News

Judecătorii bucureșteni ar putea bloca alegerile locale. Decizie drastică a magistraților după eliminarea pensiilor speciale

03.02.2020 | 19:23
Judecatorii bucuresteni ar putea bloca alegerile locale Decizie drastica a magistratilor dupa eliminarea pensiilor speciale
ADVERTISEMENT

Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului București au decis să prelungească protestul început deja împotriva eliminării pensiilor speciale. În plus, au decis să nu participe la constituirea birourilor electorale ceea ce ar putea duce la nerespectarea termenelor legale organizarea alegerilor locale și, în cazul extrem în care protestul s-ar prelungi, ar conduce la blocarea procesului electoral.

Protestul deja început, manifestat prin refuzul de judeca dosarele aflate pe rol, cu excepția situațiilor de urgență, a fost prelungit până la data la care se va pronunța Curtea Constituțională în privința legii prin care au fost eliminate pensiile speciale.

ADVERTISEMENT

De asemenea, cu majoritate de voturi, Adunarea Generală a hotărât ”refuzul de participare în birourile electorale”.

Pe 29 ianuarie, tot în Adunarea Generală, judecătorii din București au decis să suspende, în semn de protest, judecarea dosarelor aflate pe rol.

ADVERTISEMENT

Volumul aproape inuman de muncă, bolile profesionale, unele incurabile, în rândul judecătorilor și grefierilor, subdimensionarea cronică a schemelor de personal, neadaptate de ani de zile volumului uriaș de cauze, incompatibilitățile și interdicțiile profesiei sunt aspecte ce trebuiau cântărite de legiuitor, atunci când a decis să lovească nemeritat corpul magistraților și al personalului auxiliar de specialitate, prin afectarea statutului și a independenței, prin lezarea chiar a demnității profesiei”, susțineau judecătorii din Capitală, potrivit G4Media.

Prezența judecătorilor în Biroul Electoral al Municipiului București este expres prevăzută de lege, alături de reprezentanții partidelor politice.

ADVERTISEMENT

Imediat după ce legea prin care au fost eliminate pensiile speciale a fost adoptată de Parlament, actul normativ a fost contestat la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului și Înalta Curte de Casație.

Judecătorii CCR au stabilit ca termen pentru aceste sesizări data de 18 martie, nefiind exclusă nicio eventuală amânare a pronunțării pe această speță.

ADVERTISEMENT

Între timp, judecătorii de la mai multe instanțe au hotărât să judece doar cauzele de urgență, precum măsurile preventive, suspendările de executare, custodii ș.a.

ADVERTISEMENT