News

Video. Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta a II-a. Suverana se resimte după efortul de joi și nu participă la slujba de la Catedrala St. Paul. Update

Regina Marii Britanii își celebrează Jubileul de Platină, care marchează 70 de ani de când a urcat pe tron. Cu această ocazie, britanicii au primit un weekend prelungit de sărbătoare națională.
03.06.2022 | 14:02
Video Jubileul de Platina al Reginei Elisabeta a IIa Suverana se resimte dupa efortul de joi si nu participa la slujba de la Catedrala St Paul Update
Elisabeta a II-a este primul monarh britanic care aniversează 70 de ani de domnie Foto: hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
03-06-2022
11:02

Prințul Harry și Meghan Markle, întâmpinați cu urale la Catedrala St. Paul

Prințul Harry și Meghan au avut parte de o primire călduroasă la Catedrala St. Paul, acolo unde au participat la o procesiune dedicată Reginei Elisabeta a II-a.

Este primul mare eveniment regal la care cei doi participă de la retragerea din funcțiile regale în 2020.

03-06-2022
08:38

Regina Elisabeta a II-a, prima întâlnire cu strănepota Lilibet Mountbatten Windsor, fiica cuplului Harry și Meghan

Presa britanică scrie că Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a întâlnit-o pentru prima dată pe strănepoata ei, Lilibet Mountbatten Windsor.

Ducele și ducesa de Sussex sunt prezenți la Londra în acest weekend împreună cu cei doi copii ai lor pentru sărbătorile Jubileului de Platină ale monarhului de 96 de ani.

Potrivit jurnalistului de la Casa Regală Omid Scobie, co-autor al biografiei Ducelui și Ducesei de Sussex, cuplul și-a prezentat cel mai mic copil Reginei încă de joi, în debutul festivităților jubiliare, scrie The Independent.

03-06-2022
07:40

Regina Elisabeta a II-a nu va participa la slujba de la Catedrala St. Paul

Catedrala St. Paul din Londra este punctul central al celebrărilor jubiliare de vineri, acolo unde va fi găzduită o slujbă dedicată Reginei. Din păcate, monarhul a decis să se retragă de la eveniment.

Familia regală britanică se va reuni vineri pentru a participa la o slujbă religioasă care celebrează domnia istorică de 70 de ani a reginei Elisabeta a II-a. Suverana nu va fi însă prezentă din cauza oboselii acumulate în prima zi a festivităților ce marchează Jubileul său de Platină, informează BBC.

Casa Regal Britanică a anunțat ”cu regret” absenţa Reginei. Ea acuză o ”anumită stare de disconfort” resimţită în timpul primei zi de festivităţi.

”Regina s-a bucurat foarte mult de parada pentru ziua ei de naștere și de zborurile demonstrative de astăzi (n.r. joi), dar a resimțit o anumită stare de disconfort.

Luând în considerare drumul pe care trebuie să-l facă și activitatea necesară pentru a participa la Serviciul Național de Recunoștință de mâine de la Catedrala St. Paul, Majestatea Sa, cu mare regret, a ajuns la concluzia că nu va participa”, se arată în comunicatul Palatului Buckingham.

Reamintim că joi, în prima zi a festivităților, suverana, care se confruntă cu dificultăți de mobilitate, a apărut de două ori în balconul oficial al Palatului Buckingham.

02-06-2022
19:38

Principesa Margareta și Principele Radu ai României, prezenți la eveniment

Principesa Margareta și Principele Radu ai României iau parte la Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta a II-a. Cei doi au fost surprinși la braț, la eveniment.

Ambii au optat pentru ținute discrete. Custodele Coroanei a purtat o rochie albă, simplă, la care a atașat o geantă neagră, pantofi negri și o pălărie alb-negru. Principele Radu a îmbrăcat un costum bleomarin, iar la acesta a atașat o cravată colorată, în dungi și o pereche de pantofi negri.

Principesa Margareta și principele Radu
Principesa Margareta și Principele Radu. Sursa foto: Antena 3
02-06-2022
17:17

Meghan Markle și prințul Harry, prezenți la aniversarea Reginei Elisabeta a II-a. În ce ipostaze au fost surprinși

Meghan Markle și prințul Harry au luat și ei parte, joi, la Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta a II-a, chiar dacă nu mai fac parte din familia regală. 

Meghan Markle a fost surprinsă judecându-se cu câțiva copii de la Palatul Buckingham, spre entuziasmul celor mici, scrie people.com

Meghan Markle jucându-se cu copiii familiei regale
Meghan Markle jucându-se cu copiii familiei regale. Sursa foto: KELVIN BRUCE

 

De asemenea, Meghan Markle a mai fost surprinsă alături de prințul Harry, în timp ce ambii discutau cu Ducele de Kent. La Harry se poate observa că poartă un costum clasic în loc de uniformă militară, spre deosebire de tatăl său, prințul Charles și fratele său, dar și față de prințul William. Odată nu renunțarea la îndatoririle regale, Harry nu mai are voie să poarte uniforma.

Printul Harry și Meghan Markle discutând cu Ducele de Kent
Printul Harry și Meghan Markle discutând cu Ducele de Kent. Sursa foto: KELVIN BRUCE

 

02-06-2022
15:15

Prinţul Louis a atras toate privirile la Jubileul de Platină al Reginei Elisabeta a II-a

Jubileul de Platină a Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii a început joi, la Londra. Toate privirile au fost concentrate asupra suveranei de 96 de ani. 

Totul până la parada aeriană a celor 70 de aeronave. Acolo, prințul Louis, cel mai mic copil al ducesei Kate și al prințului William, a fost în centrul atenției. Mai multe detalii, AICI.

02-06-2022
12:14

Avioanele The Red Arrows au format numărul ”70” pe cerul Londrei

Pentru a marca Jubileul de Platină al Reginei, avioanele din escadrila The Red Arrows au format numărul ”70” pe cerul Londrei.

De la balconul Palatului Buckingham, Regina zâmbește în timp ce privește festivitatea.

Lângă suverană, prințul Louis, strănepotul Elisabetei a II-a, este fotografiat astupându-și urechile în timp ce aeronavele zboară deasupra palatului.

02-06-2022
12:08

Regina și membrii Casei Regale, apariție la balconul Palatului Buckingham pentru a privi parada aeriană

Regina și membrii familiei regale britanice au apărut împreună la balconul Palatului Buckingham.

Aceștia au asistat la parada aeriană a celor 70 de aeronave. Au zburat pe cerul Londrei elicoptere Apache, Typhoons și celebrele The Red Arrows.

02-06-2022
12:00

Zeci de salve de tun pentru suverana britanică

Artileria Regală a Marii Britanii a executat 82 de salve de tun la Hyde Park în onoarea Reginei, în urma paradei Trooping the Colour.

Acest salut are loc înainte ca zeci de avioane să treacă în zbor peste Palatul Buckingham.

02-06-2022
11:27

Regina Elisabeta a II-a își face prima apariție cu ocazia Jubileului de Platină, de la balconul Palatului Buckingham

Regina Elisabeta a II-a și-a făcut prima apariție la festivitățile Jubileului de Platină de la balconul Palatului Buckingham.

Îmbrăcată într-un costum albastru, ea a stat lângă Ducele de Kent în timp ce privea mulțimile uriașe de oameni care s-au prezentat pentru a sărbători cei 70 de ani ai monarhului pe tronul Marii Britanii.

Întreaga derulare a evenimentelor din Londra, live video mai jos:

02-06-2022
10:11

Prințul Charles, Prințul William și Prințesa Anne au deschis parada militară

Prințul Charles, Prințul William și Prințesa Anne participă călare la ceremonia Trooping the Colour.


În spatele lor, într-o trăsură, se află Catherine, ducesa de Cambridge și Camilla, ducesa de Cornwall.

02-06-2022
09:30

Festivitățile cu ocazia Jubileului de Platină al Reginei Elisabeta a II-a, deschise de parada Trooping the Colour. Incident la Londra

Parada militară care marchează începutul sărbătoririi Jubileului de Platină al Reginei este acum în desfășurare în centrul Londrei.

Evenimentul a debutat cu un incident. Câțiva bărbați au fost reținuți de poliție după ce au trecut peste barierele amplasate în oraș și au întrerupt procesiunile înaintea paradei Trooping the Colour.

02-06-2022
07:46

Portret special al Reginei Elisabeta a II-a, lansat cu ocazia Jubileului de Platină

Joi, 2 iunie, este o zi mare pentru toată suflarea din Regatul Unit al Marii Britanii. În cursul acestei zile începe Jubileul de Platină al reginei Elisabeta, în onoarea împlinirii a 70 de ani de la încoronare.

Înainte de debutul evenimentelor, Casa Regală Britanică a lansat un portret al suveranei de 96 de ani.

Fotografia a fost făcută de fotograful Ranald Mackechnie, în Vestibulul Victoria, unul dintre apartamentele private ale Reginei din Windsor.

În spatele ei se află Turnul Rotund și, aproape imperceptibilă, o statuie a regelui Carol al II-lea.

Niciun alt monarh din istoria Marii Britanii nu a avut o domnie atât de lungă. Regina, pe atunci în vârstă de 25 de ani, a urcat pe tron la 6 februarie 1952, la moartea tatălui ei, regele George al VI-lea. Ea a devenit cel mai longeviv monarh britanic în 2015, depășind timpul petrecut pe tron de stră-străbunica ei, Regina Victoria, care a domnit timp de 63 de ani și șapte luni.

Jubileul de platină al reginei Elisabeta a II-a

Jubileul de platină marchează 70 de ani de domnie a unui monarh. Pentru a marca aniversările semnificative, sunt organizate celebrări în Regatul Unit și în Commonwealth.

ADVERTISEMENT

În acest an vor avea loc petreceri stradale și ceremonii publice precum parada Trooping the Colour, care marchează ziua oficială de naștere a Reginei.

O medalie a Jubileului de platină va fi de asemenea acordată lucrătorilor din serviciul public, inclusiv celor din Forțele Armate, serviciile de urgență și ofițerii din penitenciare.

ADVERTISEMENT

La ce dată este jubileul de platină?

Regina a împlinit oficial 70 de ani pe tron ​​în Ziua Ascensiunii, în data de 6 februarie. Este data la care Elisabeta a urcat pe tron ​​la moartea tatălui ei, George al VI-lea, în 1952.

Regina petrece de obicei aniversarea din februarie în cadru privat pe moșia Sandringham. Anul acesta, în zilele premergătoare Zilei Ascensiunii, ea a invitat grupuri comunitare locale și voluntari la Sandringham pentru tort și a vizionat o selecție de suveniruri ale Jubileului.

ADVERTISEMENT

Într-un mesaj scris care a marcat această ocazie, ea le-a spus supușilor săi: „Îmi face plăcere să reînnoiesc angajamentul pe care mi l-am luat în 1947 că viața mea va fi mereu în serviciul dumneavoastră”.

Încoronarea Reginei a avut loc pe 2 iunie 1953, la Westminster Abbey din Londra. Prin urmare, cele mai importante sărbători ale Jubileului de platină vor începe joi, 2 iunie 2022, și vor continua în weekend până pe 5 iunie.

ADVERTISEMENT

Pentru a crea weekendul de patru zile, sărbătoarea națională de la sfârșitul lunii mai a fost mutată pe 2 iunie și a fost creată o sărbătoare națională unică suplimentară pe 3 iunie pentru a permite continuarea sărbătorilor.

Ce evenimente sunt planificate pentru sărbătorile Jubileului Reginei?

Joi, 2 iunie

Regina va fi prezentă pe balconul Palatului Buckingham pentru salutul din timpul paradei Trooping the Color. Peste 1.400 de soldați care defilează, 200 de cai și 400 de artiști se vor reuni în parada tradițională pentru a marca ziua oficială de naștere a Reginei.

Evenimentul se va încheia cu un zbor al forțelor aeriene regale (RAF), urmărit de membrii familiei regale pe balconul Palatului Buckingham.

Palatul Buckingham a confirmat că tradiția de lungă durată a Marii Britanii de a celebra jubilee regale, nunți și încoronări cu aprinderea farurilor va avea loc și în această zi. Farurile vor fi, de asemenea, aprinse în fiecare dintre capitalele națiunilor din Commonwealth, pentru prima dată.

Vineri, 3 iunie

La Catedrala Sf. Paul va avea loc o slujbă de mulțumire, la care vor fi prezenți membri ai familiei regale, în cadrul căreia se va aduce un omagiu domniei îndelungate a Reginei.

Sâmbătă, 4 iunie

După multe speculații, s-a confirmat că regina nu va participa la Derby-ul de la Epsom. Prințesa Anne este cea care va reprezenta familia regală. Epsom Derby este singurul clasic din calendarul curselor pe care Regina nu l-a câștigat încă.

Speranțele Majestății Sale de a-și îndeplini visul de a câștiga la timp pentru celebrarea Jubileului ei de platină au fost năruite, însă, după ce toți cei trei cai ai ei au fost retrași de la eveniment.

Reach for the Moon, căruia i s-au acordat cote de câștig de 7-1, va rata cursa Epsom, la fel ca Educator și General Idea.

Sâmbătă seara va avea loc „Platinum Party at the Palace”, eveniment produs și difuzat de BBC.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BBC iPlayer (@bbciplayer)

Duminică, 5 iunie

Oamenii vor fi încurajați să organizeze petreceri de stradă pentru a se alătura Big Jubilee Lunch, înainte de evenimentul final al weekendului, Platinum Jubilee Pageant.

Un picnic, The Windsor Big Lunch, este de așteptat să includă cea mai lungă serie de mese. Organizatorii au spus că evenimentul, cu un buget privat între 10 și 15 milioane de lire sterline, este de așteptat să fie unul dintre cele mai mari evenimente organizate în ultimele zeci de ani.

Pe lângă aceasta, organizatorii Jubileului de platină al Reginei caută membri ai publicului care au trăit în fiecare dintre cele șapte decenii pe tron ​​pentru a lua parte la o paradă.

Oricine a păstrat haine vintage originale din perioada lor de glorie a fost invitat să se înscrie pentru a participa la paradă, cu un apel special pentru mașini clasice, motociclete și biciclete pentru a recrea 70 de ani de transport.

Parada va fi piesa centrală a sărbătorilor jubileului, care va avea loc timp de două ore și jumătate în după-amiaza zilei de 5 iunie. Nu este încă clar la care dintre evenimente va participa Regina.

Castelele Sandringham și Balmoral vor fi, de asemenea, deschise pentru vizitatori.

Când o vom vedea pe regina?

Încă nu este clar când o vom vedea pe regina în acest weekend prelungit. Monarhul în vârstă de 96 de ani s-a luptat recent cu probleme de mobilitate și a fost forțată să se retragă de la mai multe apariții publice, inclusiv de la deschiderea Parlamentului în mai.

Ea nu a confirmat dacă va fi prezentă la diferitele festivități.

O sursă regală a declarat recent pentru CNN că Majestatea Sa „așteaptă cu nerăbdare” sărbătoarea și intenționează să ia parte la sărbători, dar „prezența ei nu va fi confirmată decât mai aproape de ora sau în ziua în sine”.

Ce alți membri ai familiei regale se alătură celebrării?

Cei mai mulți membri ai familiei regale sunt așteptați să participe la câteva dintre evenimentele din weekend jubiliar din centrul Londrei. Unii se vor deplasa și în toate cele patru națiuni din Regatul Unit în timpulcelor patru zile de sărbătoare, regina trimițându-i pe ducii de Cambridge în Țara Galilor, contele și contesa de Wessex în Irlanda de Nord și prințesa Anne în Scoția.

Și, după multe speculații, s-a confirmat, de asemenea, că ducele și ducesa de Sussex și copiii lor vor zbura înapoi în Marea Britanie pentru sărbători.

Regina a decis că doar membrii regali care îndeplinesc sarcini oficiale își vor face apariția pe faimosul balcon al Palatului Buckingham în timpul paradei Trooping the Color de joi. Așa că ne așteptăm să o vedem pe regina alături de trei dintre copiii ei – Charles, Edward și Anne – pe prințul William și Kate și copiii lor, precum și un număr de alte rude ale monarhului.

Asta nu înseamnă că Harry, Meghan sau Andrew nu vor fi implicați deloc în sărbători. Familia mai largă este în mod tradițional invitată la slujbele bisericești, precum cea stabilită pentru Catedrala Sf. Paul vineri.

ADVERTISEMENT