e peiorativ, la fel și «nigger». A utilizat un termen absolut nefericit. În limba engleză are o conotație rasistă. Putea să aleagă orice altă exprimare, de exemplu „a 3-a persoană din stânga”.

Urmează să fie luate anumite decizii. Azi-noapte, s-a întrunit o comisie de disciplină ad-hoc. În orice caz, impactul asupra imaginii României este devastator!

Îmi e greu să cred că va mai arbitra în cupele europene. Ați văzut și dumneavoastră, reacțiile au fost vehemente, din toate părțile, președintele Turciei, UEFA, ministrul sporturilor din Franța…

Depinde de modul în care va judeca acest episod (n.r dacă și FRF va adopta verdictul UEFA). Am văzut că s-au delimitat de comportamentul lui Colțescu, iar decizia lor va fi, cel mai probabil, luată într-o corelație cu hotărârea UEFA”, a spus Jura.

ADVERTISEMENT