News

Judecătoarea căreia îi era destinată mita în dosarul primarului Cherecheș, executată silit. Cum s-a încheiat procesul

Judecătoarea Rodica Farcaș Hîngan și mama sa, denunțătoarea soacrei lui Cherecheș, s-au judecat recent cu o bancă din cauza unui credit.
13.11.2023 | 17:03
Judecatoarea careia ii era destinata mita in dosarul primarului Chereches executata silit Cum sa incheiat procesul
Soția lui Cătălin Cherecheș și părinții ei sunt cercetați de DNA. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook Cătălin Cherecheș, Tabita Gliga
ADVERTISEMENT

Socrii lui Cătălin Cherecheș, primarul din Baia-Mare, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, la mijlocul săptămânii trecute. Claudia Gliga, soacra primarului, este acuzată pentru dare de mită, în timp ce Dorin Gliga, soțul acesteia, este acuzat pentru complicitate la dare de mită. Și fata cuplului Gliga, Tabita, soția lui Cherecheș, va fi urmărită penal în acest dosar.

Banca a avut de recuperat peste 12.000 euro

Claudia Gliga s-a întâlnit de mai multe ori cu Rodica Farcaș Hîngan, mama judecătoarei Georgiana Rodica Farcaș Hîngan, ce urmează să dea verdictul, pe 24 noiembrie, în dosarul în care Cătălin Cherecheș este acuzat de luare de mită. Soacra lui Cherecheș a oferit 50.000 de euro avans pentru cumpărarea unei afaceri a judecătoarei, restul de 50.000 euro urmând să vină după verdict, dacă acesta îi era favorabil lui Cherecheș.

ADVERTISEMENT

Judecătoarea Georgiana Rodica Farcaș Hîngan, de la Curtea de Apel Cluj,  a făcut cerere de abținere în acest dosar, dar aceasta i-a fost respinsă. În prima instanță, Cherecheș a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare. Judecătoarea și mama ei, denunțătoarea soacrei lui Cherecheș, au fost implicate recent într-un dosar al cărui obiect este o contestație la executare silită.

Conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată, dosarul a fost înregistrat pe 20 octombrie 2022, la Judecătoria Târgu-Mureș. Judecătoarea Farcaș Hîngan, sora sa și mama ei au fost executate silit, în septembrie 2022, din cauza unui împrumut la bancă făcut de tatăl magistratului, în 2008. Acesta a decedat pe 1 decembrie 2018, iar Unicredit Bank a avut de recuperat  peste 12.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Familia a plătit ratele pentru o perioadă, deși lucrul acesta trebuia făcut de asigurătorul împrumutului, Allianz Tirac Asigurări. Judecătoarea și mama ei au arătat că demararea executării silite, le-a fost comunicată prin poștă, pe 11 octombrie 2022. Astfel, Unicredit Bank avea de recuperat suma de 12.387,17 euro, ce se compune din 406,12 euro dobândă restantă și 958,80 euro penalități și 11.022,25 euro principal restant, toate decurgând din contractul de credit bancar din data de 22.10.2008, al cărui titular a fost tatăl judecătoarei.

Asiguratorul a fost obligat să îi returneze datoria mamei judecătoarei

Între timp, la Tribunalul Specializat Târgu-Mureș, mama judecătoarei a formulat apel împotriva sentinței civile din iunie 2022, pronunțată de Judecătoria Tg-Mureș în dosarul în care a cerut ca Allianz Tiriac să-i plătească sumele pe care le-a achitat ca rate la bancă. Pe 7 iunie 2023, Allianz Tiriac Asigurări a fost obligată să plătească mamei judecătoarei echivalentul în lei a 7.741,41 euro, calculat la cursul valutar mediu pe perioada când a avut loc plata ratelor care au acoperit intervalul de timp dintre data decesului și până în februarie 2021.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Allianz Tiriac Asigurări a fost obligată să plătească Unicredit Bank, în contul și pentru persoana mamei judecătoarei, suma de 17.618,71 euro, în scopul stingerii tuturor obligațiilor de plată izvorâte din contractul de credit pentru nevoi personale din octombrie 2008. Instanța a arătat că urmărirea silită este una imobiliară, urmărindu-se executarea bunului imobil (valorificarea acestuia prin vânzare la licitație publică), obiect al garanției imobiliare (apartament), aflat în coproprietatea contestatoarelor, în contul pretinsei creanțe a intimatei Unicredit Bank.

Judecătoarea Farcaș Hîngan și mama ei au arătat că, după decesul capului familiei, au notificat unitatea bancară despre survenirea evenimentului asigurat. Ele au comunicat Unicredit Bank și Allianz Tiriac Asigurări faptul că, potrivit dispozițiilor contractuale (mențiunea din contract referitoare la încetarea contractului pentru orice cauză a decesului), obligația de a achita tot soldul rămas la data decesului și accesoriile acestuia sunt în sarcina asigurătorului.

ADVERTISEMENT

Instanța a anulat toate actele de executare silită

Cele două au menționat în instanță că, după recepționarea refuzului asigurătorului de a plăti soldul creditului (așa cum el figura la data decesului titularului în 01.12.2018) în baza certificatului de persoană asigurată, contestatoarea Farcaș Hîngan Rodica a plătit o perioadă ratele de credit, cu o valoare totală de aproximativ 8.000 euro.

În litigiul cu Unicredit Bank și Allianz Tiriac Asigurări, printre altele, Farcaș Hîngan Rodica a cerut și obligarea băncii la restituirea acestor sume pe tărâmul plății nedatorate. De la momentul sesizării instanței, mama judecătoarei nu au mai achitat ratele de credit, apreciind că asigurătorul a fost de rea credință și nu și-a executat obligațiile asumate prin contractul de asigurare, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

Pe 27 septembrie 2023, Judecătoria Târgu-Mureș a admis contestaţia la executare formulată de Farcaș Hîngan Rodica și fiicele sale. Astfel, instanța a anulat toate actele de executare silită întocmite în dosarul execuţional și a dispus restituirea către contestatoarea F.H.R. a taxei judiciare de timbru în cuantum de 1.000 lei. Unicredit Bank nu a formulat apel, astfel că procesul a fost câștigat definitiv de familia judecătoarei care va da verdictul în dosarul lui Cătălin Cherecheș.

 

ADVERTISEMENT
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a...
Deși tatăl ei are o avere de 2,1 miliarde de dolari, Ioana s-a angajat ca agent imobiliar. A fost dată de gol de mama sa, care a postat o fotografie
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic...
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Afacerea cu care o familie de sibieni a dat lovitura. Totul a plecat...
Afacerea cu care o familie de sibieni a dat lovitura. Totul a plecat de la două plante cumpărate de la pepinieră: "Avem clienţi care revin anual"
Nu poate, oricât ar încerca! Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi...
Nu poate, oricât ar încerca! Valentina Pelinel l-a dat de gol pe Cristi Borcea! Detaliul neştiut despre milionarul român
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea...
Gigi Becali, implicat într-un accident de circulație chiar în Pipera. Care este starea patronului FCSB
Vinete marinate. O rețetă celebră, vedetă în marile restaurante
Vinete marinate. O rețetă celebră, vedetă în marile restaurante
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la...
VIDEO. Șoșoacă s-a plâns de câți bani a dat pe un sandvici la Bruxelles. Cum arată biroul ei din Parlamentul European
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la...
Ce zice Marina Almășan despre femeia cu care a înlocuit-o Georgică Cornu, la o lună de la despărțire? „Mi-e milă de ea, dar se potrivesc…”