Sport

Jucătoarea care trebuia să o înfrunte pe Simona Halep la Miami trăiește în panică: “Dacă mă întorc în Rusia, aș putea fi arestată”

Daria Saville s-a născut în Rusia, însă din 2015 reprezintă Australia. De la izbucnirea războiului a intrat pe teren în culorile drapelului Ucrainei și a condamnat regimul lui Vladimir Putin.
07.04.2022 | 14:15
Jucatoarea care trebuia sa o infrunte pe Simona Halep la Miami traieste in panica Daca ma intorc in Rusia as putea fi arestata
Mii de oameni care au protestat împotriva războiului din Ucraina au fost arestați în Rusia. Sursă foto: Independent Photo Agency / Alamy / Alamy / Profimedia
ADVERTISEMENT

Daria Saville, fostă Gavrilova, a condamnat în termeni duri invazia Rusiei în Ucraina și a plâns zile în șir de izbucnirea războiului.

Daria Saville se teme de regimul tiranic al lui Vladimir Putin: „Aș putea fi închisă datorită declarațiilor mele”

Numărul 129 mondial consideră că a luat cea mai bună decizie să părăsească Rusia și să se mute în Australia, iar de pe data de 24 februarie a luat decizia să joace în culorile Ucrainei, ca formă de protest.

ADVERTISEMENT

Fosta adversară a Simonei Halep a mărturisit clipele grele prin care a trecut de la declanșarea invaziei ruse: Când a început războiul, le-am trimis imediat mesaje prietenilor mei ucraineni și am plâns zile întregi. Nu-mi venea să cred că se întâmplă asta, că Rusia, că noi, și spun noi pentru că nu pot nega că sunt din Rusia și le-am putea face asta vecinilor noștri, fraților noștri.

Daria Saville nu a putut să stea cu mâinile în sân și a simțit nevoia să spună clar și răspicat ceea ce gândește cu privire la războiul din Ucraina: „Cea mai bună decizie pe care am luat-o vreodată a fost să mă mut în Australia, dar mă gândesc doar: ‘Cum poți fi apolitic? Așa că am decis: ‘OK, voi face pe toată lumea să știe ce poziție am’”.

ADVERTISEMENT

Daria Saville e sigură că ar fi trimisă la închisoare dacă ar reveni în Rusia: „Asta se întâmplă acolo dacă protestezi”

Sportiva din Rusia e conștientă că și-ar asuma riscuri uriașe dacă ar decide să se întoarcă în țara în care s-a născut: „Aș putea fi închisă din cauza declarațiilor mele, dacă mă întorc. Nu cred că sunt atât de importantă, dar asta se întâmplă acolo dacă protestezi”.

În Ucraina, Rusia a comis crime odioase în rândul civililor, iar bombardamentele aeriene și ale artileriei au ras de suprafața pământului mai multe orașe, cel mai mare fiind Mariupol.

ADVERTISEMENT

Regimul lui Vladimir Putin a arestat mii de cetățeni ruși în mai multe orașe importante din Rusia

Poliția rusă distruge din fașă orice încercare de protest a oamenilor, până în acest moment mii de cetățeni fiind arestați de către autorități, unii doar pentru că au protestat cu o coală albă de hârtie.

Poate cel mai celebru caz este cel al jurnalistei Marina Ovsianikova, care a protestat în direct la un post de televiziune împotriva războiului din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă a fost eliberată după mai mult de 24 de ore de audieri, Marina Ovsianikova a primit o amendă de 250 de dolari și riscă în continuare o urmărire penală şi o pedeapsă cu ani grei de închisoare, în condiţiile unei legi recente care condamnă răspândirea de “informaţii false” despre armata rusă.

ADVERTISEMENT