Fotbal international

Jucătorii lui Liverpool apelează la psihologi! “Cormoranii” se pregătesc mental dacă nu vor primi titlul de campioană

23.03.2020 | 15:04
Jucatorii lui Liverpool apeleaza la psihologi Cormoranii se pregatesc mental daca nu vor primi titlul de campioana
ADVERTISEMENT

Fotbalul a fost oprit în loc şi în Premier League la borna cu numărul 29 a acestei ediţii. Practic mai erau nouă etape până la finalul sezonului, unul în care câştigătoarea ediţiei anterioare a Champions League, Liverpool, se pregătea deja să destupe şampaniile pentru câştigarea titlului.

Jucătorii lui Liverpool apelează la psihologi

Asta pentru că The Reds au un avans de nu mai puţin de 25 de puncte peste ocupanta locului 2 şi campioana ultimelor două ediţii, Manchester City şi mai aveau nevoie doar de două victorii pentru a începe sărbătoarea pe Anfield Road cu şapte etape înainte de final.

ADVERTISEMENT

O sărbătoare mult aşteptată de fanii cormoranilor, pentru că aceştia nu au mai câştigat titlul de 30 de ani! S-au luptat sezonul trecut cu Manchester City până la ultima strigare, dar au terminat pe locul doi, cu un record de puncte care în oricare altă ediţie i-ar fi făcut campioni.

Jucătorii se tem că nu se va mai acorda titlul în acest sezon

Acum Liverpool a ieşit neaşteptat din cursa Champions League, scoasă de Atletico Madrid încă din optimi, dar pentru toată lumea ceea ce conta era readucerea titlului pe Anfield Road, oricât ar părea de ciudat dar primul din perioada de când fotbalul englez din primul eşalon a intrat sub denumirea de Premier League.

ADVERTISEMENT

Însă coronavirus a venit ca un uragan şi a măturat totul în cale, iar acum jucătorii lui Jurgen Klopp au devenit anxioşi la gândul că sezonul nu s-ar mai relua şi nu s-ar mai acorda nici titlul de campioană. Drept urmare, pentru menţinerea situaţiei sub control, s-a apelat la consilierea unor psihologi.

Tehnici de respiraţie pentru jucători

Acum, psihologul sportiv din Liverpool, Lee Richardson, oferă ajutor în încercarea de a gestiona stresul acestei sşteptări. Richardson învață tehnicile de respirație pe oamenii lui Klopp, în încercarea de a elimina simptomele anxietății.

ADVERTISEMENT

Psihologul oferă, de asemenea, jucătorilor sfaturi despre cum să combată plictiseala de a fi pe auto-izolare în timpul răspândirii coronavirusului. Richardson le-a trimis jucătorilor un document, întocmit la începutul acestei luni, intitulat „Sănătate mentală și bunăstare”.

Ce le-a scris psihologul jucătorilor

Într-o secțiune numită „Acceptare și control”, Richardson scrie: „Ceea ce se întâmplă cu decizia Premier League sau cu direcția pe care o va lua virusul este în afara controlului nostru. Tot ce putem controla este comportamentul nostru și răspunsul nostru la provocarea de a menține un comportament responsabil și de a minimiza ratele de infecție.

ADVERTISEMENT

Concentrându-ne pe controlabil și acceptând ceea ce nu putem controla, adică Premier League, răspunsul guvernului, ne oferim șansa cea mai bună de a depăși provocarea psihologică. După cum a spus managerul Jurgen Klopp, fotbalul nu este cel mai important. Sănătatea și siguranța tuturor dintre noi este mult mai importantă.”

Le cere să îşi păstreze simţul umorului

Richardson, 51 de ani – un fost jucător și manager însuși – continuă să le amintească jucătorilor să „respire profund prin abdomen” ori de câte ori devin stresați. Psihologul a cerut, de asemenea, vedetelor Roșii să dezvolte o nouă rutină zilnică acasă, în încercarea de a combate plictiseala – și singurătatea care poate veni cu ea.

El le-a spus jucătorilor că este fundamental să încerce din răsputeri să îţi păstreze simţul umorului, să nu se lase nici un moment copleşiţi de teama că ar putea pierde tot ceea ce au muncit în acest sezon, pentru că incertitudinea crează multă anxietate.

ADVERTISEMENT