Fotbal international

Instanţa a interzis Football Leaks! “Ronaldo riscă 6 ani de închisoare”

UPDATE, ora 13:36 / Un reprezentant al Fiscului Spaniol, Jose Maria Mollinedo, a anunţat că Ronaldo ar putea fi condamnat la închisoare cu executare. "În cazul lui Cristiano Ronaldo, se vorbeşte...
06.12.2016 | 13:50
Instanta a interzis Football Leaks Ronaldo risca 6 ani de inchisoare

UPDATE, ora 13:36 / Un reprezentant al Fiscului Spaniol, Jose Maria Mollinedo, a anunţat că Ronaldo ar putea fi condamnat la închisoare cu executare. “În cazul lui Cristiano Ronaldo, se vorbeşte de o presupusă fraudă care ajunge la 160 de milioane de euro. Ar însemna un delict deosebit de grav, iar fotbalistul lui Real Madrid riscă minimum doi ani de închisoare pentru fiecare an în care a fraudat statul. În total, ar fi vorba de cel puţin şase ani de închisoare pentru Ronaldo”, a declarat Jose Maria Mollinedo la RAC 1.


UPDATE: ora 13.10 / Şi mai ciudată este evidenta poziţie inegală luată de fiscalitatea şi de justiţia spaniolă în raport cu cele două mari puteri ale fotbalului iberic.

Sentinţe cu închioarea la Barcelona

În cazul lui Cristiano Ronaldo şi chiar al lui Jose Mourinho existau informaţii clare asupra modului în care aceştia au reuşit să păcălească fiscul încă din decembrie 2015, dar nimeni nu a întreprins nimic pentru continuarea anchetei şi trecerea la măsuri. Nu cu aceeaşi unitate de măsură s-a lucrat în situaţia jucătorilor de la FC Barcelona.

javiermascheranolionelmessi-cropped_1josrs1lg5ss01i65l22miklo6

Lionel Messi, Neymar, Javier Mascherano şi camerunezul Samuel Eto’o au fost investigaţi la sînge, s-au stabilit cu precizie sumele fraudate şi s-au dat şi sentinţele, inclusiv cu pedeapdsa cu închisoarea. Messi a primit 21 de luni, dar nu e încă sentinţă definitivă, Neymar 2,5 ani, lui Eto’o i se preconizează 9 ani, iar Mascherano s-a ales cu un an.

Evident, nici unul dintre aceştia nu va ajunge efectiv în spatele gratiilor, danr sentinţa în sine e o lovitură de imagine. Messi a plătit deja 7 milioane de euro. E de urmărit ce se va întîmpla în cazul lui Ronaldo, dacă se va acţiona cu fermitate, mai ales că prejudiciul este incomparabil mai mare decît la Messi sau anumite cercuri influente din capitala Spaniei vor face ca dosarul să fie clasat.

UPDATE: ora 12:35 / În pofida restricţiilor care sosesc, în mod ciudat, de la Madrid, adică tocmai de acolo de unde Agenţia pentru Fiscalitate ar avea tot interesul să iasă la lumină toate scamatoriile financiare prin care Ronaldo şi alţi jucători de la Real au eludat fiscul, dezvăluirile continuă şi lista cu elevii lui Zinedine Zidane se măreşte.

Modric a ales Luxemburgul

Despre Ronaldo şi toate ingineriile puse la cale de agentul său, Jorge Mendes, s-a scris în primul episod al dezvăluirilor Football Leaks. La numele portughezului se adaugă alţi doi compatrioţi, Pepe şi Fabio Coentrao. Iar ultimul intrat pe listă este croatul Luka Modric.

Luka Modric

Croatul a cedat drepturile sale de imagine pe care le gestiona prinr-o firmă creată împreună cu soţia sa şi care purta numele fiicei sale, Ivano, unei companii din Luxemburg, refuzînd colaborarea cu paradisul fiscal din Irlanda sau ţările exotice. Însă şi Luxemburg are un grad de relaxare fiscală mult sub valoarea impozitelor din Spania.

Puştiul Odergaard a spus nu

În toată această afacere reiese tot mai clar că înşişi avocaţii lui Real Madrid joacă un rol important. Acest lucru este destul de bine demonstrat de faptul că persoane din interiorul clubului din capitala Spaniei au încercat să-l convingă şi pe tînărul internaţional norvegian Martin Odergaard să adopte aceeaşi variantă a banilor trimişi în paradisuri fiscale.

martin-odegaard

S-au lovit de unul dintre puţinele cazuri în care moralitatea a învins minciuna, norvegianul refuzînd sugestiile oficialilor clubului său.

Justiţia din Madrid cere publicaţiei germane Der Spiegel şi celorlalte 12 publicaţii angrenate în consorţiul European Invetigative Colloaboration să nu mai se publice nici un material provenind de la Football Leaks în întreaga Europă.

Judecătorul Arturo Zamarriego, care este o persoană foarte importantă în sistemul de justiţie la Madrid, a trimis o scrisoare oficială autorităţilor germane, prin care anunţă că interzice publicaţiei Der Spiegel şi celorlalte publicaţii care fac parte din EIC să continue publicarea de documente avînd ca sursă Football Leaks.

Este acelaşi judecător care a interzis cotidianului El Mundo Deportivo să facă publice dezvăluirile făcute de Football Leaks referitoare la cazurile de evaziune fiscală în care sînt implicaţi mai mulţi jucători de la Real Madrid, în frunte cu Cristiano Ronaldo, precum şi fostul tehnician al madrilenilor, Jose Mourinho.