Sporturi

Suspendare pentru dopaj în tenisul feminin. Beatriz Hadad Maia, depistată pozitiv la Openul Croaţiei

24.07.2019 | 11:08
Beatriz Hadad Maia, suspendată pentru dopaj

ITF a făcut public decizia de a suspendare pentru dopaj, deocamdată pe o perioadă temporară, a jucătoarei din Brazilia Beatriz Hadad Maia. Este o suspendare temporară, întrucât jucătoarea are dreptul de a cere o audiere în acest caz, lucru pe care sportiva nu l-a făcut până în momentul de faţă. E a fost anunţată de faptul că a fost depistată pozitiv pe data de 12 iulie, însă suspendarea a devenit activă începând cu data de 22 iulie.

Jucătoarea de tenis Beatriz Hadad Maia, suspendată pentru dopaj

ITF va lua o decizie definitivă abia după ce va trece perioada în care Beatriz Hadad Maia ar putea cere o contraexpertiză. Jucătoarea în vârstă de 23 ani şi care ocupă locul 99 în ierarhia WTA a fost depistată pozitiv după Openul Croaţiei, care a avut loc la începutul lunii iunie. Probele recoltate au fost expediate la un laborator ultraperformant din Montreal şi acolo s-a descoperit cazul de dopaj.

Beatriz Hadad Maia a utilizat modulatori ai receptorilor selectivi de androgeni (SARMs), care au aceleaşi proprietăţi şi efecte asupra organismului uman precum ale steroizilor anabolizanţi. Brazilianca a fost prezentă la turneul de Grand Slam de la Wimbledon, câştigat de Simona Halep, unde a reuşit să treacă de calificări şi a ajuns până în turul 2, după ce a produs una dintre surprizele turneului în primul tur, reuşind să elimine o fostă câştigătoare la Wimbledon, Garbine Muguruza din Spania.

Beatriz Hadad Maia a fost depistată pozitiv la Openul Croaţiei, în iunie

Alte cazuri celebre de dopaj în tenis

De circa 12 ani, tenisul s-a aliniat standardelor mondiale, aderând la codul Agenţiei Mondiale Antidoping în 2004, apoi adoptând paşaportul biologic în 2013. Multă vreme conducătorii acestui sport au fost acuzaţi de faptul că în tenis sunt cele mai puţine controale pe caz de dopaj. Ultimul caz de dopaj, care a creat şi multă vâlvă, a fost al rusoaicei Maria Şarapova, în 2016, care a fost suspendată pentru 15 luni pentru uz de meldonium.

Maria Șarapova a fost suspendată 15 luni în 2016 pentru dopaj

Însă lumea sportului alb cunoaşte alte cazuri celebre asemenătoare, în care au fost implicaţi croatul Marin Cilic în 2013, sârbul Viktor Troicki, actualul comentator al turneelor de Grand Slam, suedezul Mats Wilander în 1996, Mariano Puerta, argentinianul finalist la Roland Garros în 2006, celebra Martina Hingis în 2007, care imediat a şi decis să se retragă din proba de simplu.