Sport

Jose Pekerman, marele favorit la postul de selecţioner al Argentinei. A condus Columbia la Mondialul din Rusia

06.09.2018 | 10:48
Jose Pekerman marele favorit la postul de selectioner al Argentinei A condus Columbia la Mondialul din Rusia

Jose Pekerman este marele favorit să preia postul de selecţioner al Argentinei după ce  s-a despărţit de federaţia columbiană la încheierea mandatului. Jose Pekerman este cel care a condus naţionala Columbiei la turneul final al Campionatului Mondial din Rusia, acolo unde Jaime Rodriguez şi compania au fost eliminaţi după un meci plin de polemici, în optimi de finală, după lovituri de departajare, de către Anglia.

Pekerman are şi marele avantaj de a fi argentinian la origini şi de a mai fi condus naţionala “pumelor” în perioada 2004-2006. În Argentina el a avut rezultate extraodinare la nivelul echipelor U20, cu care a devenit campion mondial în trei rânduri: 1995, 1997 şi 2001, prin mâna sa trecând la acest nivel nume mari precum Javier Zanetti, Carlos Tevez, Cambiasso, Riquelme sau Aimar. La echipa mare a jucat finala Cupei Confederaţiilor în 2005, pierdută în faţa Braziliei lui Ronaldinho şi Kaka.

Jose Pekerman, omul care i–a acordat debutul lui Messi în naţionala Argentinei

Între 2012 şi 2018 Pekerman a fost selecţionerul Columbiei, naţională cu care a participat la CM 2014, în Brazilia, unde a fost eliminat de ţara gazdă în sferturi şi recent, în Rusia. Bilanţul său la naţionala Columbiei este cel mai bun din istoria acestei reprezentative: 77 meciuri, 42 victorii, 20 egaluri, 15 eşecuri. În 2013 Federaţia Internaţională de Istoria şi Statistica Fotbalului l-a nominalizat la titlul de antrenorul anului în lume. Pe continentul sud-american a fost declarat în trei rânduri cel mai bun antrenor.

Jose Pekerman a făcut minuni cu Columbia. Sfert de finală în 2014, şi optimi în 2018. În imagine Pekerman îi consolează pe jucători după eliminarea la lovituri de deaprtajare în faţa Angliei
Jose Pekerman a făcut minuni cu Columbia. Sfert de finală în 2014, şi optimi în 2018

Pekerman va beneficia, cu siguranţă, inclusiv de OK-ul starului naţionalei Argentinei, Lionel Messi, pe care tocmai Pekerman l-a debutat în 2005 în echipa naţională şi după primul meci a şi declarat despre vedeta Barcelonei că este o bijuterie de jucător. Ca jucător Pekerman şi-a încheiat cariera la 28 de ani, în urma unei grave accidentări. Jucase în Argentina la Argentinos Juniors şi în Columbia la Independiente Medellin. Până să preia munca de antrenor a făcut de toate pentru a se putea întreţine, inclusiv şofer de taxi.

A primit cetăţenia Columbiei la o zi după ce a cerut-o

Este foarte mult iubit în Columbia, mai ales după participarea la CM 2014, când şi-a exprimat dorinţa de a primi cetăţenia acestei ţări, iar preşedintele Columbiei Juan Manuel Santos i-a acordat această favoare la doar 24 de ore după ce formulase cerinţa.

Argentina este momentan condusă de un antrenor interimar, fost internaţional, Lionel Scaloni, fost jucător la Deportivo La Coruna, care va pregăti reprezentativa în meciurile amicale care vor urma. Însă este clar că nu va rămâne ân funcţie permanent, iar cel mai prestigios cotidian de sport din ţară, “Ole” informează că şefii federaţiei de la Buenos Aires au început deja discuţiile cu Pekerman, care la 69 de ani ai săi are multă experienţă şi poate fi în măsură să repună pe picioare o naţională cu multe minusuri la turneul final al CM din Rusia. Multă lume dă vina pe calitatea selecţionerului, Jorge Sampaoli, mult sub valoarea lotului, cert este că Messi şi colegii lui au dezamăgit teribil şi Argentina a plecat acasă încă din optimi, ce e drept, la capătul celui mai frumos meci al turneului final, 3-4 cu viitoarea campioană mondială Franţa. În vederea următorului turneu final, Qatar 2022, Argentina trebuie să îşi pună la punct un plan concret de redresare şi să cristalizeze un lot omogen, cu jucători experimentaţi, dar şi cu jucători tineri, de mare perspectivă.

Tags: