ADVERTISEMENT
News

Judecătorii au anulat carantina din comuna prahoveană Gornet, decizia fiind executorie. Autoritățile locale au cerut 4 milioane de euro daune morale

Autor: Flaviu Popa | 04.08.2020 | 16:51
Judecătorii au anulat carantina din comuna prahoveană Gornet, decizia fiind executorie. Autoritățile locale au cerut 4 milioane de euro daune morale
Carantina din comuna Prahoveană a fost ridicată

Magistrații de la Curtea de Apel București au anulat carantina din comuna Gornet, județul Prahova.

ADVERTISEMENT

Decizia nu este definitivă, însă este executorie, și a fost luată după ce autoritățile au solicitat anularea ordinului DSU referitor la carantinarea localității.

Cu toate acestea, magistrații au refuzat despăgubirea cu 4 milioane de euro a localității, lucru solicitat de autoritățile locale.

ADVERTISEMENT

Carantina din comuna prahoveană Gornet a fost anulată în instanță, de judecători

Admite in parte cererea – Respinge acţiunea restrânsă şi modificată formulată de reclamantul Bogdan Dumitru, în contradictoriu cu pârâtul Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, ca neîntemeiată. Admite, în parte, acţiunea restrânsă şi modificată formulată de reclamanta UAT Comuna Gornet, prin reprezentant legal primar, în contradictoriu cu acelaşi pârât. Anulează Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4659202/22.07.2020 privind instituirea carantinei zonale în localitatea Gornet, comuna Gornet, judeţul Prahova. Respinge capătul de cerere în pretenţii din acţiunea reclamantei UAT Comuna Gornet, ca neîntemeiat. Cu recurs în termen de maximum 2 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII – a Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată, azi, 4 august 2020, în condiţiile art. 402 Cod procedură civilă, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, este notat în minuta instanței.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgenă Prahova a decis în 22 iulie să instituie carantina în comuna Gornet, după ce au fost depistate 15 cazuri de infectare în 2 săptămâni, conform Digi 24.

ADVERTISEMENT

Autoritățile locale au atacat decizia în instanță, fiind de părere că numărul mic de infectări nu justifică carantinarea localității.

Mai mult, comuna Gornet a cerut inițial daune morale de 500.000 de euro de la DSU pentru că 450 de persoane au rămas fără muncă din cauza carantinării. Ulterior, daunele au fost de 4 milioane de euro, cerere refuzată de instanță.

ADVERTISEMENT

Avocatul comunei, Bogdan Dumitru, a remarcat că DSU a invocat la emiterea ordinului prin care localitatea a fost carantinată, o hotărâre care are legătură strict cu „măsuri pentru eliminarea răspândirii pestei porcine”.

Mai mult, DSP Prahova nu ar fi efectuat niciodată o anchetă epidemiologică și nu a existat colaborare între prefect și autoritățile locale, potrivit avocatului.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!