News

Judecător și procuror, impresionați de drama Elenei Udrea. Cum a scăpat fostul ministru de regimul închis din penitenciar

Elena Udrea a obținut o victorie importantă în instanță, care-i va permite să-și vadă în continuare fiica în spatele gratiilor și chiar s-o strângă în brațe.
09.01.2023 | 16:27
Judecator si procuror impresionati de drama Elenei Udrea Cum a scapat fostul ministru de regimul inchis din penitenciar
Elena Udrea va putea să-și țină copilul în brațe, în timpul vizitelor la închisoare, potrivit unei decizii definitive a judecătorilor / Foto: Elena Udrea Facebook
ADVERTISEMENT

Elena Udrea va putea primi vizite din partea fiicei ei în închisoare, iar acestea se vor desfășura fără un geam despărțitor, astfel încât fostul ministru să-și poată strânge copilul în brațe. Decizia a fost luată de Judecătoria Ploiești, în luna decembrie și este definitivă.

Elena Udrea a criticat legea care obligă deținutele-mame să-și vadă copiii printr-un geam de protecție

Elena Udrea a reclamat vara trecută că nu și-a putut atinge fiica în timpul vizitei acesteia la penitenciar. Ea a reclamat faptul că ”o prevedere legală absurdă” face ca mamele din penitenciar să-și poată vedea copiii doar printr-un ”dispozitiv de protecție” și că își va dedica timpul și energia să poată schimba acest lucru.

ADVERTISEMENT

În urma acestui apel, Avocatul Poporului s-a autosesizat și a făcut o derogare pentru ca mamele să-și poată vedea copiii fără geamul despărțitor.

În acest timp, conducerea Penitenciarului Târgșor a contestat o decizie a judecătorului delegat prin care Elena Udrea a fost încadrată în regim semideschis.

ADVERTISEMENT

Udrea a fost încadrată la regim semideschis, deși are o condamnare de 6 ani

Șefii închisorii spuneau că încadrarea Elenei Udrea reprezintă o excepție, pentru că regula aplicată în acest penitenciar, potrivit legii, este cel al cuantumului pedepsei. În fapt, regimul închis se aplică deținuților care au condamnări cuprinse între 3 și 13 ani, în timp ce Udrea are de stat 6 ani în spatele gratiilor.

Pe de altă parte, legea mai prevede că regimul semideschis se poate aplica, în mod excepțional și deținuților care sunt condamnați la o pedeapsă mai mare de trei ani, dacă acestea nu au comis infracțiuni grave și au avut un comportament ireproșabil anterior stabilirii regimului de detenție.

ADVERTISEMENT

În cazul Elenei Udrea, judecătorul de supraveghere a privării de libertate din cadrul penitenciarului Târgșor a considerat că ”intimata nu a fost condamnată pentru fapte cu violență, ori îndreptate împotriva vieții”, se arată în dosarul Elenei Udrea, consultat de FANATIK.

Judecătorul de supraveghere a schimbat regimul pentru a evita ”consecințele ireparabile privind relația cu fetița de 3 ani”

La termenul din noiembrie, Elena Udrea a luat cuvântul și a arătat ”nu s-a plâns de condițiile din penitenciar, iar singurul motiv pentru care a solicitat regimul semideschis a fost faptul că în regim închis este obligată să își vadă copilul printr-un sistem de protecție, experiență traumatizantă atât pentru ea, cât și pentru minor”.

ADVERTISEMENT

Interesant este că inclusiv procurorul de caz a cerut respingerea contestației formulate de conducerea penitenciarului și menținerea Elenei Udrea în regim semideschis, ”calificând interesul major al minorului ca o situație excepțională”.

Judecătorul de supraveghere din cadrul penitenciarului a arătat că dacă se va schimba regimul de executare a pedepsei din regim semideschis în regim închis, ”se vor produce consecințe ireparabile privind relația intimatei cu copilul acesteia în vârstă de 3 ani”.

Regimul închis ar face posibilă întâlnirea cu fetița doar cu o protecție sporită, în timp ce regimul semideschis permite vizite constante, cu o durată mai mare.

Avocatul închisorii: ”Legea e făcută prost”

Avocatul închisorii a invocat regula precedentului și a arătat că ”întotdeauna, la stabilirea regimului de executare a pedepsei, penitenciarul a avut în vedere doar cuantumul pedepsei”. Pe de altă parte, acesta a admis că instanța este cea care ar trebui să aplice excepțiile, atunci când e cazul.

”Legea este prost făcută și nu distinge între femei și bărbați, între mame și ceilalți deținuți. În Penitenciarul de Femei – Ploieşti Târgşorul Nou foarte multe deținute sunt mame și sunt obligate să își vadă copiii prin-un geam.

Deținutele nu sunt puse în camere în funcție de preocupările comune. Legislația proastă face ca deținutele cu probleme psihice să stea în același loc cu persoanele sănătoase.

Atât timp cât legea nu este modificată pentru a îmbunătății condițiile din penitenciar, apreciază că instanța are rolul esențial de a cenzura practicile comisiilor şi de a îndruma într-o direcție pozitivă deciziile ce se iau la nivelul penitenciarelor”, a arătat reprezentantul conducerii penitenciarului.

Cazul Udrea, o excepție de la regula cuantumului pedepsei

În final, chiar și acesta a solicitat ca Elena Udrea să execute pedeapsa în regim semideschis, deși concluzia pusă de avocat contrazice însăși ideea din cererea inițială.

În final, instanța a considerat că Elena Udrea își poate exercita pedeapsa în regim semideschis, motivând că aceasta nu e cunoscută cu antecedente penale, nu a fost condamnată pentru infracțiuni contra persoanei și nu este semnalată cu grad de risc.

ADVERTISEMENT
Tags: