Judecătoarea Camelia Bogdan, succes la CEDO în procesul intentat statului român. Ce sumă de bani va primi

Adrian Baciu   
în HotNews
20/10/2020, 12:36
Judecătoarea Camelia Bogdan, succes la CEDO în procesul intentat statului român. Ce sumă de bani va primi
Judecătoarea Camelia Bogdan, succes la CEDO în procesul intentat statului român. Ce sumă de bani va primi. Sursa foto: bursa.ro

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câștig de cauză judecătoarei Camelia Bogdan într-un proces intentat în urmă cu trei ani statului român.

Aceasta a dat în judecată România pentru decizia de excludere a sa din magistratură, luată în 2017 de Secţia pentru Judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii.

Marți, 20 octombrie, CEDO a ajuns la concluzia că, în procesul de excludere al judecătoarei, a fost încălcat articolul 6 al Convenției Europene a Drepturilor Omului privind dreptul la un proces echitabil.

Camelia Bogdan, victorie la CEDO contra statului român. Ce sumă de bani are de primit judecătoarea

În urma procesului, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis ca statul român să îi achite Cameliei Bogdan despăgubiri de 8.000 de euro, din care 6.00 sunt daune morale și 2.000 cheltuieli de judecată. Inițial, aceasta ceruse o sumă mult mai mare, de 100.000 de euro, scrie Hotnews.

În 2016, Inspecția Judiciară a sesizat CSM și a cerut excluderea Cameliei Bogdan din magistratură pe motiv că aceasta era incompatibilă cu dosarul de corupție al lui Voiculescu din cauza unui curs pentru care fusese plătită de Ministerul Agriculturii, constituit parte civilă în dosar.

Ulterior, în februarie 2017, Camelia Bogdan a fost sancţionată disciplinar cu excluderea din magistratură, printr-o hotărâre a Secţiei pentru Judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, s-a dispus şi suspendarea judecătoarei din profesie, până la rămânerea definitivă a acestei sancţiuni.

Ce a reclamat Bogdan la CEDO

Imediat după sancțiunea primită în țară, Camelia Bogdan s-a adresat CEDO și a invocat încălcări ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului (art. 6 şi art. 8 din Convenţie).

Aceasta a acuzat absența prescripţiei răspunderii disciplinare, interdicţiei automate de exercitare a profesiei până la soluţionarea definitivă a cauzei disciplinare şi imposibilităţii de a contesta această interdicţie prin nereglementarea internă a unei căi de atac împotriva măsurii suspendării din profesie, în fapt lipsa de acces la o instanţă de judecată, precum şi divulgarea către presă, de către autorităţi a informaţiilor confidenţiale privind procedura disciplinară.

Într-un alt dosar, Sectia pentru judecători a CSM a decis pentru a doua oara, pe 6 aprilie 2018, excluderea din magistratura a Cameliei Bogdan și suspendarea din funcție. Judecătorul a contestat decizia la Înalta Curte.

Închide ×