News

Judecătoarea care a eliberat un suspect acuzat că a violat o minoră, suspendată de CSM

22.02.2021 | 21:55
Judecatoarea care a eliberat un suspect acuzat ca a violat o minora suspendata de CSM
ADVERTISEMENT

Judecătoarea din Brăila care a eliberat un suspect acuzat că a violat o minoră pe care a și sechestrat-o, a fost suspendată de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

În decembrie 2020, magistratul Cristina Coarnă și-a motivat decizia spunând că faptele inculpatului nu sunt de o așa gravitate încât să fi generat o rumoare socială de amploare și nici nu au existat ieșiri în stradă sau proteste în presă.

ADVERTISEMENT

Ulterior, s-a decis ca acuzatul, eliberat de judecătoarea Cristina Coarnă de la Judecătoria Brăila, să râmână în arest după ce Tribunalul Brăila a admis contestația procurorilor, potrivit deciziei instanței.

CSM, sancțiune drastică pentru judecătoarea care a eliberat un bărbat acuzat că a violat o minoră

Luni, 22 februarie, secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a decis suspendarea temporară din funcție a judecătoarei Cristina Coarnă de la Brăila până la un rezultat final al cercetării disciplinare declanșate de Inspecția Judiciară împotriva acesteia.

ADVERTISEMENT

Judecătoarea a decis, în luna decembrie a anului trecut, înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu în cazul unui suspect de viol asupra unei minore sechestrate timp de 8 luni, motivând că faptele inculpatului, deși reprobabile, nu sunt de o așa gravitate încât să fi generat o rumoare socială de amploare și nici nu au existat ieșiri în stradă sau proteste în presă.

”Admite sesizarea din oficiu. În temeiul dispoziţiilor art.52 alin.(1) teza a-II-a din Legea nr.317/2004 republicată, din oficiu, dispune suspendarea din funcţie a doamnei Cristina Coarnă, judecător în cadrul Judecătoriei Brăila până la finalizarea procedurii disciplinare ce face obiectul lucrarii Inspecţiei Judiciare nr.21-568”, se arată în minuta ședinței CSM, potrivit G4Media.

ADVERTISEMENT

Cum și-a motivat judecătoarea decizia de eliberare a suspectului de viol

În motivarea deciziei de eliberare din 22 decembrie, judecătoarea a adus o serie de argumente extrem de controversate în susținerea deciziei sale.

”Cu titlul de exemplu, instanța de fond a considerat că un atentat terorist care să genereze victime multiple, un omor care să stârnească frică generală ar putea justifica măsura arestării preventive (…).

ADVERTISEMENT

În prezenta cauză, faptele inculpatului, deși reprobabile nu sunt de o așa gravitate încât să fi generat o rumoare socială de amploare, o reacție a societății din care să rezulte că oamenii consideră faptele sale ca punându-le în pericol viața, existența în vreun fel. Nu au existat ieșiri în stradă, proteste în presă.

Față de acest aspect, instanța de fond a considerat că în cauză se impune o măsură preventivă, dar în niciun caz cea mai grea, deoarece în cazul infracțiunilor de genocid, atentat terorist, omor calificat, crime împotriva umanității nu ar mai exista temei de luarea a vreunei măsuri preventive, uciderea celor vinovați rămânând singura sancțiune, dar nereglementată de lege.

Cum inculpatul nu poate fi ucis, nu poate fi lapidat în piața publică, instanța de fond a considerat că acesta poate fi plasat la domiciliu în arest pentru 60 de zile de la 22.12.2020 până la 20.02.2021 inclusiv”, a motivat judecătoarea Cristina Coarnă de la Judecătoria Brăila, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT