Fotbal international

Jucătorul român care a lucrat cu Quique Setien, noul antrenor al Barcelonei: ”E un om senzațional. I-am făcut cadou o sticluţă de palincă” ?

14.01.2020 | 15:54
Jucatorul roman care a lucrat cu Quique Setien noul antrenor al Barcelonei E un om senzational Iam facut cadou o sticluta de palinca
ADVERTISEMENT

Quique Setien se află, la 61 de ani, în fața celei mai mari provocări din cariera lui. Antrenorul i-a luat locul lui Ernesto Valverde pe banca tehnică a Barcelonei. Conducerea grupării catalane n-a mai operat din 2003 o schimbare la jumătatea sezonului, semnele crizei fiind evidente acum după semieșecul cu Espanyol și înfrângerea din Supercupă cu Atletico.

Xavi și Ronald Koeman au refuzat să preia echipa din mers, astfel că șefii au optat pentru un antrenor care n-a bifat până acum un club de top în cariera lui, dar care iubește jocul de posesie devenit marcă înregistrată pe Camp Nou. Iar, de-a lungul carierei, acesta a antrenat şi un român, care a acceptat să-i facă portretul pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Quique Setien, noul tehnician al Barcelonei, a antrenat şi un jucător român în Liga a treia din Spania

Setien a antrenat-o ultima oară pe Betis, formație de la care a fost demis în vara lui 2019. A rămas în memoria fanilor andaluzi cu o victorie magnifică chiar împotriva Barcelonei, 4-3 pe Camp Nou (în noiembrie 2018). În această iarnă, tehnicanul a fost pe lista celor de la Watford, o echipă aflată printre codașele din Premier League. A așteptat, iar acum a preluat liderul din La Liga, o echipă plină de staruri precum Messi, Griezmann, Pique sau Suarez.

”E de neacceptat, un antrenor care nu se ridică la nivelul Barcelonei”, a fost reacția unei părți însemnate a fanilor blaugrana. Într-adevăr, Setien, poreclit ”Maestrul”, e un antrenor care a pregătit o bună perioadă din cariera sa numai echipe din ligi inferioare. La una dintre aceste experiențe l-a antrenat și pe fostul portar al celor de la CFR Cluj, Emil Ștef.

ADVERTISEMENT

Se întâmpla în sezonul 2007-2008, la Logrones, echipă care activa în liga a treia spaniolă. Ștef a ajuns în același timp cu Setien la gruparea din regiunea La Rioja, la care activase cu mult timp înainte și Silviu Lung.

”La Betis a reușit să imprime un stil apropiat de cel al Barcelonei. Echipa avea o identitate de joc, nu era nimic întâmplător. S-a dus pe Camp Nou și a câștigat cu 4-3, iar Betis a pasat aproape la fel de mult ca Barca. Nu mai câștigase nimeni de doi ani și ceva pe terenul Barcelonei, dar Setien a făcut-o, cu Tello sau Bartra pe teren, jucători la care renunțaseră catalanii. Câteva luni mai târziu s-a despărțit de Betis după o altă victorie mare, 2-0 pe Bernabeu. Cred că va face o treabă excelentă la Barca și e capabil să câștige tot”, e sigur Ștef.

ADVERTISEMENT

Fostul portar a lucrat o jumătate de an cu Setien, la Logrones. ”Un antrenor foarte bun încă de la acea vreme și un om senzațional. Pe atunci avea vreo 49 de ani și se pregătea cot la cot cu noi, la toate antrenamentele. La testele care stabileau proporția de grăsime și mușchi avea rezultate asemănătoare cu jucătorii pe care-i pregătea. Când a plecat de la Logrones, m-a sunat să ne vedem la cafea în oraș. Nu știu dacă a făcut-o cu toată lumea. Ne-am întâlnit în oraș, i-am făcut cadou o sticluță de pălincă ambalată în ceva cu motive populare. Mi-a mulțumit și mi-a urat succes, un om foarte cald”, a mai spus Ștef.

Emil Ştef a fost singurul român antrenat de actualul tehnician al Barcelonei
Emil Ştef a fost singurul român antrenat de actualul tehnician al Barcelonei

Ştef a fost primul transfer al lui Paszkany la CFR Cluj

Emil Ștef a fost primul transfer al CFR-ului din ”era” Paszkany, urmat la foarte scurt timp de Tilincă. Echipa juca atunci în Liga a treia (2002). Goalkeeperul a fost protagonist în primul sezon de Liga 1 al clujenilor, pe care aceștia l-au încheiat pe locul 11.

ADVERTISEMENT

”CFR e cel mai stabil club din România și cel mai performant din ultimii 15 ani. Ca dovadă că e singura echipă din România care ne reprezintă în Europa. S-a schimbat conducerea, s-au schimbat jucători și antrenori, dar CFR reușește să se mențină în prim-plan”, a încheiat Ștef. Ajuns la 40 de ani, Ștef antrenează o grupă de copii în orașul său natal, Târnăveni.

Echipele pregătite de Setien: Racing Santander, Poli Ejido, Equatorial Guinea, Logrones, Lugo, Las Palmas, Real Betis

ADVERTISEMENT