News

Juan Carlos, implicat într-un scandal de corupție. Fostul rege al Spaniei, anchetat de Curtea Supremă

08.06.2020 | 20:29
ADVERTISEMENT

Juan Carlos, fostul rege al Spaniei, este vizat de o anchetă anticorupție. Fostul rege i-a obișnuit pe spanioli cu scandalurile în care a fost implicat, în urmă cu mai mulți ani presa din Spania relatând pe larg modul în care Juan Carlos și-a înșelat timp de 10 ani regina.

Juan Carlos, implicat într-un scandal de corupție în Spania

Procurorul Curții Supreme a Spaniei a deschis luni, 8 iunie, o anchetă care privește construcția liniei ferate pentru trenul de mare viteză AVE, care face legătura între orașele Medina și Mecca. Contractul a fost câștigat de companii spaniole, însă regele Juan Carlos ar fi fost implicat în posibile „iregularități”.

ADVERTISEMENT

Tribunalul va ancheta modul în care fostul suveran poate fi inclus în caz, în condițiile în care fostul rege a fost protejat de imunitate până în 2014, când a abdicat în favoarea fiului Felipe, conform stiripesurse.ro.

Conform unui comunicat al Curții Supreme, trebuie văzut dacă Juan Carlos poate fi tras la răspundere.

ADVERTISEMENT

„Această anchetă se axează tocmai pe stabilirea sau eliminarea relevanţei penale a faptelor întâmplate după luna iunie 2014, când regele emerit nu mai era protejat de imunitate”, se arată în comunicat.

Ancheta în care este vizat fostul rege este legată de ancheta cu privire la construcția liniei de cale ferată de mare viteză între Medina și Mecca, în Arabia Saudită, atribuită unui grup de companii spaniole în 2011.

ADVERTISEMENT

Adulter în casa regală a Spaniei, timp de 10 ani

Regele Juan Carlos nu este pentru prima dată acuzat că ar fi făcut lucruri necuvenite pentru un monarh. În 2015, presa din Spania dezvăluia că regele s-a iubit timp de 10 ani cu nemțoaica Corinna zu Sayn-Wittgenstein, o „aristrocrată” cu 28 de ani mai tânără decât Juan Carlos.

Relația dintre cei doi a durat mai bine de 10 ani, Juan Carlos luând în considerare inclusiv să divorțeze de regina Sofia. Relația celor doi s-ar fi sfârșit în 2014, când Juan Carlos a abdicat în favoarea fiului său, Felipe.

ADVERTISEMENT

Juan Carlos I al Spaniei s-a născut în 1938 la Roma, fiind nepotul lui Alfonso XIII și fiul lui Juan de Borbon, Conte de Barcelona și al Mariei de las Mercedes de Borbon și Orleans, Prințesă a celor două Sicilii.

ADVERTISEMENT