Sport

O jucătoare de handbal din Iran rupe tăcerea după ce a evadat din lot: „Meciul cu România a pus capac… Am fost umilită!”

Shaghayegh Bapiri, o jucătoare de handbal din naționala Iranului, a evadat din lot și nu se mai întoarce în țara sa natală, făcând mai multe declarații tulburătoare.
17.12.2021 | 19:47
O jucatoare de handbal din Iran rupe tacerea dupa ce a evadat din lot Meciul cu Romania a pus capac Am fost umilita
ADVERTISEMENT

Interul dreapta al naționalei Iranului a profitat de prezența țării sale la Campionatul Mondial de handbal, acolo unde a jucat și împotriva României, părăsind lotul.

Bapiri vrea să înceapă o viață nouă, departe de regulile stricte pe care femeile le au în Iran, acolo unde poți merge la închisoare dacă ești femeie și te duci pe stadion, la un meci de fotbal.

ADVERTISEMENT

O jucătoare de handbal din naționala Iranului a evadat și a făcut declarații tulburătoare

Shaghayegh Bapiri a fost până nu demult interul dreapta al naționelei de handbal iraniene, dar aceasta a decis să se rupă total de țara sa natală și a evadat din cantonament, refuzând să se întoarcă acasă.

„Coşmarul nostru a început înainte să fie trimisă echipa la Mondiale. Când s-a anunţat lista jucătoarelor convocate, lipseau două dintre cele mai bune handbaliste pe care le avem în Iran. Am fost şocată!

ADVERTISEMENT

Am crezut, iniţial, că e o greşeală din partea federaţiei. În fine, ulterior, a apărut un editorial pe tema asta, în care neconvocarea celor două fete era criticată pe bună dreptate.

Textul respectiv a fost distribuit pe reţelelele sociale. Fiind de acord cu ce scria acolo, am dat Like. De aici, a început totul.

ADVERTISEMENT

A doua zi, la reunirea lotului, a coborât pe teren un oficial al federaţiei. Care ne-a băgat în şedinţă. A început să ţipe la noi”.

„Pentru că fuseserăm mai multe fete care dăduserăm Like la acel text distribuit pe reţelele de socializare. Am fost ameninţate că nici nu vom fi trimise în Spania, la Mondiale.

ADVERTISEMENT

Că ne vor tăia şi pe noi de pe listă. S-a ţipat atât de tare la noi, încât una dintre colege a început să plângă în hohote”, a mai spus Bapiri pentru Voice of America.

  • 39-11 a fost scorul victoriei României în fața Iranului

Meciul contra României a fost picătura care a umplut paharul

Shaghayegh Bapiri a continuat și a vorbit despre restricțiile dure și aberante din Iran: „Sunt atât de multe restricţii pentru femeile din Iran… Nici nu ştiu cum să vă explic.

Vă spun atât: dacă federaţia nu ne lua garanţii bancare, înainte să fim trimise în Spania, de 45.000 de euro de om, vă spun că nimeni din această echipă nu s-ar fi întors în Iran!

Suferim enorm în Iran. Există o diferenţă uriaşă între bărbaţi şi femei, în societatea iraniană”.

„Vă dau un singur exemplu, care nici n-are legătură cu sportul. O vecină de-ale mele, în Iran, era bătută, periodic, de soţul ei.

Când a făcut, în sfârşit, plângere împotriva lui, judecătorul i-a spus aşa: Doamnă, în Iran, soţul are dreptul să vă bată o dată pe an. După replica asta, femeia aia a renunţat la divorţ, la a-şi lua avocat, la tot. Atât de şocată a fost!

Eu am refuzat să mă întorc în Iran, pentru că acolo se întâmplă nişte lucruri atât de rele, încât nu pot să le accept. Vreau să merg undeva… Uitaţi, să vă povestesc ceva despre primul nostru meci la Mondiale, cu România. 

O adversară, fără să vrea, în timpul jocului, mi-a tras vălul de pe cap. Nici nu puteţi să vă imaginaţi cum s-a purtat apoi cu mine supervizorul echipei… Dar, una peste alta, nu mai pot să accept să fiu tratată în felul acesta. De aceea, am şi rămas în Spania”, a încheiat Bapiri.

  • 30 de ani are Shaghayegh Bapiri
ADVERTISEMENT