Fotbal intern

Juan Culio se află la ultimul sezon ca fotbalist. Zece repere de neuitat din cariera argentinianului care devenit “Draculio” pentru italieni! Video

28.10.2019 | 19:40
Juan Culio se afla la ultimul sezon ca fotbalist Zece repere de neuitat din cariera argentinianului care devenit Draculio pentru italieni Video
ADVERTISEMENT

Juan Emmanuel Culio a împlinit 36 de ani pe 30 august şi se apropie de finalul carierei. Mijlocașul a fost, alături de Ciprian Deac, cel mai bun jucător al campioanei în victoria, 1-0 cu Rennes. La revenirea din Franţa, Dan Petrescu a anunțat că acesta va fi ultimul sezon al argentinianului în tricoul de fotbalist. Un simplu muncitor pe șantier, la 19 ani, Juan și-a făcut un nume în fotbal în România, la CFR Cluj. A evoluat pentru clubul din Gruia în două perioade diferite (2007-2011, 2017-prezent ), fiind pe teren la două dintre victoriile răsunătoare din cupele europene, 2-1 pe terenul celor de la Roma, în urmă cu 11 ani, și 2-1 cu Lazio, la Cluj, în această toamnă. Să recapitulăm 10 din episoadele care i-au marcat cariera.

Drumul emoţionant al lui Juan Culio de la juniorii lui Argentinos Juniors  şi până la transferul în România

La 15 ani, Culio s-a înscris la juniorii celor de la Argentinos Juniors. Și-a permis să facă naveta doar câteva luni, din orașul său natal Mercedes până în capitala Buenos Aires aflată la 120 de kilometri. Bunica lui făcea broderii și le vindea pentru a-i suporta cheltuielile legate de fotbal. Când femeia s-a îmbolnăvit, Juan a renunțat să mai meargă la antrenamente și s-a apucat să muncească. Patru ani mai târziu, avea să debuteze în fotbalul profesionist, în Liga a treia, la Deportivo Flandria. “În paralel cu fotbalul lucram atunci și în construcții, unde câștigam cam 60 de euro pe lună”, şi-a amintit Culio despre primii paşi în fotbal.

ADVERTISEMENT

Culio a ajuns din întâmplare în Gruia. Clujenii urmăreau un DVD cu evoluțiile unui vârf de careu, când le-a sărit în ochi stângaciul care evolua atunci pentru Club de Deportes la Serena, în prima ligă din Chile. “Noi căutam un atacant. Ne-a adus cineva niște DVD-uri, cum era pe vremea aceea, de la o echipă din Chile. Urmăream un număr 9, înalt, și acum îl țin minte. Îl chema Canales. M-am uitat atunci la vreo 5-6 meciuri. Mi-a sărit în ochi Culio, un fel de hopa-mitică, prezent cam în toate acțiunile, la toate mingile. Când era faultat, nu stătea să se tăvălească pe jos, se ridica imediat și continua să joace. În patru din acele meciuri a fost ales MVP”, a declarat Iuliu Mureşan într-un interviu pentru FANATIK. Transferul s-a perfectat în iunie 2007, pentru 800.000 de dolari.

Dubla de pe “Olimpico” şi plecarea în Turcia

Argentinianul a început ca rezervă sezonul 2008-2009, cel în care avea să facă “dubla” în victoria istorică de pe Olimpico. Ioan Andone l-a atacat la câteva luni după succesul de la Roma. “Habar n-avea să joace când a venit din Chile, unde a făcut doar 8 clase. E analfabet, nici spaniolă nu știe să vorbească bine. A trebuit să-l chem pe Peralta, care e mai inteligent, să-mi explice ce vrea să spună Culio”, povestea Andone. În septembrie 2008, cu câteva zile înaintea debutului în Champions League, șefii lui CFR l-au demis pe “Fălcos” și l-au instalat pe secundul acestuia, Maurizio Trombetta. Italianul a mizat pe Culio la Roma, care în urma unei prestații magnifice în fața lui Cicinho s-a ales cu supranumele ”Draculio”.

ADVERTISEMENT

Culio a ajuns la Galatasaray în ianuarie 2011, la insistențele lui Gheorghe Hagi, antrenorul turcilor la acea vreme. CFR a primit în jur de 2 milioane de euro pentru transfer. Argentinianul a evoluat doar șase luni la Galata, fiind apoi împrumutat la Orduspor și, în sezonul următor, la Mersin.

Calvarul trăit de Culio în ţările arabe

Deportivo La Coruna l-a readus în prim plan la începutul stagiunii 2013-2014. Titular pentru SuperDepor, în Segunda Division, Juan a ales la jumătatea campionatului să plece la Al Wasl, în Emiratele Arabe Unite, unde antrenor era compatriotul său, Hector Cuper. Aventura lui Culio în Emirate s-a încheiat prost. După jumătate de an, Cuper a fost demis, iar noul antrenor, brazilianul Jorginho, i-a transmis mijlocașului că nu se mai bazează pe serviciile sale. Echipa a plecat fără el într-un cantonament în Germania, iar Culio și-a anagajat un preparator fizic pe care l-a plătit din banii săi. Cum angajații de la stadionul lui Al Wasl refuzau să-i deschidă porțile arenei pentru a se antrena, Culio era nevoit să sară gardul și să se antreneze pe întuneric.

ADVERTISEMENT

După Al Wasl, Culio a revenit în Europa la Las Palmas, în liga a doua spaniolă. A reușit să promoveze cu gruparea din insulele Canare și a adunat 12 prezențe în Primera Division și 6 în Cupa Regelui în sezonul 2015-2016. Culio a jucat în următorii doi ani tot în Spania, pentru Zaragoza și Mallorca. În 2017, la 34 de ani, mijlocașul a acceptat oferta de a reveni la CFR Cluj. A avut contribuția lui la cele două titluri consecutive câștigate de clujeni.

Juan Culio a fost integralist şi unul dintre cei mai buni jucători ai CFR-ului în victoria, 1-0, cu Rennes. Cu Lazio şi Celtic a intrat pe parcurs, bifând în total 130 de minute în actuala stagiune a Europa League. ”E o seară frumoasă, la fel de frumoasă ca atunci când am bătut-o pe AS Roma în grupele Champions League”, avea să spună argentinianul după succesul din Gruia, 2-1, cu Lazio. Dan Petrescu i-a propus anul trecut să rămână în staff-ul său după ce va decide să se retragă. Argentinianul a mărturisit că e tentat de oferta actualului său antrenor.

ADVERTISEMENT

“Culio joacă foarte bine şi se dăruieşte, l-aţi văzut şi în meciul cu Rennes. Mă bucur pentru el. Acum, cred că ăsta va fi ultimul sezon al lui şi cred că de aceea dă totul. El dă totul tot timpul, dar acum îşi doreşte să ajungă cât mai sus. Vă daţi seama, ar fi ceva fantastic să reuşim să ne calificăm în primăvara europeană” – Dan Petrescu

  • 6 goluri în 33 de meciuri a strâns Culio pentru CFR Cluj în cupele europene, în cele două perioade petrecute la campioana României
ADVERTISEMENT