Sport

Jucătorii de tenis din Rusia și Belarus, interziși la Wimbledon din cauza războiului din Ucraina. Reacție vehementă a oficialilor de la Minsk

Prima sancțiune importantă din tenis după începerea războiului din Ucraina a fost luată de organizatorii de la Wimbledon, care au decis să-i excludă de la ediția din acest an pe jucătorii din Rusia și Belarus.
22.04.2022 | 17:22
Jucatorii de tenis din Rusia si Belarus interzisi la Wimbledon din cauza razboiului din Ucraina Reactie vehementa a oficialilor de la Minsk
Prima sancțiune importantă din tenis după începerea războiului din Ucraina a fost luată de organizatorii de la Wimbledon, care au decis să-i excludă de la ediția din acest an pe jucătorii din Rusia și Belarus. Sursă foto: EPA-EFE/NEIL HALL
ADVERTISEMENT
22-04-2022
14:23

Bielorușii cred că decizia incită la ură

Federației de Tenis din Belarus a blamat decizia organizatorilor de la Wimbledon a de a exclude jucătorii ruşi şi belarusi de la ediția din acest a turneului din cauza războiului din Ucraina.

”Condamnăm categoric decizia luată de organizatorii de la Wimbledon de a suspenda jucătorii belarusi şi ruşi. Astfel de acte distructive nu contribuie cu nimic la soluţionarea conflictelor, ci doar incită la ură şi intoleranţă.

În această etapă, sunt în desfăşurare consultări între conducerea FBT şi firmele internaţionale de avocatură specializate în dreptul sportului şi se elaborează o strategie menită să protejeze, în primul rând, jucătorii de tenis din Belarus şi tenisul din Republica Belarus ca un întreg”, se menţionează într-un comunicat al forului de la Minsk, conform Le Figaro.

Hotărârea a fost luată de All England Lawn Tennis Club (AELTC), organizatorul turneului de Grand Slam, după discuții cu Guvernul Marii Britanii.

Organizatorii de la Wimbledon i-au exclus pe jucătorii din Rusia și Belarus

Conform Sky Sports, decizia mai marilor de la Wimbledon de a închide porțile pentru pentru jucătorii din Rusia și Belarus vine pe fondul războiului declanșat în Ucraina și este prima de așa natură luată în lumea tenisului.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, de pe iarba londoneză vor lipsi nume importante ale sportului alb. La masculin vor absenta rușii Daniil Medvedev (locul 2 ATP) și Andrey Rublev (locul 8), iar la feminin nu vor putea fi prezent bielorusele Aryna Sabalenka (locul 4 WTA), și Victoria Azarenka (locul 18), plus rusoaicele Anastasia Pavlyuchenkova (locul 15), Daria Kasatkina (locul 26) și Veronika Kudermetova (locul 29).

”Recunoaștem că acest lucru este dificil pentru persoanele afectate și este clar că vor suferi pentru acțiunile liderilor regimului rus. Am analizat cu mare atenție măsurile alternative care ar putea fi luate sub îndrumarea Guvernului, dar aceasta este varianta cea mai corectă.

ADVERTISEMENT

Având în vedere expunerea foarte mare a turneului, importanța de a nu permite ca sportul să fie folosit pentru a promova regimul rus și preocupările noastre pentru public și siguranța jucătorilor (inclusiv a familiei), au dus la această hotărâre”, a declarat Ian Hewitt, președintele turneului de la Wimbledon.

Cum au reacționat rușii

Vestea că jucătorii de tenis din Rusia și Belarus vor fi excluși de la Wimbledon circulă de mai multe zile în presa internațională, iar până ce ce organizatorii londonezi au făcut anunțul oficial, oficialii ruși au reacționat vehement la o astfel de posibilitate.

ADVERTISEMENT

”Încă o dată, îi fac pe sportivi ostatici ai prejudecăţilor politice, ai intrigii politice […] Acest lucru este inacceptabil”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Este probabil ca acest ordin de excludere să se aplice tuturor turneelor ​​din Regatul Unit pe iarbă din această vară. All England Lawn Tennis Club se gândește serios ca jucătorilor din Rusia și Belarus să li se interzică participarea la Queen’s şi Eastbourne.

ADVERTISEMENT

Jucătorii ruşi şi belarusi nu au fost sancţionaţi după atacul lansat împotriva Ucrainei. Ei au dreptul de a concura în turnee, dar sub un steag neutru. Rusia şi Belarus au fost, pe de altă parte, excluse de la evenimentele pe echipe, precum Cupa Davis şi Billie Jean King Cup.

ADVERTISEMENT